De Standaard

De voeten van Tarantino

- Ruben Aerts

Quentin Tarantino trekt de stekker uit zijn tiende film. The movie critic, zoals die zou heten, komt er niet. Het scenario lag er nochtans, en naar verluidt zouden de opnames elk moment van start gaan. Maar de boel is afgeblazen en Tarantino denkt er zelfs niet aan het scenario te herwerken.

Over de film is veel gespeculee­rd. Eerst leek het of The movie critic zou gaan over Pauline Kael. Dat is niet gek, Kael was een prominente filmcritic­us. Kael, die in 2001 op haar 82ste stierf, was fan van Pulp fiction. Het maakte het des te waarschijn­lijker dat de film over haar zou gaan. Tarantino is nu eenmaal fan van wie fan is van hem en zijn werk.

Bij The Guardian zagen ze het al voor zich op het witte doek: Kael (of toch de actrice die haar zou spelen) met de voeten bloot op het dashboard. Zoals Margaret Qualley, die de bevallige liftster speelde in Once upon a time in Hollywood, Tarantino’s vorige film. De cineast heeft nu eenmaal iets met voeten. Al heeft hij die fetisj altijd ontkend, of toch minstens geminimali­seerd: “Er zitten veel voeten in veel films van goede regisseurs.”

Maar het zou niet over Kael gaan, zei de cineast een jaar geleden in Cannes. Daar was hij te gast voor een masterclas­s. Hij kwam toen in de verleiding om als voorsmaakj­e een van de monologen uit dat aangekondi­gde project te brengen, maar uiteindeli­jk deed hij dat niet. Te veel camera’s. Niet dat hij schuw is, hij wilde vooral de halve wereld nog in het ongewisse laten.

The movie critic zou dus zijn laatste film worden. Opnieuw met Brad Pitt als Cliff Booth, de stuntman uit Once upon a time in Hollywood. Of als een variant op die kerel. Geruchten, we zeiden het al, maar wat moet je ermee?

In de coulissen van Hollywood zoemt rond dat Tarantino intussen met een ander idee van start is gegaan. Hij liep ooit rond met het plan voor een Star trek- film en enkele jaren geleden overwoog hij een achtdelige reeks voor het kleine scherm. Heeft hij een van die projecten weer opgepikt? Of blaast hij een ander idee nieuw leven in? Gehuld in een waas speelt hij schalks met de voeten van het publiek. Typisch Tarantino.

Broedt Tarantino op een Star trekfilm, of misschien op een tv-reeks?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium