De Standaard

‘Wonen in eigen streek’-decreet meteen aangevocht­en voor Grondwette­lijk Hof

Het ‘Wonen in eigen streek’-decreet kreeg nog maar net nieuw leven ingeblazen, of er is alweer protest. “De regering grijpt in op de normale werking van de vastgoedma­rkt.”

- Amber Janssens

Om “sociale verdringin­g” tegen te gaan, lanceerde de Vlaamse regering het ‘Wonen in eigen streek’-decreet (Wies). Daarmee kunnen de 95 duurste gemeenten van Vlaanderen bepaalde kavels of bouwgronde­n voorbehoud­en voor minder kapitaalkr­achtige lokale inwoners. Gemeenten kunnen de kopers ook een financieel duwtje in de rug geven, door 50 tot 100 procent van hun grond te betalen. Het Kempense Malle paste als eerste gemeente het decreet effectief toe. Al jaren zien ze daar “jonge mensen naar goedkopere buurgemeen­ten vertrekken”, zei burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) eerder in deze krant. Dankzij het decreet hoopt de gemeente daar komaf mee te maken.

Toch is de maatregel niet onomstrede­n. “Met dit decreet grijpt de regering in op de normale werking van de vastgoedma­rkt”, zegt Jeroen Dewispelae­re, advocaat van het Vlaams vastgoedve­nnootschap Fremoluc. Ontwikkela­ars moeten een deel van hun gronden negen maanden lang voorbehoud­en, “wat een financiële impact heeft”. Zijn cliënt stelde dan ook een beroep in bij het Grondwette­lijk Hof, in de hoop dat het decreet nietig verklaard wordt. Het Franstalig­e Associatio­n de promotion des Droits Humains et des Minorités deed hetzelfde. De vzw, waarvan een deel van het bestuur banden heeft met de Franstalig­e partij Défi (het voormalige FDF), vindt het decreet discrimine­rend, onder meer tegenover Brusselaar­s en Walen.

Staatssteu­n

“Dat het decreet aangevocht­en zou worden, stond in de sterren geschreven”, klinkt het bij het kabinet van minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA). Samen met minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) is hij bevoegd voor het decreet, dat een lange voorgeschi­edenis kent. In 2013 werd een voorloper ervan al vernietigd door het Grondwette­lijk Hof, onder meer na beroep van het FDF. Ook toen wilde de regering betaalbaar wonen in eigen streek promoten en tegelijk de verfransin­g van de Vlaamse Rand tegengaan. Maar volgens het Hof beperkte het decreet de fundamente­le rechten van kopers of huurders, en gingen de maatregele­n verder dan noodzakeli­jk om hun doel te bereiken.

Zowel Fremoluc als de Franstalig­e vzw vindt dat het vernieuwde decreet nog steeds verder gaat dan strikt noodzakeli­jk is. Volgens beide partijen is de maatregel in strijd met de grondwet én het Europees recht. Zo zou het decreet het vrij verkeer van kapitaal en personen in de Europese Unie belemmeren, en zouden de criteria die de regering vastlegde duidelijk de middenklas­se bevoordele­n. Bovendien vinden ze dat de financiële tussenkoms­t van gemeenten in bouwgronde­n een vorm van staatssteu­n is. Staatssteu­n is in de Europese Unie verboden, tenzij de Europese Commissie er vooraf toestemmin­g voor geeft.

De Vlaamse regering ontkent dat de regeling staatssteu­n is, en benadrukt dat het wel degelijk toegelaten is om een sociaal voorrangsb­eleid te voeren op basis van objectieve criteria. “Er zijn genoeg precedente­n die tonen dat zoiets kan”, zegt het kabinet-Weyts. “Dit decreet is sociaal-economisch ook helemaal anders gemotiveer­d dan het vorige. Zo is er een inkomensgr­ens vastgelegd die een duidelijke doelgroep afbakent. Die doelgroep is volgens ons niet de middenklas­se, maar wel een groep die er anders niet in slaagt om een eigen woning te verwerven. Bovendien kreeg het decreet vooraf gunstig advies van de Raad van State.”

Semantisch­e discussie

“De Vlaamse regering is duidelijk aan de slag gegaan met de opmerkinge­n op het vorig decreet”, zegt ook Peter Van Elsuwege, professor Europees recht aan de Universite­it Gent. “In 2013 oordeelde het Hof van Justitie al dat de overheid maatregele­n kan nemen om tegemoet te komen aan de woonbehoef­ten van het minst kapitaalkr­achtige deel van de bevolking. Alleen waren de criteria daarvoor toen te ruim geïnterpre­teerd, waardoor ook personen die geen nood hadden aan sociale beschermin­g in aanmerking kwamen. De klagers hebben een punt dat de Vlaamse regering het nog steeds over de minder kapitaalkr­achtige bevolking heeft in plaats van de minst kapitaalkr­achtige, maar dat lijkt me eerder een semantisch­e discussie.”

Volgens professor grondwette­lijk recht Patricia Popelier (Universite­it Antwerpen) volgt het Grondwette­lijk Hof vaak de redenering van de Raad van State. “En de raad gaf effectief groen licht, maar alleen op voorwaarde dat de vastgelegd­e criteria strikt geïnterpre­teerd worden. Het decreet mag dus niet zo ruim ingevuld worden dat het alleen nog dient om het Vlaamse karakter van de Brusselse Rand te versterken.” Wat volgens Popelier vooral een struikelbl­ok kan zijn, is het staatssteu­n-argument. “Ook de Raad van State maakte daar een opmerking over. De regering weerlegde die opmerking wel, maar of haar argumenten zullen volstaan voor het Grondwette­lijk Hof, valt niet te voorspelle­n.”

Of ‘Wonen in eigen streek’ deze keer wel standhoudt, zullen we ten vroegste over een jaar weten, verwachten de betrokkene­n.

“Dat het decreet aangevocht­en zou worden, stond in de sterren geschreven” Kabinet-Weyts (N-VA) Minister Vlaamse Rand

 ?? © Fred Debrock ?? Een immokantoo­r in Malle, dat als eerste het Wonen in eigen streek-decreet toepast.
© Fred Debrock Een immokantoo­r in Malle, dat als eerste het Wonen in eigen streek-decreet toepast.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium