De Standaard

Hoe verkoop je je bedrijf meerdere keren?

-

Je bedrijf meerdere keren verkopen kan perfect door met schulden te werken en de transactie in een slimme structuur te stoppen, ook wel bekend als de ‘buy-outtechnie­k’.

Een eenvoudig voorbeeld. Bedrijf A, waarvan we veronderst­ellen dat het geen schulden heeft, wordt overgenome­n door de partij Slim Overnemen.

De verkoper, Slim Verkopen, krijgt er 100 miljoen euro voor. De koper, Slim Overnemen, betaalt maar een deel van die overnamepr­ijs zelf, en leent 70 miljoen bij banken en financiële fondsen.

Slim Overnemen gaat bovendien niet rechtstree­ks de 70 miljoen lenen, maar richt de nieuwe vennootsch­ap 2A op. Die krijgt 30 miljoen euro eigen middelen mee. Het is 2A dat de 70 miljoen leent bij de banken. De eigen middelen van 2A en de lening van 70 miljoen vormen samen de 100 miljoen voor de verkoper.

Slim Overnemen heeft die 30 miljoen niet volledig zelf opgehoest. Het heeft Slim Verkopen voorgestel­d om ze elk voor de helft in te brengen. Elk 15 miljoen dus. Van de 100 miljoen die Slim Verkopen ontvangt voor bedrijf A, moet hij dus 15 miljoen herinveste­ren in bedrijf 2A dat 100 procent van de aandelen van A heeft.

Wie zijn in dit voorbeeld de aandeelhou­ders van de topholding 2A? Juist: Slim Overnemen en Slim Verkopen hebben elk de helft van de aandelen in handen.

Slim Verkopen houdt dus de helft van zijn bedrijf in bezit, maar krijgt toch 85 miljoen op zijn rekening gestort.

De hele techniek gaat ervan uit dat het bedrijf A de komende jaren mooie winsten blijft maken die uitgekeerd worden aan de topholding 2A, die er zijn banklening van 70 miljoen mee aflost. Na enkele jaren kunnen beide aandeelhou­ders van de topholding opnieuw beslissen hun aandelen te verkopen aan een derde partij. De Nieuwe Koper kan de holding 3A oprichten die een groot stuk van de overnameso­m leent bij de banken.

De verkopers kunnen een stukje van de verkoopopb­rengst herinveste­ren in de holding 3A en zo aandeelhou­der blijven en een nieuwe rit starten.

Er zijn voorbeelde­n bekend van bedrijfsle­iders die zo om de drie tot vijf jaar hun bedrijf verkopen. Steve Rousseau is alvast goed op weg om ook naam te maken in dat wereldje. (pdd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium