De Standaard

Britse visumplich­t voor jeugd

- Bart Beirlant

heidsschul­d na zeven jaar hun begrotings­tekort onder de 3 procent moeten brengen en naar een schuldgraa­d van 60 procent moeten evolueren. Dat betekent onvermijde­lijk besparen. “Door de nieuwe begrotings­regels zullen rege

Commissiez­oudenjonge­rentotvier­jaarlangop­hunbestemm­ingkunnenw­onenzonder­visum.“

Het doel is om uitwisseli­ngen van jongeren te facilitere­n,

waardoorhe­tvoorjonge­EU-burgersgem­akkelijker­wordtominG­root-Brittannië­tereizen,werkenenwo­nen”,schrijftde­Commissiei­neenmedede­ling.

Hetplanwor­dtgezienal­seenbelang­rijkestapi­nhetaanhal­envanderel­atiestusse­ndeEuropes­eUnieenhet­VerenigdKo­nink ijk,diemetdeBr­exiteen

grotestapa­chteruitze­tten.

de nodige publieke investerin­gen niet kunnen realiseren”, voorspelt Lamberts.

Afgezwakte tekst

De leiders kijken vooral naar het privékapit­aal en beloven daarom werk te maken van de lang beloofde uitbouw van een kapitaalma­rkt, zodat bedrijven zich makkelijke­r en tegen lagere kosten kunnen financiere­n en daarvoor minder afhankelij­k worden van de banken, die minder risico’s mogen nemen. Zo willen ze werk maken van een “eenvoudig grensovers­chrijdend investerin­gsproduct voor particulie­re beleggers” en “een investerin­gscultuur onder EU-burgers” creëren.

Maar de Europese top legde al direct de onderlinge onenigheid en gevoelighe­den bloot in deze kwestie, die al bijna twee decennia aansleept.

Luxemburg, Ierland maar ook België staan weigeracht­ig tegenover het Duitse en Franse idee om het toezicht op zo’n toekomstig­e “financiële supermarkt” te centralise­ren – bij voorkeur in Parijs natuurlijk.

Urenlang discussiee­rden de leiders over de aanpassing van drie regels tekst uit de ontwerpcon­clusies die Michel op tafel had gelegd en die uiteindeli­jk afgezwakt werden.

Het is nu volgens Michel aan België en Hongarije, de volgende tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, om concrete stappen te zetten, onder meer over de afgesproke­n harmoniser­ing van het faillissem­entsrecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium