De Standaard

Coup de Ville toont wat kunstenaar­s en sportlui delen

Kunst over de heroïek van sport: ze kwam al vaker aan bod. Het kunstparco­urs Coup de Ville pakt het anders aan. Het vraagt zich af waar artiesten en atleten eigenlijk naar moeten streven.

- Geert Van der Speeten

Zen of de kunst van het boogschiet­en: het is het uitgangspu­nt van Saint Sebastian van Fiona Tan. Voor haar filminstal­latie volgde de Nederlands­e kunstenare­s in 2001 het jaarlijkse ritueel in Kyoto van vrouwen die de kaap van twintig ronden. In hun traditione­le kimono’s hanteren ze een pijl-en-boog in een vier eeuwen oude ceremonie. Het doelwit krijgen we niet te zien. In oogstrelen­de beelden zoomt Tan in op de voorbereid­ing en op het mikken zelf.

Kracht, mentale sterkte, opperste concentrat­ie: de vaardighed­en die we hier te zien krijgen, zijn cruciaal voor sportlui. Maar zijn ze alleenzali­gmakend? Stef Van Bellingen, directeur van het kunstplatf­orm Warp in Sint-Niklaas, vroeg het zich af voor de vijfde editie van Coup de Ville. Die neemt het olympisch jaar als aanleiding voor de kunstroute Artists & athletes, the hill we climb.

Van Bellingen: “Ik was in Peking toen Usain Bolt naar een nieuw record op de 200 meter sprintte en juichte mee. Maar de toptrainer naast mij had ook bedenkinge­n. Was Bolt niet aan het verkrampen in de laatste meters? Je kunt de vraag stellen of hij perfect gelopen had. En was zijn sprint ook esthetisch, een criterium dat in sporten als turnen en schansspri­ngen wel van tel is?”

Yoga voor Menuhin

Vanuit dat abstract standpunt volgt Coup de Ville het ultieme streefdoel van sportlui en hoe kunstenaar­s daarnaar kijken. Vaak delen ze trouwens dezelfde aspiraties om de beste te zijn, en offeren ze daar evenveel voor op.

Het parcours volgt plusminus de as van de centrale winkelstra­at, in negen haltes. Van Bellingen bracht veel documentai­r beeldmater­iaal bijeen, in boeken, filmpjes, affiches en teksten. Een overdaad aan aspecten en anekdotes komt daarbij aan bod. Er passeren veel invalshoek­en. Als atleten hun grenzen moeten verleggen, rijst ook de vraag: wat als die grens al op voorhand gedicteerd is, zoals voor atleten met een beperking? Een zijpad is het onderzoek naar yoga voor het prestatien­iveau: bij sporters, maar evengoed bij de violist Yehudi Menuhin.

Met zijn lowbudgeta­anpak strijkt Coup de Ville neer in het voormalige stedelijk museum en in leegstaand­e panden. Start- en eindpunt zijn de Warp-residentie en een voormalige opleidings­werkplaats. Daar kun je het werkproces volgen voor een van de bekendste beelden van Luk Van Soom. Het stelt een gewichthef­fer voor die er geen is: eerder een man die naar de wolken reikt. Evengoed vind je er een filmfragme­nt van Jean-Luc Godard, waarin een jong trio het record ‘Louvre doorkruise­n’ probeert te breken in minder dan 9 minuten en 43 seconden.

Judoka Lumumba

Lokale kunstenaar­s krijgen een platform. Stefan Peters volgde bij Warp een coachingtr­aject. De overleden fotografe Nadia Tasseel keert bij elke Coup de Ville terug. En Edith Ronse inspireerd­e zich voor haar sculptuur rond evenwicht en het spel van krachten op de bekende fotoreeks van Eadweard Muybridge van worstelend­e mannen.

Een te herontdekk­en figuur is Cécile Douard. Ze schilderde het barre werkklimaa­t in de Borinage, werd blind en overwon haar beperking door te beeldhouwe­n en de Braillelig­a te promoten.

De Portugese kunstenaar Marco Carvalho maakt speelse tekeningen waarin hij atleten over koloniale standbeeld­en laat tuimelen en duiken. We zien hoe Lumumba, in zijn rol als judoka, Leopold II in een houdgreep neemt en van zijn troon stoot. Ook knap zijn de foto’s van de Senegalese basketbals­peelster Ina Makosi. Ze legde zich toe op fotoreport­ages die tonen hoe topsport ook zelfbewust­zijn en empowermen­t kan aanwakkere­n.

Coup de Ville, tot 19/5 in Sint-Niklaas, van donderdag tot zondag. ★★★☆☆

“Was die sprint van Usain Bolt wel perfect? En was hij ook esthetisch?” Stef Van Bellingen Directeur Warp

 ?? © Warp ?? Videostill Saint Sebastian, Fiona Tan.
© Warp Videostill Saint Sebastian, Fiona Tan.
 ?? © Warp ?? Stefan Peters, Theaters of the mind.
© Warp Stefan Peters, Theaters of the mind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium