De Standaard

Iraanse olie-export op hoogste peil in zes jaar

Ondanks westerse sancties piekt de Iraanse uitvoer van olie, met China als grote klant. Cijfers tonen aan hoe lastig het is om maatregele­n doeltreffe­nd te maken.

- Wim Winckelman­s

In de eerste drie maanden van dit jaar verkocht Iran 1,56 miljoen olievaten per dag, het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2018. Bijna alles gaat richting China. Dat blijkt uit cijfers van het databureau Vortexa, waarover de Financial Times bericht. De Iraanse olieminist­er Javad Owji zei onlangs nog dat de olie-inkomsten voor 2023 meer dan 35 miljard dollar bedroegen. Volgen hem raakt Iran zijn olie met “minimale kortingen” kwijt.

De cijfers stemmen tot nadenken over de doeltreffe­ndheid van de westerse sancties, zeker nu de VS en Europa werken aan nieuwe maatregele­n tegen Iran na de drone- en raketaanva­l op Israël. Maar de Iraniërs beheersen de kunst om sancties te omzeilen, zoveel is intussen wel duidelijk. Zo manipulere­n ze onder meer het volgsystee­m van hun tankers waarmee schepen wereldwijd gevolgd kunnen volgen.

Grote klant China

Het Iraanse nieuwsagen­tschap Tasnim meldde deze week nog dat de Iraanse olie-export grotendeel­s beschermd is tegen westerse druk, omdat China de grootste klant is. China blijft hierover op de vlakte, al noemde de Chinese minister van Buitenland­se Zaken Wang Yi Iran onlangs een “strategisc­he partner”.

De Chinese minister van Buitenland­se Zaken noemt Iran een “strategisc­he partner”

China hangt naar schatting voor ongeveer een tiende van zijn olie-import van Iran af. Die olie komt vaak als ‘Maleisisch­e olie’ het land binnen.

De vraag is of het Westen het risico wil nemen om de sancties tegen Iran ook aan China op te dringen. Dat zou de relaties met China nog meer onder druk zetten.

Het strikt afdwingen daarvan zou tot hogere olieprijze­n en een opstoot van inflatie kunnen leiden, iets waar de Amerikaans­e regering niet op uit is, zeker niet met verkiezing­en in aantocht.

Spannend

De olieprijze­n blijven intussen de speelbal van internatio­nale spanningen, en niet alleen in het Midden-Oosten.

De VS voerden donderdag bijvoorbee­ld opnieuw de sancties te

gen Venezolaan­se olie op.

De VS zijn er in het voorbije decennium in geslaagd om de grootste olieproduc­ent te worden, dankzij de ontginning van schalieoli­e. Omdat ze zo minder afhankelij­k zijn van invoer, kunnen ze zich agressieve­r opstellen zonder de gevolgen te moeten vrezen, iets wat Europa niet kan.

 ?? © getty ?? De raffinader­ij van Isfahan, de grootste in Iran.
© getty De raffinader­ij van Isfahan, de grootste in Iran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium