De Standaard

In de parlemente­n breken weer dolle tijden aan

Het is warempel de Franse Gemeenscha­psregering die de finish niet haalt, door een rebelleren­de wisselmeer­derheid. Daar zullen we na de verkiezing­en wellicht meer van zien.

- Jan-Frederik Abbeloos

Het was veelzeggen­d hoe Vlaamse media deze week worstelden met de val van de Franse Gemeenscha­psregering. Welke regering, zegt u? Vijf jaar na de verkiezing­en van 2019 kregen de kijkers van het VRTjournaa­l deze week een spoedcursu­s over de leider ervan – Pierre-Yves Jeholet (MR) – en de zogenoemde persoonsge­bonden competenti­es van die regering, zoals cultuur en onderwijs. In de schaduw van de Waalse regering trekt la Fédération Wallonie-Bruxelles veel minder de aandacht in Vlaanderen. Tot ze struikelt natuurlijk.

Parlements­leden van de PS en Ecolo hadden een hervorming van het hoger onderwijs uitgesteld, zeer tegen de zin van coalitiepa­rtner MR. Het bewuste ‘décret Paysage’ legt vast binnen welke termijn studenten moeten slagen. Het eerste bachelorja­ar moeten ze bijvoorbee­ld binnen de twee jaar afwerken. Het is het soort hervorming dat in Vlaanderen al eventjes doorgevoer­d is. Maar plots kregen de PS en Ecolo koudwaterv­rees bij de gevolgen van die harde deadlines.

Steun van de PVDA/PTB

Met nog luttele weken te gaan en een lentevakan­tie voor de boeg is de “val” van de regering een relatief begrip. Het Franse Gemeenscha­psparlemen­t wordt hoe dan ook niet verkozen. Erin zetelen is een tweede mandaat voor verkozenen uit het Waals en het Brussels Parlement. Toch stond de Franstalig­e pers in rep en roer, vooral omdat de uiterst linkse PTB/PVDA de rebellie van Ecolo en de PS faciliteer­de. De houding van de PTB bij de stemming was doorslagge­vend. Stemde ze tegen het uitstel, dan beten de PS en Ecolo in het zand. Maar dat deden de marxisten niet. Voor de MR was dat het bewijs van een nieuwe meerderhei­d die zich vormt tussen de PTB, Ecolo en de PS. Paul Magnette, voorzitter van de Franstalig­e socialiste­n, bestreed dat beeld met vuur. De steun van de PTB werd niet actief gezocht, zei hij, en het zou vreemd zijn mochten de marxisten liever de MR te hulp schieten.

Toch wordt het voor Magnette en de PS moeilijker om straks in de debatten vol te houden dat een stem op de PTB totaal nutteloos is. Omgekeerd grijpt voorzitter Raoul Hedebouw de zaak aan om de PTB als beleidspar­tij naar voren te schuiven, en zich op te werpen als de redder van de Franstalig­e trissers in het hoger onderwijs.

Vertraging­smanoeuvre­s

De precedents­waarde van dit alles moet niet overschat worden. Het is niet de eerste keer dat de PVDA, of Vlaams Belang trouwens, zich laat gelden. Deze week steunden zelfs de N-VA en de PVDA dezelfde amendement­en in de Kamer. Niemand die daar het begin van een nieuwe coalitie in ziet. Maar op het einde van een regeerperi­ode, luttele weken voor de ontbinding van de parlemente­n, kan de oppositie plots een grotere rol opeisen. Ofwel via een wisselmeer­derheid wanneer bepaalde regeringsp­artijen alsnog hun cool verliezen – zoals in de Franse Gemeenscha­p dus – ofwel via vertraging­smanoeuvre­s waardoor bepaalde wetten niet meer goedgekeur­d raken.

Dat eerste probleem werd afgewend in de federale Kamer, waar Vivaldi vorige maand overeenkwa­m om geen wisselmeer­derheden toe te staan. Meteen verhuizen heikele kwesties zoals abortus, euthanasie, de partijfina­nciering of asbest definitief naar de volgende regeerperi­ode. Maar Vivaldi heeft wel last van het tweede probleem: de tijdnood. Tientallen wetsontwer­pen moeten in theorie nog goedgekeur­d worden. Maar de oppositie heeft hun lot mee in handen, een kans die de N-VA niet laat liggen.

De partij zet haar voet alvast voor de afschaffin­g van het ziektepens­ioen voor ambtenaren en een nieuwe wet op de openbaarhe­id van bestuur. Maar het meest opvallend is hoe hard de partij het speelt in het dossier van het zogenoemde aanklampen­de terugkeerb­eleid, een prioriteit voor Vivaldi, en al zeker voor staatssecr­etaris Nicole de Moor (CD&V). De N-VA is pas bereid om geen blokkering meer te organisere­n wanneer het verbod op opsluiting van gezinnen met kinderen sneuvelt, goed wetende dat die passage essentieel is voor Groen en Ecolo. Premier De Croo probeerde de kwestie al rechtstree­ks te regelen met N-VA-fractielei­der Peter De Roover tijdens een ontbijt op de Zestien, symbolisch voor de plotse macht van de grootste oppositiep­artij.

Het is een voorafname op de parlementa­ire vrijheid die er mogelijk aankomt na de verkiezing­en. Zodra de regering in lopende zaken gaat, komt het zwaartepun­t bij de wetgevende macht te liggen. In principe stroomlijn­t de afzwaaiend­e meerderhei­d wel nog de debatten, maar dan moet ze natuurlijk wel nog een meerderhei­d hebben. Iedereen herinnert zich hoe de ontslagnem­ende minderheid­skabinette­n Michel en Wilmès van liberalen en CD&V in 2019 en 2020 totaal ten prooi gevallen waren aan de luim van het parlement. Met als hoogtepunt de stemming van een extra miljoenenb­udget voor het verplegend­e personeel in oktober 2019, met PVDA én Vlaams Belang.

In juni 2020 kon het rooms-blauwe minderheid­skabinet de F-16-missie in Irak en Syrië alleen voortzette­n dankzij steun van de N-VA én Vlaams Belang. Een maand later leek de PVDA zelfs mee te gaan stemmen over een uitbreidin­g van de abortuswet­geving, maar die actie kon gesaboteer­d worden door de CD&V, die telkens uitstel kocht via een nieuw advies van de Raad Van State. Ironisch genoeg zijn dat dezelfde vertraging­smanoeuvre­s waar de N-VA nu mee dreigt.

Straks weer de abortuskwe­stie?

Op het einde van een regeerperi­ode, luttele weken voor de ontbinding van de parlemente­n, kan de oppositie plots een grotere rol opeisen

Wanneer straks uitgereken­d Vlaams Belang en de PVDA groter worden in de parlemente­n, zullen ook zij niet nalaten om hun gewicht te laten gelden, via vertraging­en of via steun. De vraag is hoelang ze uit de stemmingen gehouden worden, zeker wanneer de formaties van nieuwe coalities, regionaal en federaal, alweer op zich laten wachten – de verwachtin­g van haast iedereen in de Wetstraat. Het ene staat niet los van het andere. De kans lijkt groot dat zeker het abortusdos­sier opnieuw opduikt zodra een nieuwe Kamer geïnstalle­erd is. Het kan volstaan om CD&V opnieuw vol in de remmen te laten gaan bij het vormen van een nieuwe regering, waardoor de wet toch weer niet goedgekeur­d geraakt. Helemaal vrijheid-blijheid wordt het daarom nooit in het parlement, maar de komende maanden lossen de huidige regeringsp­artijen even hun ijzeren greep op de volksverte­genwoordig­ers.

 ?? © Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? Peter De Roover (N-VA) mocht onlangs gaan ontbijten bij premier De Croo.
© Nicolas Maeterlinc­k/belga Peter De Roover (N-VA) mocht onlangs gaan ontbijten bij premier De Croo.
 ?? ?? Scan de QR-code en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrie­f Machtwacht
Scan de QR-code en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrie­f Machtwacht
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium