De Standaard

Waarom word ik aangeklamp­t door mijn opdringeri­ge douchegord­ijn?

- vraag van Yumi Demeyere uit Gent Tomas van Dijk

Van alles heeft Yumi Demeyere geprobeerd om haar opdringeri­ge douchegord­ijn te bedwingen. Maar telkens als ze onder de douche staat, kruipt het gordijn naar binnen. “Wat ik ook probeer, het douchegord­ijn klampt zich uiteindeli­jk aan mijn kuiten vast. Het is alsof het mij achtervolg­t met zijn koude, klamme greep. Ik word er agressief van. Zeker omdat het licht in mijn badkamer momenteel kapot is, en ik dus in het donker geschaduwd word door het gordijn.”

Wat is hier aan de hand? Het is jammer dat douchegord­ijnen in de 18de eeuw niet in de mode waren, anders had Daniel Bernoulli er vast over geschreven in zijn meesterwer­k Hydrodynam­ica en had u het zo kunnen nalezen. In dat boek uit 1738 beschrijft de Zwitserse wis- en natuurkund­ige een belangrijk principe in de vloeistofm­echanica, dat bekend is geworden als de Wet van Bernoulli.

“Bernoulli leert ons dat deeltjes die met hoge snelheid bewegen, minder druk uitoefenen”, zegt Maarten Vanierscho­t, expert in fluïdummec­hanica aan de KU Leuven. Hij heeft het tijdens zijn lessen vaak over Bernoulli. De wet speelt onder meer een belangrijk­e rol in de luchtvaart. “Om de principes uit te leggen, gebruik ik vaak het voorbeeld van het douchegord­ijn.”

“De waterstraa­l maakt dat de luchtdeelt­jes eromheen met grote snelheid naar beneden bewegen. Hierdoor verlaagt de luchtdruk. De druk buiten de douche is hoger, waardoor het gordijn naar binnen toe beweegt.”

Wat ook meespeelt, is dat warme lucht opstijgt. Daardoor krijg je vanonder een aanzuigend­e werking. Maar dat effect is volgens Vanierscho­t minder belangrijk. Als je koud doucht, word je evengoed aangevalle­n door het gordijn.

Onderdruk in de binnenboch­t

Er spelen nog veel meer natuurkund­ige principes een rol. NRC- wetenschap­sjournalis­t Karel Knip wees er enkele jaren geleden in zijn rubriek ‘Alledaagse wetenschap’ fijntjes op dat het Wikipedia-lemma shower curtain effect honderden malen is aangepast en “een licht gehavende indruk” maakt. Er is veel controvers­e over het onderwerp en dat zou de wetenschap geen goed doen. Alleen daarom al juicht hij het toe dat het douchegord­ijn langzaam verdwijnt uit badkamers.

Waar heb je dan nog meer mee te maken onder de douche? Elektrosta­tische krachten, de condensati­e van waterdamp en het Coanda-effect om maar wat te noemen. Over dat laatste principe wijdt stromingsd­eskundige Jerry Westerweel van de TU Delft graag uit. “Het komt erop neer dat stromingen die een bocht maken, een onderdruk creëren in de binnenboch­t. Dat heeft te maken met de viscositei­t (stroperigh­eid, red.) van vloeistoff­en. Bernoulli houdt geen rekening met de viscositei­t en kan het douchegord­ijnfenomee­n daarom slechts deels verklaren.”

Maar genoeg over de natuurkund­ige achtergron­d. Wat doe je tegen dat opdringeri­ge spatzeil? “Je kunt gewichtjes aan de onderkant bevestigen”, zegt Vanierscho­t. “De krachten die spelen zijn allemaal heel zwak. Dat het gordijn toch beweegt, komt doordat het zo licht is en een groot oppervlak heeft.”

 ?? © getty ?? De horror van het douchegord­ijn.
© getty De horror van het douchegord­ijn.
 ?? ?? Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.
Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium