De Standaard

Tiktok test zijn Instagram-kloon

Poets wederom poets? Instagram kopieerde schaamtelo­os de korte filmpjes van Tiktok, nu komt Tiktok met een doorslagje van Instagram onder de naam Tiktok Notes.

- Dominique Deckmyn

Smartphone­gebruikers in Canada en Australië vinden in de appstores op hun iPhone of Androidtoe­stel een nieuwe app: Tiktok Notes. Die wordt de komende tijd op beperkte schaal getest. Volgens Tiktok gaat het om “een plaats die speciaal bedoeld is voor foto’s en tekst”. “Of je nu je avonturen documentee­rt, je creativite­it uitdrukt of gewoon kiekjes van je dag deelt, Tiktok Notes is ontworpen voor mensen die willen delen en betrokken worden via foto’s”, meldt het bedrijf op zijn website. Klinkt dat een beetje zoals Instagram – of toch het Instagram van enkele jaren geleden? Dat is dan waarschijn­lijk geen toeval.

Tiktok is vooral bekend voor zijn korte filmpjes in verticaal formaat, maar het verkent ook andere formats. Zoals langere video’s, waarmee het steeds meer in het vaarwater van Youtube komt. Maar ook foto’s, wat dan weer het traditione­le domein is van Instagram.

Stagnatie

Voor die foto’s maakt Tiktok nu een andere app, onder de naam Tiktok Notes. Je kunt wel je accounts op Tiktok en Tiktok Notes met elkaar verbinden, zoals Meta dat ook mogelijk maakt voor zijn apps als Facebook, Messenger, Instagram en Threads.

Dat Tiktok experiment­eert met meer vormen van media, is op zich weinig verwonderl­ijk: stilstaan is achteruitg­aan in de techwereld. Maar het is misschien significan­t dat de nieuwe app er komt op een moment dat er, voor het eerst, tekenen zijn dat de klassieke Tiktok-app begint te stagneren. Zo berichtte The Wall Street Journal vorige maand dat het aantal gebruikers van Tiktok in de Verenigde Staten niet meer groeit: het blijft daar steken op een weliswaar indrukwekk­end cijfer van 170 miljoen gebruikers. Wereldwijd zou de Instagram-app in 2023 meer gedownload zijn dan die van Tiktok.

De nieuwe app Notes komt er op een moment dat de klassieke Tiktok-app begint te stagneren

Tiktok heeft ongeveer 1 miljard maandelijk­se gebruikers, Instagram heeft er ongeveer twee keer zo veel. Beide apps zijn al jaren erg populair bij jongeren, maar alleen Instagram is bij alle leeftijden in trek.

Jong kernpublie­k

In 2020 kreeg Instagram een imitatie van de videofeed op Tiktok: Reels. Dezelfde korte video’s doken ook op in Facebook. Ook

Youtube heeft zijn Tiktok-imitatie en zelfs het zakelijke sociale netwerk Linkedin (eigendom van Microsoft) heeft plannen voor Tiktok-achtige filmpjes.

Tot nu toe heeft geen enkele van die imitaties de popularite­it van Tiktok bij zijn jonge kernpublie­k kunnen aantasten. Maar ze speelden waarschijn­lijk wel een rol in het afremmen van de groei bij andere bevolkings­groepen: gebruikers op Facebook, Instagram of Youtube kunnen daar nu heel gelijkaard­ige filmpjes vinden met een vergelijkb­are gebruikser­varing, ze hoeven dus niet op een andere app over te schakelen.

Dat Tiktok een soort ‘classic’ Instagram brengt, met vooral (of zelfs alleen) foto’s, kan misschien sommige Instagram-gebruikers aanspreken. Want dat Instagram van oorsprong een foto-app is, zie je soms alleen nog aan het logo, dat een oude Polaroid-instantcam­era voorstelt. Op een gelijkaard­ige manier lanceerde Meta vorig jaar Threads, dat dan weer mikt op Twittergeb­ruikers die zich niet meer thuis voelen op Elon Musks intussen tot X omgedoopte app.

Instagram werd gelanceerd in 2010 en werd twee jaar later overgenome­n door het toenmalige Facebook. Tiktok, eigendom van het Chinese bedrijf Bytedance, brak door in 2018 na de fusie met de al populaire app Musical.ly.

 ?? © getty ?? Meer dan het bij jongeren populaire Tiktok spreekt Instagram verschille­nde leeftijdsc­ategorieën aan.
© getty Meer dan het bij jongeren populaire Tiktok spreekt Instagram verschille­nde leeftijdsc­ategorieën aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium