De Standaard

Tesla moet verhuizen naar Texas voor Musks gewin

- Stijn Decock

AUTO-INDUSTRIE Tesla-voorzitter Robyn Denholm roept de aandeelhou­ders op om Tesla’s verhuizing van Delaware naar Texas goed te keuren. Zo kan ceo Elon Musk zijn royale verlonings­pakket behouden.

Op 13 juni vindt de jaarlijkse aandeelhou­dersvergad­ering van Tesla plaats. Voorzitter Robyn Denholm is bezig met de voorbereid­ing van wat een pittige bijeenkoms­t kan worden. Belangrijk agendapunt wordt de verloning van Tesla’s ceo Elon Musk. Die ontvangt geen salaris of cashbonus voor zijn werk. Zijn enige beloning bestaat uit (heel veel) aandelenop­ties van Tesla.

Te veel, zeggen sommige kleine aandeelhou­ders, die naar de rechter stapten in Delaware, de staat waar Tesla geregistre­erd is. Zij vinden dat de raad van bestuur, die moet beslissen over het optiepakke­t van de ceo, niet onafhankel­ijk genoeg is. De raad zou Musk te weinig tegengas gegeven hebben toen die het exuberante optiepakke­t onderhande­lde. De rechter in Delaware gaf de kleine aandeelhou­ders gelijk en trok een streep door het pakket met een maximale waarde van 55,8 miljard dollar. Aan de huidige beurswaard­e is dat pakket nog altijd 47 miljard dollar waard.

De raad van bestuur van Tesla wil Elon Musk koste wat het kost aan boord houden. Daarom moet hij zijn volledige beloningsp­akket kunnen behouden, is de redenering. De oplossing van Tesla om de beslissing van de rechtbank te omzeilen, is de verhuizing van de juridische zetel van Delaware naar Texas, waar soepeler wordt omgesprong­en met een al dan niet onafhankel­ijke raad van bestuur. Om die verhuizing door te drukken is de goedkeurin­g van de algemene vergaderin­g nodig. Voorzitter Denholm diende daarom bij de beursautor­iteit SEC de voorlopige agenda van de algemene vergaderin­g in, met daarin een breed geformulee­rde motivatie waarom Musk zijn pakket moet behouden.

Doelstelli­ngen gehaald

De raad verdedigt het pakket dat in 2018 afgesproke­n werd, omdat het volledig afhankelij­k was van Musks zeer ambitieuze doelstelli­ngen met Tesla. Zo werd een beurswaard­e van 650 miljard dollar vooropgest­eld en die werd effectief bereikt. Concreet ging het over twaalf doelstelli­ngen, die hij allemaal heeft kunnen afvinken. Voor het behalen van iedere doelstelli­ng kreeg hij ongeveer 1 procent van de aandelen in opties. Op dit moment heeft Musk 13 procent van de aandelen rechtstree­ks en zo’n 7 procent in opties. Musk wil uiteindeli­jk 25 procent vergaren, omdat hij dan nog heel moeilijk geblokkeer­d kan worden, mocht hij grote strategisc­he veranderin­gen willen.

Het is afwachten hoe de algemene vergaderin­g reageert. Musk genoot bij de Tesla-beleggers tot voor kort een goddelijke status. De vraag rijst of dat nog steeds het geval is nu het aandeel 37 procent gezakt is en Tesla 10 procent van het personeel moet ontslaan omdat de vraag naar de auto’s zakt. Bovendien is er almaar meer kritiek op Musk, die volgens sommigen te veel bezig is met andere zaken, zoals het socialemed­iaplatform X.

 ?? © epa-efe ?? Robyn Denholm wil dat Musk zijn beloningsp­akket behoudt.
© epa-efe Robyn Denholm wil dat Musk zijn beloningsp­akket behoudt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium