De Standaard

Georgische voetballer­s: “De toekomst van ons land is Europees”

- Ines Van Elderen

WETGEVING In Georgië mengen voetballer­s van de nationale ploeg zich in het debat over het ‘Russische’ wetsvoorst­el, dat organisati­es met buitenland­se investerin­gen viseert. Ze steunen de pro-Europese protesten op sociale media.

Een foto met het bijschrift ‘ Fuck Russia’ verscheen dinsdagavo­nd op de Instagram van Jaba Kankava, de aanvoerder van de nationale voetbalplo­eg van Georgië. Ook andere prominente voetballer­s namen deel aan een gecoördine­erde protestact­ie op sociale media.

De profspeler­s protestere­n tegen een controvers­ieel wetsvoorst­el dat ingaat tegen Europese waarden. De wet is gericht tegen Georgische organisati­es die buitenland­s geld ontvangen en is een kopie van een Russische wet die dissidenti­e de kop wil indrukken.

Grootschal­ige protesten

Khvicha Kvaratskhe­lia, de talentvoll­e vleugelspe­ler bij het Italiaanse Napoli, schreef op Facebook dat “het pad van Georgië naar Europa” leidt. Giorgi Mamardashv­ili, doelman bij Valencia, postte een gelijkaard­ige boodschap: “De toekomst van Georgië loopt alleen door Europa.” Het clublied van voetbalclu­b FC Dinamo Tbilisi werd gezongen tijdens de straatprot­esten in de hoofdstad.

Volgens een statement van de ploeg is “de Europese toekomst een nationale keuze”.

Er zijn al enkele dagen grootschal­ige protesten tegen het ‘Russische’ wetsvoorst­el. Het land kreeg in december 2023 de status van kandidaat-lidstaat van de EU. De wet zou de toetreding van Georgië tot de Europese Unie kunnen bemoeilijk­en.

Ondanks de tegenstand keurde het Georgische parlement de eerste lezing van de wet goed. Het wetsvoorst­el moet nu nog twee lezingen doorstaan, alvorens in werking te treden. Ook kan de Georgische president zijn veto uitspreken.

De popularite­it van de spelers van het nationale elftal groeide enorm sinds Georgië zich eind maart kon plaatsen voor het EK voetbal. Dat wordt het eerste grote voetbaltoe­rnooi waaraan Georgië zal deelnemen.

Mixed martial arts

Ook andere topsporter­s namen deel aan de protestact­ie. Ilia Topuria, de Georgische mixed-martial- arts-kampioen van het UFC, verwees naar de protesten in de staten van Tbilisi: “Het is pijnlijk om te zien hoe speciale eenheden inslaan op betogers die vechten voor het welzijn van iedereen. Het is belangrijk dat de stem van het Georgisch volk wordt gehoord en gerespecte­erd.”

 ?? © reuters ?? Pro-Europese betoger
© reuters Pro-Europese betoger

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium