De Standaard

Burgemeest­ers willen beter gsm-bereik in deeldorpen

Burgemeest­er Marc Wijnants van Linter en burgemeest­er Peter Reekmans van Glabbeek zijn niet te spreken over het gsm-bereik in hun respectiev­elijke gemeente. Er komt alvast overleg met Orange.

- Vanessa Dekeyzer

In beide gemeenten worden inwoners op meerdere locaties in de deelgemeen­ten geconfront­eerd met aanhoudend­e problemen rond mobiele dekking van het telefonien­etwerk, wat zorgt voor een belemmerin­g van de communicat­ie in het dagelijkse leven van al deze inwoners.

Tim Andries woont op de Sint-Truiden sesteenweg in Orsmaal. Hij heeft elke dag problemen met het mobiel internet en gsm-verkeer. “Voor juli 2023 viel het eigenlijk nog vrij goed mee, maar daarna is het plots erg achteruitg­egaan. Ikzelf ben klant bij provider Orange en dus legde ik daar mijn klacht neer. Ik kreeg te horen dat ze daar aan het wachten waren op de uitrol van 5G. Daarna konden ze hun gsm-masten aanpassen. Ik kreeg een compensati­e van 50 procent op de abonnement­skosten tot aan het einde van het jaar”, zegt Andries.

Uit de boot vallen

Maar het nieuwe jaar is al even aan de gang en er is nog steeds geen beterschap in de verbinding. “Ik heb dan ook opnieuw klacht ingediend”, vertelt Andries. “Dit keer was er geen sprake meer van een korting maar kreeg ik de melding dat er metingen zouden uitgevoerd worden. Ik vrees dat we aan het lijntje gehouden worden. En ik vind het bijzonder erg dat de landelijke gemeenten opnieuw uit de boot vallen. We krijgen steeds minder en betalen tegelijk steeds meer.”

Tijdens het handenvrij bellen in de wagen, als hij op ronde is in de gemeente, valt het signaal regelmatig weg op gekende plaatsen en worden de gesprekken onderbroke­n. Dat zegt burgemeest­er Marc Wijnants (CD&V) van Linter. “Je kan bijna op voorhand zeggen waar in onze gemeente je gesprek zal worden onderbroke­n. Het is bijna alsof je door een tunnel rijdt. Dit is zeer hinderlijk en getuigt dat er echt wel ruimte is voor verbeterin­g”, zegt Wijnants. Recente kaarten van Test-Aankoop tonen duidelijk aan dat er een veel betere dekking is in alle andere gemeenten in de ruime regio.

“Onaanvaard­baar”

“Er is dus wel degelijk een noodzaak om maatregele­n te nemen om de netwerkinf­rastructuu­r in Linter en Glabbeek te verbeteren en de kwaliteit van de mobiele internetve­rbinding te waarborgen voor alle inwoners van de regio”, aldus nog Wijnants.

Glabbeeks burgemeest­er Peter Reekmans (Dorpsparti­j) vult aan dat ook bedrijven getroffen worden. “Het is onaanvaard­baar dat onze inwoners achterblij­ven in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door digitale connectivi­teit. We roepen daarom de providers dringend op om hun verantwoor­delijkheid te nemen en te investeren in de nodige infrastruc­tuur om de situatie te verbeteren.”

Intussen heeft Orange aan de burgemeest­ers al laten weten dat ze dit verder willen bespreken. Er wordt nu gezocht naar een datum voor overleg.

“Het is onaanvaard­baar dat onze inwoners achterblij­ven in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door digitale connectivi­teit” Peter Reekmans (Dorpsparti­j)

Burgemeest­er van Glabbeek

 ?? © vdt ?? Tim Andries en burgemeest­er Marc Wijnants aan zaal De Brukkes in Linter, waar ook geen bereik is.
© vdt Tim Andries en burgemeest­er Marc Wijnants aan zaal De Brukkes in Linter, waar ook geen bereik is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium