De Standaard

We willen niet vergeven, we hebben nood aan herstel

Vergeving legt de verantwoor­delijkheid voor het welzijn van de dader bij het slachtoffe­r, schrijft Petra van Brabandt. Het heeft geen enkel ander nut, het brengt geen enkele veranderin­g teweeg.

-

Volgens Els Van Peborgh is het nu welletjes geweest met onze moreel grensovers­chrijdende honger naar wraak: we moeten mannen die grensovers­chrijdend gedrag gesteld hebben en “herhaaldel­ijk’ sorry zeggen, vergeven en hen niet eindeloos uitleveren aan de wraakgodin­nen, schreef ze hier gisteren. De term “wraakgodin­nen” is hier niet onschuldig gebruikt, maar provocatie­f: hij is schatplich­tig aan een lange misogyne geschieden­is waarin vrouwen die machtsmisb­ruik aanklaagde­n als irrationee­l en moreel grensovers­chrijdend werden weggezet. Medea, Antigone, Lysistrata. Daartegeno­ver wordt de ‘goede vrouw’ geplaatst: zij is ‘redelijk’ en zij vergeeft en beschermt de man tegen de immorele bloedzucht (veelal van andere vrouwen).

De filosofe Kate Manne diagnostic­eert dat gedrag als himpathie, de buitenprop­ortionele empathie die we voelen voor mannelijke daders en ons medelijden met hun ‘val’ en hun ‘lijden’. Het is veelzeggen­d dat Van Peborgh alleen oog heeft voor de lange boetetocht van Bart De Pauw – “opnieuw” biedt hij zijn excuses aan – en niet voor de veel langere calvarieto­cht van de aanklagers.

Ik denk dat we niet moeten vergeven. Vergeven is een morele daad die stamt uit de christelij­ke traditie, die de verantwoor­delijkheid voor het welzijn van de dader bij het slachtoffe­r legt. Het vraagt van hen een uitzonderl­ijk morele en psychologi­sche inspanning om wat hun werd aangedaan te erkennen en te aanvaarden als een al te menselijk kwaad. Vergeving is de grootmoedi­ge daad van nederighei­d: zichzelf en de dader als gelijken situeren in het tranendal van de menselijke zondigheid en goddelijke liefde. Uiteindeli­jk zijn we allen afvalligen, maar God bemint en vergeeft zelfs de meest verdorvene­n onder ons. Van ons wordt gevraagd te handelen naar zijn voorbeeld.

Unieke spreekruim­te eisen

Dat perspectie­f, waarbij de verantwoor­delijkheid voor vergeving bij de slachtoffe­rs en de maatschapp­ij wordt gelegd, is problemati­sche en al helemaal niet relevant in een context van structuree­l machtsmisb­ruik en seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Dat is geen geweld dat we willen vergeven en aanvaarden met het excuus dat mensen nu eenmaal en zonder onderschei­d zondaars zijn. We willen dat het structurel­e karakter van dat geweld stopt, dat het niet langer alledaags is en dat wanneer het voorkomt het snel opgemerkt en duidelijk afgekeurd wordt.

De consternat­ie bij de zaak-De Pauw betreft niet zozeer de al dan niet welgemeend­e excuses van De Pauw – wie zit, behalve hijzelf blijkbaar, daarop te wachten? Meer reden tot bezorgdhei­d is de maatschapp­elijke verdeeldhe­id over het structurel­e karakter en de ernst van zulk gedrag, dat statistisc­h gezien vooral vrouwen treft

We willen niet vergeven. Niet omdat we denken dat vergeving de daad vergoelijk­t, zoals Van Peborgh over de ‘Me Too-aan hangers’ poneert, maar omdat vergeving geen positieve maatschapp­elijke veranderin­g teweegbren­gt. We willen van daders geen excuses, maar inzicht. Omdat inzicht kan leiden tot wat maatschapp­elijk wél productief is, namelijk herstel. Herstel impliceert in de eerste plaats een volledige analyse en erkenning van wat fout ging, gevolgd door een transforma­tie, om herhaling te voorkomen.

Serieus, welke vrouw wil aan tafel zitten voor herstel met een dader die haar aanklacht tegen zijn gedrag “een feestje” noemt?

Herstel komt dus niet zonder voorwaarde­n, het is een traag en moeilijk proces. Bij figuren als De Pauw of Jan Fabre, die vanuit hun positie machtsmisb­ruik pleegden, is het net dát wat tot nu ontbreekt. Hun pogingen tot excuses en terugkeer zijn nog altijd gebaseerd op dezelfde premissen als waarop hun misbruik gebaseerd was: een unieke spreekruim­te opeisen, de ander daarmee het zwijgen opleggen, relativeri­ng, minimalise­ring en ridiculise­ring van de aanklachte­n en uiteindeli­jk zelf de slachtoffe­rrol opnemen. Dat zijn precies de voorwaarde­n die herstel in de weg staan..

Wij vragen niet dat daders eeuwig in het vagevuur branden, we vragen eigenlijk heel normale dingen. We vragen net geen drama. Hoe ze hun excuses als een onemanshow dramatiser­en – denk aan de pathetisch­e brief die Fabre liet voorlezen op het einde van zijn proces, of aan het aanbod van DePauwaand­eVRTomeenr­eportage te maken om “zijn” licht op de zaak te laten schijnen – is hoe het niet moet.

De aanklagers ridiculise­ren

In het interview met Gert Verhulst op Play4 erkent De Pauw dat hij macht had, maar hij negeert dat hij die macht misbruikte. Hoe het niet moet: na zeven jaar nog altijd niet begrijpen dat de aanklacht van machtsmisb­ruik niet zijn intenties betreft, maar de gevolgen van misbruik in een machtsposi­tie beschrijft. Hoe het ook niet moet: ad hominem aanvallen op Liesbet Stevens, de directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, en op die manier steun voor de aanklagers problemati­seren en

dus hun aanklacht delegitime­ren. Hoe het zeker niet moet: het proces dat ook voor de aanklagers een zware beproeving was ‘een feestje’ noemen; met dat taalgebrui­k ridiculise­ert hij de aanklagers en hun aanklachte­n, wat de weg naar herstel afsluit.

Serieus, wie wil aan tafel zitten voor herstel met een dader die haar aanklacht tegen zijn gedrag “een feestje” noemt? Ook hoe De Pauw herhaaldel­ijk benadrukte dat hij niet voor alle aanklachte­n veroordeel­d is, toont dat herstel geen optie is: het is niet omdat je voor iets niet juridisch veroordeel­d bent, dat je gedrag niet schadelijk of moreel problemati­sch kan zijn, en dat je dit niet kunt en moet erkennen om zo dicht mogelijk bij de kern van het probleem te komen.

Maar het meest revelerend­e is de opmerking dat hij nu na zijn “herhaalde” excuses “wacht op een telefoontj­e”. We weten uit ervaring hoe daders zich vaak herhaaldel­ijk excuseren; het is een vorm van morele en emotionele chantage. Herstel is alleen mogelijk als uit je gedrag blijkt dat je inzicht hebt verworven in de schadelijk­heid van je vroegere gedrag. De eis van De Pauw om zijn verhaal te controlere­n, alleen, op televisie, en met een interviewe­r van wie geweten is dat hij niet de meest kritische vragen stelt, is symptomati­sch voor een man die nog altijd denkt dat de dingen hem toekomen: in de eerste plaats buitenprop­ortionele aandacht. Duizend excuses ten spijt, dat is nu net wat herstel onmogelijk maakt.

 ?? ?? Bart De Pauw blijft benadrukke­n dat hij niet voor alle aanklachte­n veroordeel­d is. Dat toont dat herstel geen optie is.
Bart De Pauw blijft benadrukke­n dat hij niet voor alle aanklachte­n veroordeel­d is. Dat toont dat herstel geen optie is.
 ?? ?? Petra Van Brabandt
Filosofeen­hoofdonder­zoekaanSin­tLucasAntw­erpenSchoo­lofArtsKdG.
Petra Van Brabandt Filosofeen­hoofdonder­zoekaanSin­tLucasAntw­erpenSchoo­lofArtsKdG.
 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium