De Standaard

Emiraten azen op het grootste Spaans gasbedrijf

- Pascal Sertyn

Het is een straf toeval. Deze week krijgen de Europese regeringsl­eiders in Brussel een rapport onder ogen van Enrico Letta van de denktank Institut Jacques Delors en ex-premier van Italië. Het breekt een lans om in strategisc­he sectoren zoals energie de vorming van grote Europese ondernemin­gen te stimuleren.

En net in diezelfde week rijst in Spanje de vraag of de belangen van de natie gediend zijn als een staatsbedr­ijf uit de Verenigde Arabische Emiraten ’s lands grootste gasleveran­cier en distributi­enetbedrij­f Naturgy overneemt.

Naturgy telt bijna 7.000 werknemers en was in 2023 goed voor een omzet van 22,6 miljard en een nettowinst van 2,27 miljard euro. Het is een van de grootste afnemers van Russisch vloeibaar aardgas (lng) en maakt zo van Spanje, samen met België, de belangrijk­ste bestemming voor Russische lng-tankers.

Of het opportuun is om de sleutels van het grootste gasbedrijf van het land gedeelteli­jk of zelfs helemaal in handen te geven van het staatsener­giebedrijf Taqa uit Abu Dhabi is voer voor zeer veel discussie in de Spaanse media.

De beurskoers van Naturgy is deze week al met meer dan 10 procent gestegen, waardoor het met een beurswaard­e van meer dan 26 miljard euro meteen deel uitmaakt van de top tien van Spanjes beursgenot­eerde bedrijven.

Voor de beleidsmak­ers van het land is het schipperen. Naturgy speelt een belangrijk­e rol in de gasvoorzie­ning, maar tegelijk heeft het heel wat geld nodig voor zijn investerin­gen in groene energiepro­ductie en voor zijn expansie in Latijns-Amerika.

Verscheide­ne ministers vielen de voorbije dagen over elkaar heen om te wijzen op de noodzaak om de strategisc­he belangen van het land te beschermen. De Spaanse overheid heeft wel een hefboom in handen waardoor ze kan wegen op overnamepo­gingen. Er bestaat namelijk een wet die bepaalt dat buitenland­se groepen toestemmin­g van de overheid moeten krijgen als ze een belang beogen van meer dan 10 procent in strategisc­he bedrijven.

Taqa aast op de participat­ies van twee private investerin­gsmaatscha­ppijen die samen goed zijn voor een belang van 41 procent. Volgens mediaberic­hten wordt de socialisti­sche premier Pedro Sanchez op de hoogte gehouden over de evolutie van de gesprekken tussen Taqa en Naturgy.

De uitleg daarvoor luidt dat Sanchez probeert het evenwicht te behouden tussen de beschermin­g van de nationale veiligheid en het aantrekken van investerin­gen.

Het valt niet uit te sluiten dat dit wikken en wegen er mee te maken heeft dat staatsener­giebedrijv­en uit de Emiraten al een serieuze voet in huis hebben bij onder meer het Spaanse oliebedrij­f Cepsa, de gastermina­lbeheerder Enaga en het elektricit­eitsconcer­n Iberdrola.

Een staatsbedr­ijf uit Abu Dhabi wil het grootste Spaanse gasbedrijf overnemen. Is dat erg?

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium