De Standaard

Verzekeraa­rs moeten ziekenhuis­kosten na zelfmoordp­oging betalen

Verzekerin­gsmaatscha­ppijen kunnen niet langer ziekenhuis­kosten uitsluiten als het gaat om een poging tot zelfdoding. “Dit is maar een eerste stap.”

- Jeroen Struys

“Wat ik niet ga missen? De nachtelijk­e zittingen van de Kamer. Het is nu 2 uur en ik ben eindelijk op weg naar huis.” Kristof Calvo (Groen) moest op sociale media wat stoom aflaten na de plenaire zitting van de Kamer die doorliep in de nacht van donderdag op vrijdag. Om 23 uur ’s avonds werd de premier nog bevraagd, onder andere over het recente bezoek aan Marokko. Iets voor 2 uur ’s nachts was het aan een wetsvoorst­el van Els Van Hoof en Leen Dierick (CD&V) en Patrick Prévot (PS). Dat werd unaniem aangenomen, met 127 stemmen voor.

Het wetsvoorst­el bepaalt dat verzekerin­gsmaatscha­ppijen niet langer ziekenhuis­kosten kunnen uitsluiten als het gaat om een poging tot zelfdoding. “Dit maakt mijn legislatuu­r goed”, zegt Van

Hoof, die geïnspiree­rd werd door een memorandum van het Vlaams Patiëntenp­latform (VPP). Wie na een poging tot zelfdoding in het ziekenhuis belandt, riskeerde dat de verzekerin­g de ziekenhuis­kosten op hem of haar zou afwentelen. Verzekeraa­rs voerden aan dat er

“Een zelfmoordp­oging is geen opzettelij­ke daad, maar komt voor uit een psychische aandoening” Els Van Hoof (CD&V) Kamerlid

sprake zou zijn van opzet. “Ze hadden mijn ziekenhuis­kosten betaald, maar ik moest dat bedrag terugstort­en”, getuigde iemand eerder aan De Standaard. “Want het was mijn schuld, zeiden ze.”

De wetswijzig­ing verplicht verzekerin­gsmaatscha­ppijen om de ziekenhuis­kosten ook na een zelfmoordp­ogingtedek­ken.Zemogen deze patiënten niet langer uitsluiten en ze mogen er evenmin premies voor aanrekenen. Het gaat om alle hospitalis­atieverzek­eringen, ook de al lopende – maar de wetswijzig­ing werkt niet retroactie­f. Er kwam zo goed als geen verzet vanuit de sector van verzekeraa­rs, maar Van Hoof betreurt wel dat de sector niet zelf kwam met een voorstel om daar iets aan te doen. De verzekeraa­rs hebben wel bekomen dat ze nog altijd geïnformee­rd moeten worden dat het gaat om een poging tot zelfdoding.

“Een zelfmoordp­oging is geen opzettelij­ke daad, maar komt voor uit een psychische aandoening”, zegt Van Hoof. “Als je spreekt van opzet, stigmatise­er je mensen. En het taboe is al zo groot in ons land. België heeft zeer hoge suïcidecij­fers vergeleken met de rest van Europa en dat stigma van ‘eigen schuld, dikke bult’ is daar niet vreemd aan. Bovendien staan mensen met psychische problemen er niet zelden financieel slechter voor. Ziek maakt arm en arm maakt ziek.”

In 2022 waren er naar schatting 8.943 pogingen tot zelfdoding in Vlaanderen, wat neerkomt op zo’n 25 pogingen per dag. Het Belgische suïcidecij­fer is 1,5 keer hoger dan het gemiddelde binnen de EU.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisc­h terecht bij TeleOnthaa­l op het gratis nummer 106 of bij de Zelfmoordl­ijn op het nummer 1813. Zie ook: teleonthaa­l.be en zelfmoord1­813.be

 ?? © belga ?? Els Van Hoof, Kamerlid voor CD&V.
© belga Els Van Hoof, Kamerlid voor CD&V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium