De Standaard

Eindelijk, een show die ontroering niet uitperst

-

Amai zeg wauw! - seizoen 2

Van maandag tot donderdag om 21.35 uur op VRT 1 ★★★☆☆

“Geef toe, ik ben wel heel snel van een zogenoemde ironische asshole naar een Bart Peeters geëvolueer­d”, zei Otto-Jan Ham onlangs in Humo. Zo ver zouden we het ook niet willen drijven, maar we moeten toegeven dat het eindlied van Amai zeg wauw! wel heel dicht aanschurkt tegen de Show van Bosmans Jos in Het peulengale­is. Als Peter Van Den Begin bongo’s speelt op een nummer uit de soundtrack van The lion king, terwijl een 11jarig talent uit de Roeselaars­e balletwere­ld sprongen maakt tussen de huisband, is de afstand niet meer zo groot tot Bart Peeters die zevenmijls­passen trekt tussen zijn fictieve gasten, onder wie Pieter Embrechts, die, verkleed als Zuid-Afrikaanse scout, danst onder een plaatselij­ke regenbui. Niets mis mee, trouwens. Want weinig dingen maken ons vrolijker dan de Show van Bosmans Jos. En vrolijkhei­d, dat is precies waarop Otto-Jan Ham met zijn laatavonds­how mikt.

Vorig jaar in september concludeer­den wij na de eerste aflevering dat Amai zeg wauw! nog op zoek was naar zichzelf. Ondertusse­n is het tweede seizoen uit de startblokk­en geschoten en heeft Ham er al 28 aflevering­en op zitten. Het concept is nagenoeg onverander­d: elke aflevering ontvangt de voormalige presentato­r van De ideale wereld een centrale gast. Op basis van een intakegesp­rek met bandlid Lara Chedraoui worden enkele verrassend­e invités aan het programma toegevoegd. Dat concept werkt vooral wanneer de gasten met elkaar aan de haal gaan en de gastheer even buitenspel wordt gezet. Ham zit gelukkig stevig genoeg in het zadel om zich op zulke momenten gedeisd te houden.

Zo stond basketbals­peelster Julie Vanloo te glunderen naast haar jeugdidool Jelle Cleymans en was Fien Germijns oprecht onder de indruk van het vocaal talent van Porcelain ID en de bizarre trucs van de Belgisch kampioen goochelen. Peter Van Den begin kreeg dan weer het eerder genoemde balletwond­er uit Roeselare naast zich: het kind was half zo groot als de acteur en leerde hem een plié buigen, een kinderdroo­m van Van Den Begin. Andere tv-programma’s zouden zoiets uitpersen tot goedkope schmalz, maar als Amai zeg wauw! ontroert, zullen Ham en co. dat zelden in je gezicht komen wrijven. Het siert hen.

De perfecte laatavonds­how heeft hij daarmee nog niet beet. Drie kwartier is simpelweg te lang. Knip er een kwartier af en het programma wint vaart, durven we te gokken. En als we dan toch bezig zijn met ongevraagd advies: zet die knip in het inleidende gesprek tussen gastheer en gast. Eén les hebben Ham en zijn team inmiddels wel geleerd. De presentato­r heeft een Instagrama­ccount aangemaakt. Want het bestaansre­cht van een laatavonds­how anno 2024 zit vooral in de ochtend erop, als een fragment online een eigen leven gaat leiden. Gek genoeg was het Hams vorige show, De ideale wereld, die dat bewezen heeft aan de Reyerslaan.

Drie kwartier is te lang. Knip er een kwartier af en het programma wint vaart, durven we te gokken

 ?? © vrt ?? Otto-Jan Ham, Peter Van Den Begin en forensisch onderzoeke­r Sofie Claerhout.
© vrt Otto-Jan Ham, Peter Van Den Begin en forensisch onderzoeke­r Sofie Claerhout.
 ?? ?? Mediaredac­teur Max De Moor
Mediaredac­teur Max De Moor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium