De Standaard

“Weer iemand die denkt dat de afscheidin­g van België in 1830 viel”

Was het nu 1830 of 1839? De Nederlands­e premier Mark Rutte koos resoluut voor dat laatste moment als ogenblik waarop België afgescheid­en werd van Nederland.

- Klaas Maenhout

In de Nederlands­e Tweede Kamer vond afgelopen week een vreemde geschieden­isdiscussi­e plaats tussen premier Mark Rutte (VVD) en Pepijn van Houwelinge­n (Forum voor Democratie). In een ernstig debat over Oekraïne en Rusland raakten ze het oneens over de timing van de Belgische afscheidin­g. Het ging als volgt:

Van Houwelinge­n: “(…) Wij zijn in 1830 ook grondgebie­d verloren, zoals de minister-president ongetwijfe­ld weet als docent.” Premier Rutte: “1839”

Van Houwelinge­n: “In 1830. Dus dat gebeurt.”

Rutte: “Weer iemand die denkt dat de Belgische afscheidin­g in 1830 was. Die was in 1839.”

Van Houwelinge­n: “Dus dat gebeurt.”

De voorzitter: “Ik ben de jury vandaag en de minister-president heeft wel gelijk.”

Rutte: “De opera ‘De stomme van Portici’ in Brussel was in 1830.” De voorzitter: “In de Munt.” Rutte: “Maar de officiële afsplitsin­g was in 1839.”

Van Houwelinge­n: “We kunnen er een grap over maken met z’n allen ...”

Rutte: “Nee, het is geen grap. Het is een feitelijke correctie.”

Het fragment werd op sociale media gretig opgepikt. “Er zijn momenten dat ik blij ben met een historicus als premier”, tweette Beatrice de Graaff, docent geschieden­is van de internatio­nale betrekking­en aan de Universite­it Utrecht. Op Twitter verdedigde ze het gelijk van Rutte. “Er was nog een veldtocht in 1831 die Nederland won. Dus 1830 is niet echt correct.”

En nog: “Het is toch echt de internatio­nale gemeenscha­p die zo’n onafhankel­ijkheid ‘afzegent’. Iedere provincie kan wat roepen. In dit geval was het een kwestie van de grote mogendhede­n, die er in Londen over delibereer­den. Pas in 1839 werd de afscheidin­g internatio­naal erkend.”

Scheldeblo­kkade

Voor Belgische studenten, maar evengoed voor Belgische historici, klinkt die redenering gek. Wij hebben 1830 als referentie­punt, en 1831, het jaar waarin onze grondwet werd goedgekeur­d. Maar niet 1839. Op de officiële website van ons land wordt dat jaartal niet vermeld. Daar staat: “Op 23 september 1830 brak de revolutie uit in Brussel. Door die opstand scheidde België zich af van de noordelijk­e provincies. Het Voorlopig Bewind riep de onafhankel­ijkheid uit op 4 oktober 1830. Het Nationaal Congres keurde op 7 februari 1831 een voor die tijd progressie­ve grondwet goed.”

“Beide partijen hebben gelijk, maar voor mij is het duidelijk 1830”, zegt Johan Op de Beeck, auteur van onder meer Het verlies

van België. “De oorlog tussen beide landen was officieel pas gedaan in 1839, maar na 1831 was er van oorlog amper sprake. Alleen de Nederlands­e blokkade van de Schelde was nog van tel, omdat die grote economisch­e gevolgen had.”

“Je kunt niet ontkennen dat er in 1830 iets gebeurd is”, benadrukt ook Gita Deneckere, historica aan de UGent en (mede)auteur van Het (on)Verenigd Koninkrijk 1815-18302015. “Dat was een absoluut breukmomen­t. Hoewel Rutte 1839 gebruikt als het definitiev­e verlies van de Zuidelijke Nederlande­n, was er op dat moment al lang geen

sprake meer van een Verenigd Koninkrijk der Nederlande­n.” Deneckere gaat nog een stap verder: “Je moet je ook afvragen of het Verenigd Koninkrijk der Nederlande­n ooit wel een geheel is geweest. Dat was geen natuurlijk­e natie, maar een constructi­e na het Congres van Wenen om de mogelijke opmars van de Fransen tegen te houden.”

Koppige koning

In de bescheiden tweestrijd tussen 1830 en 1839 kiest ook de Nederlands­e historicus Remieg Aerts voor 1830. “Niet alleen 1830, maar vooral 1831 is relevant. Door een grondwet naar voren te schuiven, creëerde België toen een legitimite­it die niet ontkend kon worden.”

Wanneer een land nu precies onafhankel­ijk is geworden, is in het internatio­naal recht altijd een vraagstuk, zegt hij. Hij wijst naar Catalonië of Schotland als hedendaags­e voorbeelde­n. “Ook bij de Belgische opstand in 1830 schreef de Nederlands­e staatsman Johan

Thorbecke vanuit Gent dat het eenzijdig onafhankel­ijk verklaren een omstreden zaak was. Maar bij België was de situatie helder: de grote mogendhede­n wilden geen oorlog voeren. Zo hebben ze het land de facto laten ontstaan.” Het is volgens Aerts vooral door de koppigheid van de Nederlands­e koning Willem I dat de officiële erkenning zo lang geduurd heeft. “Ook de Nederlands­e publieke opinie wou dat de afscheidin­g zo snel mogelijk plaatsvond. Door de houding van de koning was Nederland op dat ogenblik zelfs bijna bankroet.”

Aerts noemt de vertoning in de Tweede Kamer finaal “een debat van niks”. Hij vindt het vooral een “typisch Ruttiaans handigheid­je”. “Rutte maakt duidelijk dat hij Van Houwelinge­n niet erg serieus neemt. Door hem op een feitelijkh­eid te wijzen, haalt hij de angel uit de vraag. Dat is zijn talent, op die manier komt hij al dertien jaar goed weg met van alles.”

“Is het Verenigd Koninkrijk der Nederlande­n ooit wel een geheel geweest? Dat was geen natuurlijk­e natie” Gita Deneckere Historica (UGent)

 ?? © belga ?? Het schilderij Tafereel van de Septemberd­agen 1830 op de Grote Markt te Brussel van Gustave Wappers.
© belga Het schilderij Tafereel van de Septemberd­agen 1830 op de Grote Markt te Brussel van Gustave Wappers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium