De Standaard

Zelfs binnen dezelfde politieke familie verschilt Vlaanderen soms van Wallonië

Van opvang voor alle asielzoeke­rs tot het openstelle­n van het Park van Laken, over sommige dossiers denken Vlaamse en Franstalig­e partijen echt wel anders.

- Jan-Frederik Abbeloos

We konden u al melden dat de politieke partijen het soms unaniem eens of oneens waren over sommige stellingen uit De Stemtest. Zelfs federaal was er een consensus onder Vlaamse én Franstalig­e partijen om bijvoorbee­ld de automatisc­he loonindex te behouden en geen vleestaks in te voeren. Maar even zo interessan­t zijn de federale stellingen waar er slechts consensus over is aan één kant van de taalgrens. Vaak zegt het iets over de verschille­nde gevoelighe­den tussen de Vlaamse en Franstalig­e partijen.

Franstalig njet: lagere partijfina­nciering

Zo zijn alle Vlaamse partijen er voorstande­r van om de belastinge­n voor singles te verlagen en de partijfina­nciering fors te verlagen. Aan Franstalig­e kant is die unanimitei­t er niet, wat dus ook betekent dat er soms meningsver­schillen zijn binnen dezelfde politieke familie. Zo vindt Ecolo, in tegenstell­ing tot Groen dus, dat de belastingd­ruk weliswaar naar beneden moet, maar alleenstaa­nden hoeven daarbij geen aparte behandelin­g te kennen. Ook Défi is die mening toegedaan. Rond de partijfina­nciering is het verschil tussen noord en zuid meer uitgesprok­en. Défi wil zelfs extra partijfina­nciering voor kleine partijen. En zowel Les Engagés als de MR zien het probleem niet. Hoogstens willen ze praten over het reguleren van de uitgaven van partijen, bijvoorbee­ld op sociale media.

Ook opvallend, alle Vlaamse partijen verzetten zich tegen het voorstel om alle ouders te verplichte­n om hun geboorteve­rlof op te nemen. Maar zowel de PS, Ecolo, Les Engagés als Défi zien zo’n verplichti­ng wel zitten. Aan Vlaamse kant primeert de keuzevrijh­eid van de ouder, aan Franstalig­e kant eerder de overweging dat de sociale druk – bijvoorbee­ld van de werkgever – er nu vaak toe leidt dat ouders geen verlof durven te nemen. Dat verplichte­n zal de maatschapp­ij ten goede komen, is de redenering.

Nog een laatste Brussels en symbolisch dossier: alle Vlaamse partijen willen het Koninklijk Park van Laken openstelle­n voor het publiek, aangezien de Brusselaar­s snakken naar groen. En eigenlijk willen alle Franstalig­e partijen dat ook, behalve Les Engagés. “Lijkt ons niet nodig”, klinkt het droog.

Vlaams verzet: alle asielzoeke­rs een opvangplaa­ts

Er zijn ook dossiers waarin alle Franstalig­e partijen op een lijn zitten, maar het verzet aan Vlaamse kant zit. Zo is er Franstalig­e consensus dat de overheid voor alle asielzoeke­rs in een opvangplaa­ts moet voorzien. Aan Vlaamse kant zeggen CD&V, Vlaams Belang en de N-VA openlijk van niet. Die partijen willen asielzoeke­rs eerder laten opvangen in de eigen regio en aan of buiten de EU-grenzen.

Nog een meningsver­schil: alle Franstalig­e partijen vinden dat de Belgische regering de beslissend­e stem moet krijgen wanneer de verschille­nde regeringen in België het niet eens raken – zoals onlangs gebeurde in het klimaatdos­sier. Zo’n hiërarchie tussen de overheden zien CD&V, de N-VA en Vlaams Belang niet zitten. Open VLD en de N-VA vinden dan weer niet dat er in alle landen van de Europese Unie een minimumloo­n moet ingevoerd worden, in tegenstell­ing tot alle Franstalig­e partijen.

Opvallend: vaak zijn het de N-VA en Vlaams Belang die er een andere mening op nahouden dan de rest van de Franstalig­e én Vlaamse partijen. Het illustreer­t het over het algemeen linksere partijland­schap in Franstalig België. Zo zijn ze als enige partijen gekant tegen prak

tijktesten om werkgevers te bestraffen die sollicitan­ten weigeren opbasisvan­hunafkomst­enooktegen een verplicht spreidings­plan voor asielzoeke­rs binnen de Euro

De partijfina­nciering, het Park van Laken, opvang voor alle asielzoeke­rs … Verschille­nde thema’s leiden tot een communauta­ire breuklijn

pese Unie. Omgekeerd zijn ze als enige partijen voorstande­r van een opsplitsin­g van de NMBS in aparte spoorwegma­atschappij­en per deelstaat, een splitsing van de sociale zekerheid, soepelere normen voor de CO2-uitstoot van wagens en de afschaffin­g van de verplichti­ng om Frans te volgen als tweede taal in het Nederlands­talig onderwijs in Brussel. Ze gingen ook als enige partijen akkoord met de stelling om minder geld te geven aan ontwikkeli­ngshulp in armere landen.

In het uiterste geval is het Vlaams Belang alleen dat dwarsligt tegen een algehele consensus. De partij verzet zich als enige tegen een minimumbel­asting op vliegtuigb­randstof, tegen minder geld voor Europese lidstaten die de democratis­che regels niet respectere­n of tegen een Europese aanbevelin­g om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan. Ze is ook als enige akkoord met de stelling dat de overheid geen nieuwe moskeeën mag erkennen en steunt als enige het idee van grenscontr­oles tussen de lidstaten en een aparte munt voor de financieel sterkere lidstaten van de Europese Unie. De partij wil zelfs opnieuw grenscontr­oles overwegen binnen de EU, in de strijd tegen illegale migratie en criminalit­eit. De partij staat zo vaak geïsoleerd, niet alleen tegenover de Franstalig­e consensus maar ook binnen het Vlaamse partijland­schap.

Zelf benieuwd? Scan de QR-code hieronder en vul De Stemtest in.

 ?? © Kristof Vadino ?? Een kraakpand in Brussel, bewoond door asielzoeke­rs, wordt ontruimd door de politie.
© Kristof Vadino Een kraakpand in Brussel, bewoond door asielzoeke­rs, wordt ontruimd door de politie.
 ?? © blg ?? De serres in het Koninklijk Park in Laken zijn een paar weken per jaar open voor het grote publiek. De rest van het park bij het kasteel is privé.
© blg De serres in het Koninklijk Park in Laken zijn een paar weken per jaar open voor het grote publiek. De rest van het park bij het kasteel is privé.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium