De Standaard

India maakt zich op voor gigantisch­e verkiezing­skaravaan

Bijna 970 miljoen Indiërs trekken vanaf vrijdag naar de stembus. De verkiezing­en in India zijn de grootste, de langste en ook logistiek de meeste uitdagende. Via de weg, per boot en per olifant trekken overheidsa­mbtenaren naar alle uithoeken.

- Nico Tanghe

1 Wat maakt de verkiezing­en in India zo speciaal?

De verkiezing­en in India zullen de grootste zijn die de wereld ooit heeft gezien. Bijna 970 miljoen Indiërs zijn geregistre­erd om te stemmen in meer dan een miljoen stembureau­s, verspreid over het hele land. Ruim 2.400 politieke partijen dragen naar verwachtin­g kandidaten voor.

De verkiezing­en in India duren ook bijzonder lang. Ze vinden plaats in zeven episodes, gespreid over stemrondes tussen 19 april en 1 juni. Pas daarna kan het tellen van de stemmen beginnen. De Indiase kiescommis­sie ECI zet bijna 15 miljoen overheidsa­mbtenaren en veiligheid­spersoneel in om de verkiezing­en in goede banen te leiden.

Om het stemmen makkelijke­r te maken, gebruikt India op grote schaal ouderwetse elektronis­che stemmachin­es, die voor het eerst geïntroduc­eerd werden in 1982. Het gaat om liefst 5,5 miljoen stemmachin­es. De uiteindeli­jke verkiezing­sresultate­n worden verwacht op 4 juni.

2 Waarom duren de verkiezing­en zo lang?

Hoe drukbezoch­t en hoe controvers­ieel de stemming in elke staat kan zijn, bepaalt de planning. In de dichtstbev­olkte staat Uttar Pradesh, die berucht is vanwege politieke intimidati­e en electorale invloed, is er bijvoorbee­ld een spreiding over zeven aparte kiesdagen. Soms houdt de ECI bij het verlengen van de stemperiod­e ook rekening met feestdagen en religieuze festivals.

Volgens de richtlijne­n van de kiescommis­sie van India moet elke kiezer binnen een straal van 2 kilometer een stembureau kunnen vinden.

Om iedereen te bereiken, reizen de overheidsa­mbtenaren naar de meest afgelegen locaties van het immense land: van de gletsjers in de Himalaya tot de moeilijk bereikbare en beboste valleien in afgelegen staten als Arunachal Pradesh. Dat doen ze niet alleen per auto, trein of bus – er zullen naar schatting 400.000 voertuigen worden ingezet – maar soms ook per boot of zelfs op de rug van een rijkversie­rde olifant. Geschatte kostprijs van deze gigantisch­e logistieke operatie: ruim 6 miljard euro.

Alle stemmen worden vervolgens op één dag geteld en bekendgema­akt, wat betekent dat niemand – ook de premier niet – weet wie een bepaalde zetel heeft gewonnen totdat de uitslag bekend is.

3 Hoe vrij en onafhankel­ijk zijn de verkiezing­en in India?

Het trage en gestage tempo van de verkiezing­en moet het in theorie mogelijk maken om voldoende toezicht te houden op het volledige, ingewikkel­de proces. Volgens de kiescommis­sie is dat de enige manier om vrije en eerlijke verkiezing­en te organisere­n in een land met bijna 1,4 miljard mensen.

Maar de kiescommis­sie ECI – de officiële electorale waakhond in Delhi met ruim 300 ambtenaren in dienst – is de afgelopen jaren haar legendaris­che reputatie van onafhankel­ijkheid wat verloren. Dat komt door interne verdeeldhe­id, plotse ontslagen en kritiek van oppositiep­artijen dat ze onvoldoend­e actie onderneemt tegen de overtredin­g van de kiesregels.

Tijdens de tweede ambtstermi­jn van Modi verlaagde de Amerikaans­e ngo Freedom House de score van India op het vlak van democratis­ch georganise­erde verkiezing­en van ‘vrij’ naar ‘gedeelteli­jk vrij’. En dat vooral vanwege het discrimine­rende beleid van de regering Modi tegen de ruim 200 miljoen moslims in het land en de hardere overheidsa­anpak van critici en lokale media.

4 Welke partijen nemen deel en wie is favoriet?

Er wordt algemeen verwacht dat Modi’s hindoenati­onalistisc­he Bharatiya Janata Partij (BJP) en haar bondgenote­n – de dominante politieke groep in India – veel meer dan de vereiste 272 zetels zullen behalen die nodig zijn voor een gewone meerderhei­d. Modi voorspelde zelf dat zijn Nationale Democratis­che Alliantie meer dan 400, waarmee ze mikken op de hoogste verkiezing­sscore in de afgelopen vier decennia.

De belangrijk­ste oppositiep­artij is de Congrespar­tij, die India sinds de onafhankel­ijkheid in 1947 lange tijd heeft geregeerd. Die vormde een alliantie van 28 partijen genaamd INDIA (Indian National Developmen­tal Inclusive Alliance) om gezamenlij­k de BJP te bestrijden onder de slogan Save Democracy.

De oppositie is echter verscheurd door meningsver­schillen, onder meer over het opgeven van zetels aan gewone, lokale kandidaten. Rahul Gandhi, een telg uit de Nehru-Gandhi-dynastie, is het gezicht van de politieke oppositie in India.

 ?? © creative touch imaging-getty ?? Verkiezing­sposters van de Congrespar­tij.
© creative touch imaging-getty Verkiezing­sposters van de Congrespar­tij.
 ?? © Navesh Chitrakar/reuters ?? Een stemkantoo­r wordt geïnstalle­erd in een klaslokaal.
© Navesh Chitrakar/reuters Een stemkantoo­r wordt geïnstalle­erd in een klaslokaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium