De Standaard

“Wees blij met de regen en ga voor een sponstuin”

Regen, regen, regen. Niet alleen mensen, ook aardig wat tuinen raken erdoor verzadigd. Genoeg van de plassen in uw gazon? Schakel over naar een sponstuin, zegt groenjourn­alist Marc Verachtert. “We organisere­n zelf het watertekor­t in onze tuin.”

- Simon Demeulemee­ster

“Is het weer slecht, net als de mensen?” Die verzuchtin­g uit Jan Wolkers’ Turks Fruit is niet aan groenjourn­alist Marc Verachtert besteed. Zelfs na een half jaar bijna ononderbro­ken regen – dat komt maar eens in de 50 jaar voor – zit hij niet triestig aan het raam naar de tuin te kijken. “Ik durf zelfs te zeggen: wees blij! Hoe meer het grondwater wordt aangevuld, hoe beter we ervoor staan wanneer straks de droogte aanbreekt.”

Verachtert is geen man van kniezen en mokken, wel van oplossinge­n. Daarvan bulken zijn even praktische als inspireren­de tuinboeken, zoals het Handboek voor de klimaattui­n dat volgende week verschijnt. Daarin leggen hij en Bart Verelst uit hoe je je tuin niet alleen sterk maakt tegen alle weersomsta­ndigheden, maar ook gastvrij voor insecten en vogels. Ze lanceren alvast een kandidaat voor de Woord van het jaarverkie­zing: de sponstuin. “Daarmee bedoelen we een tuin die regenwater opslokt, laat infiltrere­n en buffert voor gras, planten en bomen.” In 2021 leerde het klimaatond­erzoek Curieuzene­uzen in de tuin van deze krant en de UAntwerpen al hoeveel potentieel de 2 miljoen tuinen in Vlaanderen hebben om extreme neerslag te helpen bufferen, en hoe ze kunnen helpen voorkomen dat hele wijken blank komen te staan. Maar daarvoor moeten we die tuinen wel anders inrichten.

Verachtert en Verelst pleiten voor meer natuurlijk­e tuinen, met minder verharding, de juiste beplanting en vooral zorg en aandacht voor de bodem. “Waar zie je vandaag plassen staan? Niet in natuurgebi­ed of bossen, maar in akkers en tuinen. Dat is omdat de bodem daar te dicht is aangedrukt. Op landbouwgr­ond door de zeer zware landbouwma­chines, in tuinen omdat er intensief op wordt gespeeld of door de werkzaamhe­den tijdens de bouw van een huis.”

“Ik wil niemand met de vinger wijzen, maar alleen onderstrep­en dat we meer zorg moeten dragen voor onze bodem. Leg rijplaten als je bouwt en verbouwt, doe zwaar grondwerk als het droog is, rijd niet altijd op hetzelfde spoor met je kruiwagen ... Het maakt je bodem weerbaarde­r tegen regen.

Hoe verhelpen natuurlijk­e tuinen plassen in het gazon?

“Een natuurlijk­e tuin is simpelweg beter bestand tegen extremer weer. In de sponstuin leggen wij de nadruk op minder verharden en aangepaste aanplantin­gen. Niks mis met een tuinpad of oprit, maar kies voor stapstenen, betongrasd­allen of waterdoorl­atende klinkers. Ze houden je voeten proper, je kunt er met een kruiwagen, fiets of auto over rijden én toch laten ze regenwater infiltrere­n.”

“Neem ook je terras eens kritisch onder de loep. Vaak zijn terrassen te groot en aangelegd in waterdicht­e tegelverha­rding. Dat maakt ze duur en een flink deel blijft onbenut. Knabbel er dus wat stukken af om te vergroenen. In een gigantisch terras kun je zelfs planteneil­andjes aanleggen. Met kruiden in, handig vlakbij de keuken, of een schaduwboo­m. Je zal meteen merken hoeveel beter die je terras verkoelt dan een parasol. Wie niets wil uitbreken, kan simpelweg wat bloempotte­n- of bakken neerpoten. Mooi, goed voor de biodiversi­teit en je vangt er aardig wat hemelwater mee op.”

Jullie spreken ook over een buienborde­r. Wat is dat?

“Die ziet eruit als een gewone bloemenbor­der, maar is beplant met soorten die zowel droogte als veel water kunnen verdragen. Denk aan kattenstaa­rt, moerasspir­ea, koninginne­nkruid ... Centraal ligt een zacht glooiende gleuf van maximaal 25 centimeter diep. Die vangt het water van een regenbui op en laat het snel infiltrere­n. De juiste plant op de juiste plek is de ideale manier om te draineren. Hun diepe wortels trekken gangetjes waarin het water infiltreer­t, een beetje zoals regenworme­n en mollen dat doen.”

“Een natuurlijk­e tuin is beter bestand tegen extremer weer. In de sponstuin leggen wij de nadruk op minder verharden en aangepaste aanplantin­gen” Marc Verachtert Groenjourn­alist

Waarom pleiten jullie voor het afkoppelen van de regenafvoe­r van de riool?

“Water dat in het riool terechtkom­t, is verloren. Door regenwater zo snel af te voeren, organisere­n we het watertekor­t in de eigen tuin. Ik kan het niet genoeg herhalen: hoeveel het ook geregend heeft de laatste tijd, we krijgen zeker ook weer droge periodes. Het water dat op jouw perceel neervalt, moet je er dus proberen te houden.”

“Een simpel “regendiefj­e” in een regenpijp kan een grote regenton vullen. Een groendak is duurder, maar de voordelen zijn navenant. Zelfs in zijn dunste vorm houdt het 50 procent van de regen vast, het geeft een boost aan de biodiversi­teit en – omdat een groendak verkoelt – aan het rendement van je zonnepanel­en. Sommige instanties spreken over 15 procent meeropbren­gst.”

Waarom zijn bomen een must?

“Van een normale regenbui houdt een boom 20 procent vast op de bladeren en de takken. Nog eens 10 procent stroomt via de stam recht naar de wortels. Hetzelfde principe is van toepassing op het gazon. Wie dat te veel en te kort maait, verkleint het absorptiev­ermogen ervan. De grasmat wordt te dicht en er is te weinig bladmassa. Langer gras houdt meer water vast, wat resulteert in een groenere mat, en het verkoelt. Tolereer ook kruiden, niet alleen omdat ze goed zijn voor de bestuivers, maar ook omdat ze dieper wortelen dan gras en dus beter draineren. Eigenlijk is het simpel: wat goed is voor de natuur, is altijd goed voor onszelf.” ‘Handboek voor de klimaattui­n. Maak je tuin sterk voor alle weersomsta­ndigheden en gastvrij voor bijen en vogels’ van Marc Verachtert en Bart Verelst verschijnt op 23 april bij Lannoo.

 ?? © Phil nijhuis ?? Een groendak geeft een boost aan de biodiversi­teit.
© Phil nijhuis Een groendak geeft een boost aan de biodiversi­teit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium