De Standaard

Levensmoeh­eid kan wel degelijk een reden zijn voor euthanasie

-

LEVENSEIND­E Er bestaat verwarring over de term ‘levensmoeh­eid’ in de context van euthanasie. Wim Distelmans schept klaarheid.

De voorbije dagen kwamen er ontelbare reacties op de terechte bezorgdhei­d van Luc Van Gorp (CM) omtrent de nakende onbetaalba­arheid van onze welzijns- en gezondheid­szorg. Iedereen lijkt er nu eindelijk van overtuigd dat de huidige aanpak niet deugt en er dringend nood is aan een nieuwe koers, wars van therapeuti­sche hardnekkig­heid. Ophouden met zinloos blijven behandelen en onderzoeke­n tot het zelfs schadelijk wordt voor de chronische, palliatiev­e patiënt, met drastische aantasting van zijn levenskwal­iteit.

Hopelijk blijft het daar niet bij, komt er een sense of urgency en beseft men ook dat België een hopeloos ingewikkel­d land is. Ingewikkel­d omdat palliatiev­e zorg een Vlaamse bevoegdhei­d is, terwijl behandelin­gen en medische onderzoeke­n door de federale overheid worden gefinancie­rd. Door meer te investeren in palliatiev­e zorg voorkom je veel nutteloze behandelin­gen en medische onderzoeke­n en bespaar je dus enorm veel. De vrijgemaak­te middelen kunnen dan gaan naar betere ondersteun­ing op mensenmaat.

Maar door onze complexe staatsstru­ctuur zou het Vlaamse beleidsniv­eau niet profiteren van de besparinge­n die zijn investerin­gen in palliatiev­e zorg zouden opleveren. Die ‘winst’ zou gaan naar het federale beleidsniv­eau. De incongruen­tie blijft bestaan zolang er geen degelijk akkoord is tussen het Vlaamse en het federale niveau, met een ‘eenheid van commando’. Voor een buitenstaa­nder is dat de evidentie zelf, voor de politiek is het blijkbaar aartsmoeil­ijk.

Levensmoe

In de marge van die uiterst belangrijk­e en goed gedocument­eerde waarschuwi­ng voor de implosie van onze welzijns- en gezondheid­szorg, vroeg Van Gorp ook meer aandacht voor de levensmoeh­eid van vooral ouderen.

Dat pleidooi kreeg proportion­eel te veel aandacht, zowel van de politiek als van de media. Het gevolg daarvan waren veel bezorgde reacties van mensen die (nog) niet dood willen of het net stuitend vinden dat levensmoeh­eid geen reden is voor euthanasie. Onze telefonisc­he hulplijn over euthanasie en palliatiev­e zorg, de LEIF-lijn, wordt overspoeld.

Levensmoeh­eid is inderdaad op zich geen voldoende reden tot euthanasie. In de euthanasie­wet staat duidelijk dat het moet gaan over een ernstige, ongeneesli­jke aandoening. Daarom klappen veel artsen volledig dicht – vooral als ze niet erg openstaan voor een euthanasie­verzoek – wanneer ze nog maar het woord ‘levensmoeh­eid’ horen. Ze schepen de patiënt af met de stelling dat euthanasie niet aan de orde is.

Veel patiënten gebruiken de termen ‘levensmoeh­eid’, ‘voltooid leven’ of ‘klaar zijn met het leven’ om hun gemoedstoe­stand te beschrijve­n, maar ze beseffen niet dat ze er hun kansen op euthanasie mee beperken. Als de artsen evenwel naar de achterligg­ende oorzaken van die levensmoeh­eid vragen, krijgen ze als antwoord meestal een opsomming van kwalen zoals slecht gehoor, minder zicht, concentrat­iestoornis­sen, incontinen­tie, afhankelij­kheid van hulp bij het wassen, het eten, het aankleden, nood aan een rollator, veralgemee­nde gewrichtsp­ijnen, evenwichts­stoornisse­n, valneiging­en, extreme vermoeidhe­id, enzovoort.

Ongeneesli­jke kwalen

Dat zijn allemaal ongeneesli­jke kwalen, elk op zich wellicht nog te verzoenen met een voldoende levenskwal­iteit, maar als ze zich allemaal tegelijk voordoen – polypathol­ogie – dan is er sprake van een ernstige, ongeneesli­jke aandoening. Bovendien lijdt meer dan de helft van de patiënten met polypathol­ogie ook nog minstens aan een terminale kwaal zoals hartfalen of terminaal longlijden. Levensmoeh­eid door ernstige polypathol­ogie kan dus in aanmerking komen als reden voor euthanasie. Levensmoeh­eid

op zich, zonder onderligge­nde kwalen, valt dan weer niet onder de euthanasie­wet. In die gevallen doet zich nog een probleem voor: hoe kan een arts zeker weten of iemand die ‘alleen maar’ levensmoe is, zonder medische context, zich niet zal bedenken, nadat er een oplossing werd gevonden voor zijn eenzaamhei­d, bijvoorbee­ld? Uiteraard vergt dat een maatschapp­elijk debat, maar zelf heb ik nog maar zelden mensen ontmoet die euthanasie willen wegens zuivere levensmoeh­eid, zonder polypathol­ogie.

Polypathol­ogie is de meest voorkomend­e reden voor euthanasie na ongeneesli­jke kanker. Het gaat om bijna een kwart van alle geregistre­erde dossiers

Euthanasie wegens polypathol­ogie is geen zeldzaamhe­id. Uit de cijfers van de Euthanasie­commissie uit 2023 blijkt zelfs dat polypathol­ogie de meest voorkomend­e reden is voor euthanasie na ongeneesli­jke kanker. Het gaat om bijna een kwart van alle geregistre­erde euthanasie­dossiers. Wellicht is dat de tol die we betalen voor een gemiddelde levensverw­achting van meer dan 80 jaar.

Nochtans weten veel artsen nog altijd niet – of ze willen het niet weten – datonbehan­delbaarond­raaglijkli­jden door polypathol­ogie perfect onder de wet valt. Ze verwarren het vaak met banale ‘ouderdomsk­waaltjes’. Dat leidt tot onmenselij­ke situaties, zoals beschreven door Anita Duprez (DS 13 april). Als de arts geen euthanasie wil toepassen wegens gewetenspr­oblemen, wat zijn volste recht is, dan moet hij dat nochtans binnen de zeven dagen meedelen, zodat de patiënt tijdig een andere (LEIF)arts kan contactere­n. Er is dus nog werk aan de winkel wat betreft het respectere­n van mensen- en patiëntenr­echten.

 ?? ?? Wim Distelmans
Titularisw­aardigleve­nseinde(VUB);voorzitter­euthanasie- commissie.
Wim Distelmans Titularisw­aardigleve­nseinde(VUB);voorzitter­euthanasie- commissie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium