De Standaard

Antwerps bedrijf is bij bosvriende­lijkste ter wereld

De Antwerpse plantageho­lding Sipef staat op de vierde plaats in een ranglijst van bedrijven die ontbossing tegengaan.

- Ruben Mooijman

Palmoliepr­oducent Sipef haalt een score van 65,9 procent in een beoordelin­g door Forest 500, dat een ranglijst opstelt van bosvriende­lijkste bedrijven ter wereld. Dat is goed voor een vierde plaats. Alleen twee Braziliaan­se bedrijven en de Zwitserse voedingsgr­oep Nestlé scoren nog beter. De Forest 500 is een initiatief van Global Canopy, een Britse ngo die de rol van ondernemin­gen bij ontbossing nagaat.

Sipef stond in 2020 voor het eerst op de lijst. Bij die beoordelin­g scoorde het 55,9 procent, en stond daarmee op de achttiende plaats.

Wat bij de recentste beoordelin­g in het oog springt, is dat Sipef een van de slechts vier bedrijven is die volgens Forest 500 al volledig voldoen aan de op til zijnde Europese ontbossing­srichtlijn. Volgens die richtlijn moeten bedrijven zwart op wit kunnen aantonen dat hun producten niet tot ontbossing hebben geleid.

“Deze vier bedrijven controlere­n hun leverancie­rs en brengen verslag uit over eventuele ontbossing in hun aanvoerket­ens en herkomstge­bieden”, aldus het rapport van Forest 500.

Ceo François Van Hoydonck bevestigt dat Sipef klaar is voor de richtlijn. “Wij beantwoord­en al aan de eisen van de Roundtable for Sustainabl­e Palm Oil, die dicht bij de Europese richtlijn liggen. Het komt erop neer dat je met behulp van satellietb­eelden kunt aantonen dat de plantages in gebieden liggen die vóór 2020 al ontbost waren.”

Sipef heeft in 2015 zelf besloten geen ontboste terreinen meer te ontwikkele­n of te kopen. Voor recente uitbreidin­gen, die de productie van 400.000 naar 600.000 ton moeten stuwen, is onder meer uitgeweken naar verwaarloo­sde rubberplan­tages in Zuid-Sumatra,

“De consument zal wel meer moeten betalen voor een duurzaam tot stand gekomen product” François Van Hoydonck Ceo van Sipef

een provincie van Indonesië. “We zijn erg selectief geweest, en hebben bewust geen ontwikkeli­ngen gepland in Kalimantan ( op Borneo, red.), omdat daar het risico op ontbossing hoger is.”

Pizza en shampoo

Van Hoydonck wijst er wel op dat de nieuwe richtlijn prijsverho­gend kan werken. “De consument zal meer moeten betalen voor een product dat gegarandee­rd duurzaam tot stand is gekomen.” Palmolie wordt in veel producten verwerkt, gaande van koekjes, pizza’s en ijs, tot lippenstif­t en shampoo.

Sipef heeft van duurzaamhe­id een speerpunt gemaakt, omdat het zich daarmee kan onderschei­den van grotere palmoliepr­oducenten. Dat beleid zal voortgezet worden als Van Hoydonck in september opgevolgd wordt door de Nederlands­e Petra Meekers (50), die jarenlang voor Sipef in Singapore heeft gewerkt. Voordien werkte zij als duurzaamhe­idscoördin­ator bij verschille­nde palmoliebe­drijven en bij Unilever.

 ?? © epa-efe ?? Plantages van oliepalmen hebben geen al te beste reputatie. Maar Sipef scoort goede punten.
© epa-efe Plantages van oliepalmen hebben geen al te beste reputatie. Maar Sipef scoort goede punten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium