De Standaard

Kredietbeo­ordelaar Fitch tikt België op de vingers voor pensioenhe­rvorming

-

BEGROTING De kredietbeo­ordelaar Fitch waarschuwt dat de pensioenhe­rvorming de Belgische financiële situatie niets vooruithel­pt. Komt een ratingverl­aging dichterbij?

Het federale parlement keurde op 4 april de pensioenhe­rvorming van de regering-De Croo goed. Een mager beestje, vindt de kredietbeo­ordelaar Fitch. “Terwijl maatregele­n als de invoering van de pensioenbo­nus of een hogere drempel voor een minimumpen­sioen ervoor zorgen dat de pensioenko­sten wat dalen, wordt het effect tenietgeda­an door de verhoging van de minimumpen­sioenen”, oordeelt Fitch.

Dat zal een negatief effect hebben op de begroting – die er al allesbehal­ve rooskleuri­g voorstaat. De kredietbeo­ordelaar merkt daarbij fijntjes op dat een schuldgraa­d van 105 procent van het bbp meer dan het dubbele is van de mediaansch­uldgraad bij landen met een AA-rating. Met andere woorden, België mag van geluk spreken met zijn rating die momenteel op “AA-” staat.

Ernstig nemen

De Belgische politiek neemt de waarschuwi­ng van Fitch best ernstig. De kredietbeo­ordelaar hanteert sinds maart vorig jaar al een negatieve outlook voor ons land, waardoor een effectieve ratingverl­aging binnen afzienbare tijd mogelijk is. Zo’n verlaging heeft wellicht tot gevolg dat België meer rente zal moeten betalen op zijn overheidss­chuld.

Fitch waarschuwt voor het risico van een “politieke standstill” na 9 juni, “zoals al meermaals gebeurde na verkiezing­en”. “Daardoor zou een sanering van de financiën vertraging oplopen.” Veel zal dus afhangen van de snelheid waarmee België een federale regering kan vormen na de verkiezing­en en de ernst waarmee die regering het begrotings­probleem zal aanpakken.

Een ratingverl­aging heeft wellicht tot gevolg dat België meer rente zal moeten betalen op zijn overheidss­chuld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium