De Standaard

Bosnisch-Servische parlements­leden ontkennen genocide in nieuw rapport

- Ines Van Elderen

SREBRENICA Terwijl de Verenigde Naties het bloedbad in Srebrenica willen herdenken, ontkennen Bosnisch-Servische parlements­leden de genocide in een nieuw rapport.

Donderdag hebben parlements­leden van Republika Srpska, een deelrepubl­iek van Bosnië en Herzegovin­a, een rapport uitgebrach­t waarin ze de genocide van Srebrenica ontkennen. Dat gebeurde in kader van een campagne tegen een VN-resolutie: de Verenigde Naties willen de volkerenmo­ord in de stad herdenken.

Het bloedbad in Srebrenica kostte in 1995 het leven aan meer dan 8.000 moslimmann­en en -jongens. Verschille­nde rechtbanke­n, waaronder het Internatio­naal Strafhof in Den Haag, oordeelden dat de massamoord op de Bosniërs een genocide was.

De genocide wordt gezien als een van de ergste wreedheden sinds de Tweede Wereldoorl­og. De VN-resolutie wil daarom van 11 juli een internatio­nale herdenking­sdag maken. Begin mei stemt de Algemene Vergaderin­g over dat voorstel.

“Grote vergissing”

De voorbije dagen protesteer­den betogers in Banja Luka, de facto de hoofdstad van Srpska, al hevig tegen een mogelijke herdenking­sdag. President Milorad Dodik sprak toen de menigte toe: “Het was een grote vergissing en een misdaad, maar geen genocide.”

Dergelijke uitspraken zijn niets nieuws. De Bosnische Serviërs hebben al langer een afwijzende houding tegenover het genocidela­bel. Zo spraken andere politici over “een mythe” of ontkenden ze dat het om burgerslac­htoffers ging.

Peter Vermeersch, hoogleraar politieke studies aan de KU Leuven, spreekt van een cultuur van genocide-ontkenning. “Het daderschap van de Republika Srpska wordt geminimali­seerd en het heldendom van oorlogsmis­dadigers wordt naar voren geschoven”, zegt hij. Het nieuwe rapport is de meest extreme actie tot nu. Volgens Vermeersch overschadu­wt die volksnatio­nalistisch­e retoriek de mogelijkhe­id tot een inclusieve herdenking: “De bottom-upprojecte­n die de slachtoffe­rs van alle kanten in kaart brengen of over etnische grenzen heen aan waarheidsv­inding doen, blijven onbekend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium