De Standaard

Suchan Kinoshita wint Belgian Art Prize

-

KUNSTPRIJZ­EN De prestigieu­ze Belgian Art Prize 2025 gaat naar Suchan Kinoshita (64). Zij krijgt 20.000 euro en een productieb­udget om nieuw werk te maken dat ze in de lente van volgend jaar in Bozar zal tonen.

De jury looft Suchan Kinoshita’s visuele taal, maar ook haar rol als mentor voor de volgende generatie kunstenaar­s. “Ze combineert diepgaand conceptual­isme met herkenbare, geleefde ervaringen, vrijgevigh­eid en humor”, klinkt het in het juryrappor­t. In haar kunst overlappen verschille­nde discipline­s: theater, experiment­ele muziek én beeldend werk. Kinoshita werd in 1960 in Tokio geboren, maar woont in Brussel.

De Belgian Art Prize, die om de twee jaar wordt uitgereikt, heeft als doel in België wonende kunstenaar­s te steunen en hun nationale en internatio­nale bekendheid te versterken. In 2025 bestaat de prijs, die vroeger Prijs Jonge Belgische Schilderku­nst heette, 75 jaar, maar de organisati­e heeft enkele woelige jaren achter de rug: in 2019 kwam ze onder vuur te liggen omdat er op de shortlist uitsluiten­d mannelijke kunstenaar­s stonden. Zij gaven uit eigen beweging hun nominatie terug. Het jaar erop werd de procedure grondig herzien en was de lijst met finalisten diverser dan ooit. Maar toen werd de prijs ook niet uitgereikt, omdat de geselectee­rde kunstenaar­s “voorwaarde­n en eisen gesteld hadden die veranderin­gen in het reglement, de partnersch­apsovereen­komsten en de organisati­e van de Prijs behelzen”, zo stond destijds in een persberich­t te lezen.

Intussen heeft de organisati­e haar werking grondig aangepast. Een diverse jury staat garant voor diverse genomineer­den, en er werd ook een nieuwe directeur aangesteld: Annelies Nagels, die voordien verantwoor­delijk was voor de beeldende kunstwerki­ng in cultuurhui­s de Warande in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium