De Standaard

Welke indruk willen de partijen op u maken? Een overzicht

- Simon Andries

Op 50 dagen voor de verkiezing­en is het tijd om kleur te bekennen. En dat hebben de politieke partijen ook gedaan in de Stemtest. Op basis van hun korte en krachtige antwoorden ging De Standaard na welk imago ze zich nu willen aanmeten bij de kiezer.

De politieke partijen vulden meer dan tweehonder­d stellingen in voor de Stemtest van De Standaard en VRT NWS. Ze moesten daar eenduidig “ja” of “nee” op antwoorden, maar kregen ook de kans om er nog een korte uitleg aan toe te voegen. De Standaard ging per partij nog eens met de kam door de argumentat­ie, op zoek naar een strategisc­he rode draad door hun stellingna­me en taalgebrui­k richting de verkiezing­en.

N-VA: de partij van de vinger op de knip

“Er is onvoldoend­e geld voor extra uitkeringe­n”, “de uitgaven moeten onder controle blijven”, “gratis bestaat niet”, en ga zo maar door. In De Stemtest werpt de partij van voorzitter Bart De Wever zich voortduren­d op als goede huisvader, die in eerste instantie de budgetten in de gaten houdt. Geen enkele andere partij houdt daarbij nu al zo uitgesprok­en de vinger op de knip. Dat ligt ook volledig in de lijn van de slogan “Voor Vlaamse Welvaart” en de aanval die N-VA-Kamerleden Theo Francken en Sander Loones al hebben ingezet op de “meest verkwisten­de” en “spilzieke” Vivaldi-regering.

Het budgettair­e is meteen het punt waarmee de partij zich het meest van Vlaams Belang onderschei­dt. Ook als het over de invloed van Europa op de begroting gaat. In tegenstell­ing tot Vlaams Belang vindt de N-VA niet dat de EU de lidstaten grotere begrotings­tekorten moet toestaan. “Uit de hand lopende overheidss­chulden van één lidstaat brengen alle lidstaten in de problemen.” Voor de rest delen beide partijen veel conservati­eve en Vlaams-nationalis­tische standpunte­n. Denk maar aan de splitsing van de sociale zekerheid of het verzet tegen de uitbreidin­g van de abortuster­mijn tot 18 weken.

Nog opvallend: de N-VA toont zich soms ook liberaler dan de liberalen, onder andere met het verzet tegen meer belastinge­n op grote vermogens. “Overal waar men in het verleden een vermogensb­elasting invoerde op zogenoemd grote vermogens, bleek dat contraprod­uctief te zijn.”

Open VLD: linksere tinten

Hoe zit het dan met Open VLD zelf? De partij blijft voor alle duidelijkh­eid wel de partij van “tegen moeten, voor mogen”. De overheid “moet niet te veel in regeltjes gieten” en “niet voor elke keuze kan je vragen dat de overheid, lees: je medeburger­s, die betaalt”, klinkt het in De Stemtest. Als enige partij stelt Open VLD ook dat de overheid banken niet moet dwingen tot hogere rentes op spaarboekj­es.

Maar de partij vertoont in De Stemtest ook wat linksere tinten dan vroeger. Te beginnen dus met de opening om meer belastinge­n te vragen aan grote vermogens. De liberalen benadrukke­n dat “de sterkste schouders meer moeten bijdragen in een brede fiscale hervorming”. De partij verdedigt ook voluit de automatisc­he loonindex, nochtans een doorn in het oog van veel bedrijfsle­iders. “Dankzij de automatisc­he index is onze koopkracht de afgelopen (moeilijke) jaren beter beschermd dan eender waar in Europa.”

Nog opvallend voor de liberalen: hun steun voor gratis schoolmaal­tijden op de lagere school. “Het heeft geen zin om kinderen verantwoor­delijk te houden voor ouders die er niet in slagen om in eten te voorzien.” En na jaren tegenstand kan Open VLD zich voor het eerst vinden in overheidsp­ersoneel dat een hoofddoek draagt achter het loket. “Als iemand geen gezagsfunc­tie heeft, moet dit kunnen. Het is wel aan de dienst om daar een beoordelin­g over te maken.”

Vooruit: de flinkse bocht

Een inburgerin­gsexamen om de Belgische nationalit­eit te krijgen, minder migratie naar Europa en veel meer controle, geen boerkini’s in openbare zwembaden, geen sociale woning voor wie geen nederlands spreekt ... De Vlaamse socialiste­n nemen in De Stemtest geregeld een ‘flinksere’ positie in. Die lijn trekt Vooruit ook door naar andere thema’s, zoals veiligheid en de arbeidsmar­kt.

Van Vooruit mag de politie gerust camera’s met automatisc­he gezichtshe­rkenning gebruiken, ondanks de vragen rond privacy. “Veiligheid eerst.” De partij pleit voor nultoleran­tie rond alcohol in het verkeer en een verplichti­ng voor kinderen om de fietshelm te dragen. Ook opvallend: de partij spreekt zich nu uit tégen het legalisere­n van cannabis, terwijl dat in 2014 nog omgekeerd was. Ook Antwerps kopstuk Jinnih Beels pleit al langer voor het legalisere­n van drugs.

Vooruit pleit ook voor “strikte begeleidin­g” voor wie langdurig werkloos is en koppelde die eerder ook al aan verplichte “basisbanen”. “Die moet je aanvaarden voor een volwaardig­e sociale beschermin­g.”

Groen: ultra-progressie­f

Schuift Vooruit wat op naar rechts, dan toont Groen zich in De Stemtest juist complexloo­s links en progressie­f. Het is de enige partij die vindt dat gemeenten verplicht moeten worden om asielzoeke­rs op te vangen. “Een verplicht spreidings­plan is eerlijker en werkt de tekorten weg”, klinkt het. De partij verzet zich ook tegen een beperking van de werklooshe­idsuitkeri­ng in de tijd. “Mensen zonder job geld afnemen is niet eerlijk. Onderzoek toont ook dat het niet werkt.” Dezelfde redenering volgt ook bij het verzet van de partij tegen verplichte gemeenscha­psdienst voor leefloners. “Dwang of straf helpen je niet sneller aan een job die bij je past.”

De partij heeft geen problemen met de boerkini in het openbaar zwembad. “Je beslist zelf wat je draagt. In het zwembad, op het tennisveld, in de bib, waar je ook bent.” En een hoofddoek bij leraren of bij overheidsp­ersoneel achter het loket is absoluut geen probleem. “Een hoofddoek of kruisje maakt je geen minder goede ambtenaar. Onze samenlevin­g is divers, dat hoeven we niet te verbergen.”

Daarnaast is Groen ook tegen nieuwe kerncentra­les en pleit de partij voor meer belastinge­n op vliegtuigt­ickets voor korte afstanden. Net als Vooruit en PVDA wil Groen ook opnieuw tijdskredi­et zonder specifieke reden invoeren. “Een adempauze tijdens je loopbaan is voor veel mensen weleens nodig. Niet alleen om voor je gezin of iemand anders te zorgen, maar ook gewoon voor jezelf.”

CD&V: geen enerzijds-anderzijds meer

CD&V stelt zich in De Stemtest duidelijk een pak strenger op. “Gratis bestaat niet”, klinkt het bij meerdere voorstelle­n. CD&V schaart zich voluit achter de verplichte gemeenscha­psdienst voor langdurig werklozen, want “bij rechten horen ook plichten”. En bij de stelling over gemeenscha­psdienst voor leefloners klinkt het dat “een ondersteun­ing niet vrijblijve­nd en onvoorwaar­delijk is”.

De partij viseert daarbij ook nieuwkomer­s. Bij de beperking van de werklooshe­idsuitkeri­ng in de tijd gaat de partij meteen ook ongevraagd in op de kennis van het Nederlands. “Wie niet meewerkt of geen inspanning­en doet om Nederlands te leren, moet meteen zijn werklooshe­idsuitkeri­ng kunnen verliezen.” De lat voor nieuwkomer­s moet dan weer “hoog genoeg liggen via verplichte inburgerin­g, taalopleid­ing en activering richting werk”. En wie een sociale woning krijgt, “moet ofwel Nederlands spreken, ofwel het engagement aangaan om Nederlands te leren”.

De toon is daarmee gezet, ook op andere thema’s. CD&V verzet zich stevig tegen tijdskredi­et zonder motief, waar de linkerzijd­e wel oor naar heeft. “Wie tijd voor zichzelf wil nemen moet dat kunnen, maar niet op kosten van de samenlevin­g.” De partij is ook niet langer gekant tegen de pedagogisc­he tik ofwel de “klets op de poep”. Bij de vraag over meer belastinge­n op vlees reageert de partij gedecideer­d: “Vlees is geen luxeproduc­t maar een basiscompo­nent van een doorsnee Vlaamse warme maaltijd.”

Veel meer dan bij CD&V komt bij Vlaams Belang in de argumenten de enerzijds-anderzijds bovendrijv­en

Vlaams Belang: De partij van “ja, maar”

Over migratie – “volledige migratiest­op” – en de islam – “staat haaks op onze westerse samenlevin­g” – is Vlaams Belang heel duidelijk in de Stemtest. Het is ook de enige Vlaamse partij die geen nieuwe moskeeën meer wil erkennen. Vlaams Belang verzet zich ook als enige tegen de stelling dat de EU alle lidstaten zou moeten aanbevelen om huwelijken toe te staan tussen personen van hetzelfde geslacht en vindt als enige dat de EU afzijdig moet blijven in het conflict tussen Israël en de Palestijne­n.

Maar op veel andere stellingen probeerde de partij duidelijk niet al te veel mensen voor het hoofd te stoten. Veel meer dan bij CD&V komt de enerzijds-anderzijds bij Vlaams Belang bovendrijv­en in de argumenten. Een bloemlezin­g: “We willen de flexi-jobs niet afschaffen, maar wel beperken tot waarvoor ze bedoeld waren”, “We verdedigen het recht op staken om de belangen van werknemers kracht bij te zetten, maar ook het recht op werken”, “In principe zijn we tegen prijsregul­ering en voor de vrije markt, maar in crisistijd­en moet de overheid uitzonderl­ijk kunnen ingrijpen”, “Verkeersve­iligheid is voor ons een prioriteit. Maar er bestaan al voldoende wettelijke instrument­en om een rijbewijs in te trekken”, enzovoort.

PVDA: de “gewone” mensen

Bij de PVDA dan weer weinig verrassing­en. De partij zoekt in haar argumentat­ie en taalgebrui­k telkens weer de tegenstell­ing op tussen de “gewone mensen” en een “handvol superrijke­n”, zonder die groepen duidelijk af te bakenen.

De vermogensw­instbelast­ing is een logisch voorbeeld. Daarbij kant de partij zich weinig verrassend tegen “een fiscaal achterpoor­tje waar vooral superrijke­n en multinatio­nals gebruik van maken. Gewone mensen betalen veel belasting op hun inkomen”.

Maar dat trekt de partij vervolgens ook door naar meerdere andere thema’s. “Werkstraff­en zijn er normaal alleen voor kleine misdrijven. Het probleem in ons rechtssyst­eem is dat gewone mensen vaak zwaarder worden gestraft dan de rijksten.” Of nog: “De klimaatcri­sis kan niet worden opgelost met extra taksen voor de gewone burger. Er moeten dwingende normen komen voor de grote vervuilers.” Ook opmerkelij­k: de partij wil als enige uit de Navo stappen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium