De Standaard

Beklijvend en bekroond

- Nick Somers

Mohammed Salem maakte het beeld links op 17 oktober 2023. We zien Inas Abu Maaram met haar gedode 5-jarige nichtje Saly in het mortuarium van het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, Gaza. Eerder op de dag was het huis van de familie gebombarde­erd door het Israëlisch­e leger. Toen ze geen familieled­en tussen het puin kon vinden, haastte ze zich naar het ziekenhuis, waar ze Saly vond tussen de slachtoffe­rs.

Salem kreeg er donderdag de World Press Photo van het Jaar voor. Het beeld haalde ook de cover van het fotojaarov­erzicht van het Weekblad van De Standaard.

In de categorie Verhaal van het jaar won de Zuid-Afrikaanse Lee-Ann Olwage met een intiem verhaal rond ouderenzor­g en het gebrek aan bewustzijn rond dementie in Madagaskar ( foto rechtsbove­n). Ze toont de 93-jarige ‘Dada Paul’, die al elf jaar met dementie leeft en bij zijn dochter Fara en haar dochter inwoont. Lange tijd dachten zijn kinderen dat hun vader gewoon gek was geworden of dat jaren van alcohol drinken hun tol hadden geëist.

De Venezolaan­se Alejandro Cerraga, die sinds 2019 het lot van migranten aan de MexicaansA­merikaanse grens in beeld brengt, werd onderschei­den voor dat langetermi­jnproject. Cerraga was in 2017 zelf een van de vele Venezolane­n die hun thuisland ontvluchtt­en op zoek naar een beter leven. Eens aangekomen in Mexico, besloot hij zijn lotgenoten in beeld te brengen. De zwartwitfo­to toont één familie aan boord van een vrachttrei­n die vaak gebruikt wordt door mensen die de grens over willen.

Rechts zien we bekroond werk van Julia Kochetova. Zij combineert fotojourna­listiek met geluidsfra­gmenten, poëzie en persoonlij­ke berichten over de oorlog in Oekraïne. De man op de foto is een gewonde soldaat in een ziekenhuis nabij Bachmoet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium