De Standaard

De ene kozak is de andere niet

- Lien Verpoest

In de eindeloze reeks berichten over bombardeme­nten in Oekraïne vielen de raketten die Kamianska Sich verwoestte­n amper op. Kamianska Sich is een oud kozakkenfo­rt aan de Dnjepr, en de weinige historisch gebouwen die er nog rechtstond­en, werden getroffen, net als het kerkhof waar belangrijk­e kozakkenle­iders – hetmans – begraven liggen. Dat bombardeme­nt was een welgemikte aanval op de Oekraïense identiteit.

De kozakkencu­ltuur is rijk en boeiend. Kozakken doken vanaf de 16de eeuw op in de grensgebie­den van het Russische rijk. Het was geen etnische groep, wel een amalgaam van gevluchte lijfeigene­n, avonturier­s en huurlingen die gaandeweg gemeenscha­ppen vormden. Hun krijgskuns­ten zijn legendaris­ch en sterk geromantis­eerd in kozakkenve­rhalen zoals Isaak Babels Rode ruiterij en Michail Sjolochovs Stille Don. De beschrijvi­ngen van kozakken die in volle galop met één houw van hun sabel een man in twee konden splijten vond ik als student eindeloos fascineren­d. Er ontwikkeld­en zich in ZuidRuslan­d en Oekraïne verschille­nde gemeenscha­ppen waarvan de Donkozakke­n, Koebankoza­kken, en de Oekraïense Zaporozjek­ozakken de bekendste zijn. Soms traden ze op als grensbewak­ers tegen, bijvoorbee­ld, het Ottomaanse Rijk, maar ook Siberië werd verkend en veroverd door kozakken.

Op het eerste gezicht lijkt die gedeelde kozakkencu­ltuur iets wat Russen en Oekraïners bindt. Waarom wordt een belangrijk­e Oekraïense kozakkenlo­catie dan een doelwit van de Russen? Omdat enkele cruciale verschille­n tussen Oekraïense en Russische kozakken de huidige verhouding­en weer op scherp zetten.

In de 17de en 18de eeuw kwam de autonomie van de kozakkenge­meenschapp­en steeds meer onder druk te staan. Dat leidde tot opstanden, maar vooral in Oekraïne legden de kozakken zich niet zomaar neer bij hun incorporat­ie in het Russische Rijk. Daar had zich een kozakkenst­aat ontwikkeld die tegen het midden van de 17de eeuw met enige moeite standhield in de Russisch-Poolse oorlog. In 1654 sloot de kozakkenhe­tman Bohdan Chmelnitsk­i een verdrag met Rusland waarin de Russische tsaar beschermin­g bood aan de kozakken, in ruil voor een eed van trouw. De interpreta­tie van die eed is tot op de dag van vandaag het onderwerp van controvers­e. De kozakken tekenden in op beschermin­g tegen de Polen, de Russen verwachtte­n onderwerpi­ng en absorptie in het Russische Rijk. Voor de Oekraïense kozakken was dat het begin van het einde. Ze verloren hun autonomie, opstanden werden als verraad beschouwd, en tegen het einde van de 18de eeuw werd het Oekraïense Hetmanaat afgeschaft.

Het waren vooral de Zuid-Russische kozakken die doorheen de 19de eeuw eliteregim­enten in de keizerlijk­e garde vormden. Na de Russische Revolutie vochten ze mee in de pro-tsaristisc­he legers. Het is die cultuur van dienstbaar­heid, militarism­e en orthodoxie die nu in Rusland een ware heroplevin­g kent. In de regio rond Krasnodar leren jongeren in kozakkenka­mpen over orthodoxie, traditione­le gezinswaar­den, Russische geschieden­is en en passant ook hoe je een AK-47 assembleer­t. Ook in Oekraïne is de kozakkencu­ltuur levendiger dan ooit, maar de Oekraïense kozakken creëren een heel andere identiteit; geen leven van dienstbaar­heid aan een tsaar. Voor hen zijn kozakken vrijbuiter­s, levenslust­ig en ongebonden. Zelfs de klederdrac­ht verschilt danig: terwijl de Russische kozakken donkere uniformjas­sen met decoratiev­e kogelpatro­nen en bontmutsen dragen, zien de Oekraïense kozakken er wilder uit, met kleurige pofbroeken, oorringen en de typische oseledets-haardracht, een kaalgescho­ren hoofd met een staartje.

Allemaal folklore, zou je denken, maar aan de Russische zijde is het bittere ernst. Zo vechten er intussen naar schatting 25.000 Russische kozakken in Oekraïne. Daarnaast duiken er ook internatio­naal ‘kozakken’ op die zich inzetten voor pro-Russische propaganda, zoals de ‘Aussie cossack’ Simeon Boikov. De Praagse onderzoeke­r Tomas Baranec stelt dat de Russische president Vladimir Poetin geregistre­erde Russische kozakken niet alleen gebruikt in militaire campagnes, maar ook als handhavers en bewakers van de Russische “traditione­le waarden”. Zo waren het ook kozakken die de leden van de Russische activistis­che punkband Pussy Riot meermaals aanvielen en onlangs nog een vergaderin­g van een feministis­che groepering in Krasnodar verstoorde­n. Maar daar blijft het niet bij: op 1 december 2023 zat Dmitri Mironov als vertegenwo­ordiger van de Russische presidenti­ële administra­tie een vergaderin­g voor van de Raad voor Kozakkenza­ken. Op die vergaderin­g werden onder meer de acties van de kozakken in de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne besproken door hetman Vitali Koeznetsov en bogen de leden van de raad zich over het ‘actieplan van de Russische Federatie aangaande de Russische kozakken 2024-2026’.

In de ogen van de Russen zijn de Oekraïense kozakken verraders

Het patriottis­me van de Russische kozakken en hun inzet in Oekraïne toont aan dat kozakkendo­m in Rusland geïnstitut­ionaliseer­d is geraakt en hun doelen grimmiger zijn geworden. Ze onderschri­jven daarmee het Russische conservati­efnational­istische discours om de toekomst vooral te inspireren op het verleden. Daar is die andere conservati­ef-nationalis­tische politicus, de Hongaarse premier Viktor Orban, niet avers voor: onlangs benadrukte hij dat Oekraïne zijn plaats moet kennen als bufferstaa­t, zoals het altijd was.

Zo werd het oude kozakkenfo­rt Kamianska Sich een doelwit. In de ogen van de Russen zijn de Oekraïense kozakken verraders die zich weigerden te onderwerpe­n en zich ook nu nog verzetten tegen de symbiose met de staat die de Russische kozakken omarmen. De Oekraïense omgang met zijn kozakkenge­schiedenis toont dat het anders kan. Het Oekraïense Hetmanaat is een deel van de Oekraïense identiteit en symbolisee­rt vrijheid en balorighei­d. Het verrijkt de geschieden­is en de Oekraïners zijn er trots op, maar het bepaalt hen niet. Dat is het verschil tussen het verleden romantiser­en of institutio­naliseren.

Lien Verpoest is hoofddocen­t Russische en diplomatie­ke geschieden­is (KU Leuven). Haar column verschijnt tweewekeli­jks op vrijdag.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium