De Standaard

CD&V zet zich af tegen Vlaams Belang met 70-puntenplan

CD&V Met een scherp profiel en een gematigde stijl schuift CD&V zich naar voren als alternatie­f voor Vlaams Belang.

- Dario Van Fleteren

Sociaaleco­nomisch links, sociaalcul­tureel rechts en “centrumpol­itiek” wat de stijl betreft. Dat is, samengevat, hoe CD&V zich de komende vijftig dagen in de verkiezing­scampagne in de markt zal zetten. Ideologisc­h leunt de partij het dichtst aan bij de Vlaming, maakt voorzitter Sammy Mahdi zich sterk. “Veel kiezers delen onze standpunte­n en zijn niet extreem. Wij doen aan centrumpol­itiek, niet aan conflictpo­litiek waaruit geen resultaten vloeien.”

Met een derde plaats in de jongste peilingen trekt Mahdi met een 70 puntenplan naar de kiezer. Het is een vorm van positief alternatie­f van het beruchte 70 puntenplan van Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter. De christende­mocraten zien zichzelf als een dam tegen extreemrec­hts en tegen een blokkering na 9 juni. Dat er ook andere partijen, waaronder Vooruit, zich opwerpen als het beste alternatie­f moedigt Mahdi aan. “Het is goed als ook anderen zich duidelijk afzetten tegen extreemrec­hts.”

De 70 voorstelle­n moeten vooral de onzekerhed­en weghalen en een stem voor Vlaams Belang in de kiem smoren. Bij die voorstelle­n ligt de klemtoon op inkomen, welzijn en veiligheid. Enkele standpunte­n heeft CD&V al eerder verdedigd, zoals de werklooshe­idsvergoed­ing in de tijd beperken, een volledige indexering van het kindergeld en meer blauw op straat. Voorts moet de wet op de kernuitsta­p op de schop, pleiten de christende­mocraten voor een digitale belasting voor internetgi­ganten zoals Facebook en wordt de fiscale hervorming van minister Vincent Van Peteghem in het eisenpakke­t gestopt.

Migratie

Tien van de 70 punten behelzen migratie en integratie. Daarin bewandelt de partij een forse lijn. Het Europees migratiepa­ct, waarvoor staatssecr­etaris Nicole de Moor aan de kar trok, moet worden uitgevoerd. Nederlands is cruciaal en woonstbetr­edingen moeten kunnen. Over ethische thema’s houdt de partij voet bij stuk. Abortus tot de achttiende week van de zwangersch­ap is een no pasarán. Euthanasie bij vergevorde­rde dementie is bespreekba­ar, maar kan niet zonder extra middelen voor palliatiev­e zorg.

Zondag houdt CD&V een verkiezing­scongres. Daarin wordt over het volledige partijprog­ramma beslist. Mahdi ziet het als een synthese van twee jaar voorzitter­schap. De partij zegt dat ze in goeden doen is. De 500 bladzijden van het partijprog­ram werden vanuit de provincies zonder veel horten en stoten goedgekeur­d. Alleen over de verplichti­ng een fietshelm te dragen, raakten de christende­mocraten er moeilijk uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium