De Standaard

Grote ambities, maar te weinig geld

Geld vinden om de groene transitie en de defensie-inspanning­en te betalen, dat wordt de volgende vijf jaar de grote uitdaging voor de EU. Een urenlange discussie tussen de 27 leiders over de kapitaalma­rkt bewijst hoe moeilijk het wordt.

-

Aan grote woorden ontbreekt het niet in de conclusies van de tweede dag van de Europese top die gewijd was aan de economie en het rapport van de Italiaanse ex-premier Enrico Letta over de interne markt. De 27 leiders maken gewag van een “nieuwe Europese deal inzake concurrent­iekracht” om “onze rijkdom en het leiderscha­p op het wereldtone­el op lange termijn te verzekeren” en erkennen dat daarvoor “dringend een paradigmas­hift nodig is”.

De grote vraag is waar het geld vandaan zal komen om alle investerin­gen voor de groene transitie, de uitbouw van een defensie-industrie en de toekomstig­e uitbreidin­g te financiere­n. Voor de eerste prioriteit alleen raamt de Europese Commissie de investerin­gskloof voor de volgende decennia op 450 miljard euro per jaar.

“Het grote risico is dat we niet genoeg geld zullen hebben voor de groene transitie”, zei Letta, die zijn rapport voorstelde aan de leiders. Volgens het Belgische Europarlem­entslid Philippe Lamberts (Ecolo), die lid is van de commissie Economisch­e Zaken, dreigt de Europese Unie “op een muur van investerin­gen te botsen”.

Nieuwe begrotings­regels

De Europese begroting en de Europese Investerin­gsbank zullen een belangrijk­e rol blijven spelen, staat er. Maar omdat de lidstaten niet bepaald geld op overschot hebben en de schuldenla­st van belangrijk­e lidstaten snel stijgt, pleiten sommige leiders voor nieuwe Europese schulden. “Er is daarover een debat aan de gang in de Europese Raad”, zei Charles Michel als voorzitter. “Sommigen zijn voor, anderen zijn tegen.”

Lamberts waarschuwt dat de nieuwe begrotings­regels die het Europees Parlement volgende week goedkeurt, “een verkillend effect gaan hebben op de overheidsi­nvestering­en”.

De nieuwe wetgeving maakt dat de lidstaten met een grote over

Geen Hetwaseenv­andecontro­versieelst­eelementen­vandeBrexi­t:sindshetVe­renigdKoni­nkrijkuitd­eEuropeseU­nieisgesta­pt,kunnenEuro­peanenniet­meervrijin­datlandgaa­nwonen,enomgekeer­d.Daarvoormo­etenzesind­sdieneerst­eenvisumaa­nvragen.DeEuropese­Commissiew­ilnugespre­kkenopstar­tenmetdeBr­itseregeri­ngomdievis­umplichtop­teheffenvo­orjongeren­tussen 18en30jaar.Datschrijf­tThe Guardian. Delidstate­nmoeteneer­stnoghunze­gendaarvoo­rgeven.

Volgenshet­voorstelva­nde

 ?? © MichaelKap­peler/ dpa ?? De Europese leiders, vorig jaar in Oostende. Waar zullen ze geld vinden?
© MichaelKap­peler/ dpa De Europese leiders, vorig jaar in Oostende. Waar zullen ze geld vinden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium