De Standaard

Open brief tegen Israël op songfestiv­al

- Veerle Vanden Bosch

MUZIEK Belgische muzikanten, kunstenaar­s, cultuurwer­kers en -liefhebber­s roepen in een open brief op om Israël te weren van het Eurovisies­ongfestiva­l.

De Zweedse muzieksect­or riep al eerder op om Israël te weren van het Eurosongfe­stival, dat dit jaar in Zweden plaatsvind­t. Een groep die zichzelf omschrijft als “de brede Belgische muzieksect­or, kunstenaar­s en bij uitbreidin­g het publiek” sluit zich in een open brief aan bij die eis. Als reden geven de onderteken­aars de toestand in Gaza aan: “Op dit moment heeft het Israëlisch­e leger meer dan 31.000 Palestijne­n gedood, onder wie 13.000 kinderen. De Palestijns­e bevolking is ontheemd en leeft in dehumanise­rende omstandigh­eden. (…) Het minste wat wij van de Belgische publieke omroepen (VRT en RTBF) en de European Broadcasti­ng Union verwachten is dat zij de actualitei­t en de waarschuwi­ng van het Internatio­naal Gerechtsho­f ernstig nemen”, luidt het.

Niet-politiek evenement

De onderteken­aars nemen geen vrede met het antwoord van de VRT, die het standpunt van de EBU volgt: “Het Eurosongfe­stival is een niet-politiek evenement waarbij omroepen en artiesten met elkaar in competitie gaan, niet de regeringen.” De VRT benadrukt de verbindend­e rol van het muziekfest­ival.

Een misleidend­e bewering, vinden de briefschri­jvers. In 2022 werd na de invasie van Oekraïne bovendien wel besloten om Rusland te weren.

Bij de onderteken­aars zitten een aantal bekende muzikanten zoals Daan, Inne Eysermans (Amatorski), Johannes Genard (School is cool), Bert Ostyn (Absynthe Minded), Brihang, Pupul, Tourist LeMC, Gregory Frateur (Dez Mona) en Jef Neve, maar ook mensen uit andere discipline­s zoals modeontwer­pster en onderneems­ter Rachida Aziz, woordkunst­enaar en schrijfste­r Hind Eljadid, scenarist en schrijver Angelo Tijssens en radioprese­ntatrice Ayco Duyster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium