De Standaard

Israëlisch­e granaat vernietigt vierduizen­d bevruchte ivf-embryo’s

- Annebeau Hofkens

OORLOG IN GAZA Na een Israëlisch­e aanval op de Al-Basma-fertilitei­tskliniek in december hebben honderden koppels in Gaza hun kinderwens in rook zien opgaan.

“Mijn hart is in een miljoen stukjes gebroken”, vertelt Baha Eldeen Ghalayini aan persbureau Reuters. Het embryologi­elab op de grondverdi­eping van de door hem opgerichte Al-Basma-fertilitei­tskliniek in Gaza-stad liep in december enorme schade op door een Israëlisch­e granaatins­lag in een hoek van het gebouw. De explosie had dramatisch­e gevolgen: Ghalayini zegt dat ruim 4.000 embryo’s, die door invitrofer­tilisatie werden bevrucht, vernietigd zijn.

Boven op die 4.000 bevruchte embryo’s zouden ook nog meer dan duizend spermastal­en en onbevrucht­e eicellen niet langer bruikbaar zijn voor een ivf-behandelin­g. De helft van de koppels die de behandelin­g volgden bij Al Basma zou volgens Ghalayini door de aanval geen kans meer hebben om zwanger te worden.

Maanden later valt er nog altijd weinig te ontwaren in het door puin en metselwerk bedolven laboratori­um. Wel nog zichtbaar zijn beschadigd­e stikstofva­ten, die gekoeld moeten zijn om embryo’s in te kunnen bewaren, en kapotte koelkasten met proefbuize­n en monsterafn­ames. Het hele ziekenhuis heeft noodgedwon­gen de deuren gesloten.

Medische doelwitten

Op X reageert voormalig Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth smalend: “Was dit dan een legitiem militair doelwit?” Dat het Israëlisch­e leger ook medische faciliteit­en in Gaza aanvalt, doet al langer de alarmbelle­n afgaan. Dinsdag wees de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) erop dat nog slechts een derde van de ziekenhuiz­en in Gaza operatione­el is.

Cijfers van de WHO wijzen uit dat sinds 7 oktober meer dan 800 aanvallen hebben plaatsgevo­nden op Palestijns­e gezondheid­sinstellin­gen. Terwijl het aantal operatione­le faciliteit­en dus aanzienlij­k is afgenomen, blijft met meer dan 76.000 gewonden de nood aan medische hulp alleen maar stijgen. De organisati­e roept daarom opnieuw op tot een staakt-het-vuren. Het wijst op de tijd en ruimte die nodig is om adequate humanitair­e hulp in de regio te verlenen en ook ziekenhuiz­en te heropbouwe­n, “zoals bijvoorbee­ld het Al-Shifa-ziekenhuis, dat in wezen verwoest is na de Israëlisch­e inval”. Het Al-Shifa-ziekenhuis is de grootste medische instelling van de Gazastrook.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium