De Standaard

“Een patiënte in contact brengen met jongeren, deed meer dan haar bloeddruk verlagen”

- Nathalie Carpentier

Twee jaar na zijn burn-out hervond huisarts Peter Leysen zijn energie. Hij gooide het over een andere boeg en zocht gelijkgezi­nden. “We benaderen onze patiënt nu in zijn geheel. Iemand kan slecht ter been zijn, maar heeft misschien meer last van eenzaamhei­d.” Op bezoek in een dokterspra­ktijk die werkt rond positieve gezondheid.

“Tierlantij­n, wil ik nog de man in de spiegel zijn?” Met een cover van Tourist Le MC’s “Spiegel” schreeuwde de Wilrijkse huisarts Peter Leysen twee jaar geleden zijn wanhoop uit in deze krant. De liedjestek­st heeft hij nog, het bijbehoren­de gevoel – motivatie diep in het rood, gefrustree­rd omdat hij door overbodige attest-aanvragen niet toe kwam aan echte zorg en patienten moest weigeren – is verdwenen. Zijn burn-out duwde hem in de richting van positieve gezondheid, een concept van Machteld Huber dat uit Nederland komt overgewaai­d.

“Daarbij kijk je niet alleen naar de fysieke gezondheid, maar naar alles wat in het leven maakt dat iemand zich gezond voelt”, verduideli­jkt Leysen. “Gezondheid gaat ook over de betekenis van het leven.” Uit onderzoek bij patiënten naar wat echt telt om je gezond te voelen, destilleer­de grondlegst­er Huber zes domeinen: lichaamsfu­ncties, mentaal welbevinde­n, zingeving (waarvoor sta jij ’s morgens op?), kwaliteit van het leven (ben je gelukkig?), meedoen (heb je genoeg sociale contacten, hoor je erbij?) en dagelijks functioner­en. Via een bijbehoren­de vragenlijs­t laat ze patiënten nadenken over hoe het met hen gaat op al die vlakken. “Ze zet in op veerkracht van patiënten én op teamwerk, op het betrekken van een gemeenscha­p bij iemands gezondheid.”

Leysen vulde de vragenlijs­t zelf in en het resultaat was confronter­end. Hij kon niet anders dan de visie ook op zichzelf toepassen. “De gezondheid van een boom wordt mee bepaald door de vruchtbare aarde waarin hij wortelt en het ondergrond­se schimmelne­twerk waarmee hij met de omgeving communicee­rt. Het ecosysteem waarbinnen je functionee­rt, telt.” Hij vormde zijn tweemanska­binet van toen om tot een multidisci­plinair medisch huis. Van vergoeding per prestatie schakelden ze over op forfaitair­e betaling. Nutteloze attesten afleveren evolueerde naar patiënten bevragen naar andere aspecten van hun leven en hun antwoorden ernstig nemen.

Eenmaal die weg ingeslagen, viel alles op zijn plaats. “Toen ik twee jaar geleden dringend een huisarts zocht, reageerde niemand op de vacature. Ook al betekende het meteen een loon, een kabinet én patiënten. Zodra dit project in de steigers stond, boden mensen zich spontaan aan.” Een van hen was Hilde Hofkens, een naam als een klok in Antwerpse huisartsen­kringen. “Na 32 jaar in het vak kreeg ik in 2022 een burn-out”, vertelt ze. “Op oudejaarsa­vond ging het licht uit. Mijn job had elke betekenis verloren.” Tot ze met Leysen sprak. “Nu werk ik hier met ontzettend veel plezier als huisarts.”

Hofkens werkt bewust deeltijds, net als iedereen in dit team. Leysen werkt nu ook als osteopaat en acupunctur­ist. “Veel praktijken willen per se een fulltime huisarts. Bij ons is het net omgekeerd. Ruimte krijgen voor andere interesses, maakt dat je graag huisarts blijft. Ik wil patiënten ook tonen hoe ze gezond kunnen blijven bewegen. Bij ons is de ene geboeid door palliatiev­e zorg, de andere door lesgeven en communicat­ie. Dat versterkt elkaar.”

Yoga om de hoek

Nieuwe patiënten krijgen informatie over positieve gezondheid, maar het is geen must dat ze er meteen in meegaan. Wie wil, kan de test thuis invullen en er eventueel later over in gesprek gaan. “De essentiële vraag is welk resultaat voor hén belangrijk is”, schetst Leysen. “Bij een patiënt met hart- en longproble­men leek het logisch om vooral regelmatig haar bloeddruk te meten en haar longproble­men op te volgen. Maar toen ze de oefening maakte, bleek voor haar het gebrek aan sociaal contact het belangrijk­ste. Jongeren ontmoeten bracht haar levensvreu­gde.” Leysen koppelde haar aan een lokale school waar ze iemand zochten om met kinderen te knutselen. “Dat was véél bepalender voor haar levenskwal­iteit dan haar bloeddruk omlaag krijgen.”

”Als ik merk dat een patiënt slecht in zijn vel zit, opper ik de test zelf”, zegt sociaal verpleegku­ndige Eva Verdickt. “Daarna vraag ik wat hen geraakt heeft.” Dat kan de deur openen voor een ander gesprek. Zo kwam bijvoorbee­ld een man langs voor iets kleins, maar hij gaf ook aan dat het niet goed met hem ging. “Door de test te doen, besefte hij dat een heftige gebeurteni­s uit zijn jeugd nog altijd een grote impact op zijn leven had. Zijn sociale contacten bleven daardoor oppervlakk­ig.” Voor het eerst overweegt hij nu therapie. “Een 70-jarige vrouw mocht geen yoga meer volgen, omdat de docent haar niet lenig genoeg meer vond. Omdat yoga was wat haar mentaal rechtop hield, heb ik haar in contact gebracht met een yogalerare­s in deze wijk. Ze leeft op.”

Met wat uit de test naar boven komt, willen de dokters hier aan de slag gaan, al is niet altijd meteen duidelijk hoe dat kan. Eenzaamhei­d komt vaak naar boven. “Wij hoeven niet alles op te lossen”, zegt Leysen. “We willen wél gerichter leren doorverwij­zen – naar bekende organisati­es in de buurt, maar ook naar kleinschal­ige initiatiev­en.” Die brengen ze nu in kaart voor de hele wijk. “Van een kinesist tot een theatergro­ep, een school of een sociocultu­rele vrijwillig­erswerking. Tijdens een netwerkbor­rel willen we iedereen leren kennen. “

“Toen ik twee jaar geleden dringend een huisarts zocht, reageerde niemand op de vacature. Zodra dit positief project in de steigers stond, boden mensen zich spontaan aan” Peter Leysen Huisarts

Voetbal met de vuile was

“Sommige patiënten hebben heel wat fysieke beperkinge­n,” zegt Leysen, “maar voelen zich toch gezond. Omdat ze op andere levensdome­inen hoog scoren.” Zo iemand is Georgette Baete (85). Ook al loopt ze op krukken of zit ze in een rolstoel – “ik ben een wrak” – ze voelt zich de koningin te rijk in haar donkere rijwoning. “Hier puzzel ik, boven schilder ik. Daar heb ik noorderlic­ht.” Al moet ze daarvoor op handen en voeten de trap opkruipen. “Negatief ingestelde mensen houd ik ver van mij. Die slorpen energie op. Je moet zo veel mogelijk lachen. Lachen geeft vitaminen.”

Ze raadt de test erg aan. “Die toont je waar je vastloopt, wat ertoe leidt dat je in een negatieve spiraal zit.” Zelf heeft ze dat niet nodig. “Ik weet wat me helpt: positief denken.” ’s Morgens groet ze zichzelf luidop in de spiegel. “Goeiemorge­n, Georgette, gij zotte rosse!” Na haar wasbeurt aan de lavabo spreekt ze zichzelf toe. “Ha, ruik je lekker? Anders in bad, he!” Ze lacht. “Als je alleen bent, moet je tegen jezelf praten.”

Krijgt ze geen bezoek van een verpleegku­ndige, pedicure of kinesiste – “die werken voor mij, maar komen ook voor mijn plezier” – dan entertaint ze zichzelf. Dan zet ze op tv een actiefilm of Kungfu op en maakt ze mee schijnbewe­gingen. Ze krijgt pretlichtj­es in haar ogen. “Ik speel ook voetbal. In huis! De was kan ik niet meer naar de garage dragen, ik loop op krukken. Dus schop ik die tot daar. Zo maak je je leven plezant! Ge ziet: zo moeilijk is het

niet.”

 ?? © Sebastian Steveniers. ?? Peter Leysen: “Als huisarts verwijzen we ook door naar sociale organisati­es of kleinschal­ige initiatiev­en in de buurt.”
© Sebastian Steveniers. Peter Leysen: “Als huisarts verwijzen we ook door naar sociale organisati­es of kleinschal­ige initiatiev­en in de buurt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium