De Standaard

“Vanuit de beste intenties heeft zich in Nederland een groot ongeluk voorgedaan”

Vijf maanden na de overwinnin­g van Geert Wilders zit de Nederlands­e formatie nog steeds in het slop. Journalist Tom-Jan Meeus is niet verbaasd. “We hebben een politieke cultuur gecreëerd die tot chaos leidt. En de PVV blinkt nog altijd uit in amateurism­e.

- Is het wantrouwen tegenover Wilders het (lacht) Ruud Goossens

Tom-Jan Meeus (62) wil niet alarmistis­ch klinken. Daarvoor is de geroutinee­rde politiek verslaggev­er van NRC veel te nuchter. Uiteindeli­jk, zegt hij, zullen de Nederlands­e formatiege­sprekken wel tot “een soort van kabinet” leiden. Hij gelooft dat de PVV van Geert Wilders, de VVD van Dilan Yesilgöz, het NSC van Pieter Omtzigt en de BBB van Caroline van der Plas tot elkaar veroordeel­d zijn. Maar op een stabiele regering moet niemand hopen. “De Nederlands­e democratie is begonnen aan een groot experiment”, zegt Meeus. “De macht der gewoonte is verslagen. En we weten niet wat er in de plaats komt.”

Vijf maanden na de verkiezing­en, die met grote voorsprong gewonnen werden door Wilders, is er vooral stilstand. Er passeerde al een handvol verkenners en informateu­rs. Er wordt druk getwitterd en getaterd op tv. En er is drama, zoals deze week, toen Wilders de gesprekken even boos verliet. “De andere partijen proeven zijn nieren tot het uiterste”, vertelt Meeus. “Ze willen testen hoeveel nederlagen hij bereid is te accepteren in ruil voor de macht. Behoorlijk wat, bleek de laatste maanden.”

Ja?

“Hij stak zijn islamplann­en in de ijskast. Hij nam afscheid van de Nexit. Hij belooft de grondwet te respectere­n. Hij heeft zijn afkeer voor steun aan Oekraïne ingetrokke­n. Hij lijkt zich, op het eerste gezicht, als een voorbeeldi­ge democraat te gedragen. Alleen vragen de andere partijen zich af hoe oprecht die toegevinge­n zijn.”

Wat is het antwoord?

“Dat kent niemand. Ook omdat Wilders op sociale media bijzonder onverdraag­zaam uit de hoek blijft komen.”

kernproble­em van de formatie?

“Het is een van de kernproble­men. Ook het gebrek aan ervaring rond de tafel speelt een grote rol. Vergeet niet dat drie van de vier partijen nooit eerder in een regering zaten. Alleen de VVD heeft die traditie, maar die partij zit sinds de verkiezing­en in een stevige dip. De democratie is nu dus toevertrou­wd aan mensen die in het verleden bijzonder weinig bestuurd hebben. Ze beschikken niet over de discipline om in alle discretie tot een akkoord te komen. Elke informateu­r vraagt radiostilt­e. Maar dat lukt niet.”

Waarom niet?

“( grijnst) Omdat we nu met PZZ’ers zitten, politici zonder zelfbeheer­sing. Als ze een risico dreigen te nemen in de formatie, willen ze dat meteen publiek afdekken. En dan beginnen ze dus te twitteren of gaan ze in een of andere talkshow zitten. Met korte en krachtige quotes. Zo schiet het niet op.”

Een nieuw tijdperk

In Duidelijkh­eid, een pas verschenen essay, legt Meeus die nieuwe politieke cultuur zorgvuldig onder de loep. Hij beschrijft hoe hij als aanstormen­d talent in de jaren 80 nog persconfer­enties van toenmalig minister-president Ruud Lubbers bijwoonde. Die sprak in een jargon (“taakstelle­nd pad”, “meerjarige echte minima”) waar geen touw aan vast te knopen viel. Op een dag nam een oudere collega van Meeus de geheimtaal van Lubbers op met een bandrecord­er. Na afloop werd die tape afgespeeld en probeerden de verzamelde journalist­en te ontcijfere­n wat de politicus bedoeld kon hebben. “Vaak mislukte dit”, noteert Meeus.

Rond de eeuwwissel­ing diende zich een nieuw tjjdperk aan. Nederlands­e politici namen afscheid van mistig taalgebrui­k, onder invloed van Pim Fortuyn. Die sprak in puntige hyperbolen (“de puinhopen van paars”) en koos voor “ongeremde duidelijkh­eid” (“ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg”). Toen dat succesvol bleek, namen de middenpart­ijen zijn communicat­iestijl over. “Dat was niet eens onredelijk”, vertelt Meeus. “Ze zagen de enorme aantrekkin­gskracht van Fortuyn. Ze voelden hoe de kiezers het oude bestel beu waren. Ze kregen zelf in talkshows voortduren­d te horen: ‘Maar zeg nou gewoon even wat u bedoelt’. Zo voltrok zich, vanuit de beste intenties, een groot ongeluk.”

Waarom was die ‘duidelijkh­eid’ zo problemati­sch?

“Omdat ze haaks staat op de Nederlands­e democratie. Die is helemaal niet duidelijk. Nederlande­rs zijn verslaafd aan overleg. Dat leidt tot beslissing­en die altijd gecomplice­erd zijn. En dat vereist dat politici geduld hebben, dat ze tot matiging in staat zijn, dat ze zich weten te beheersen. De middenpart­ijen dachten dat ze, door voor duidelijke taal en duidelijke voorstelle­n te kiezen, de chaos van Fortuyn zouden kunnen controlere­n. Maar uiteindeli­jk hebben we zo een politieke cultuur gecreëerd die onmogelijk kan overleven. De chaosbestr­ijding leidt tot nog meer chaos.”

U wijst ook de media streng met de vinger.

“Oh, ik vond mezelf nog vrij mild. De opgang van de commerciël­e televisie heeft natuurlijk een belangrijk­e rol gespeeld. Maar ik zag ook bij mijn eigen krant de stellighei­d toenemen. Ik ben zelf een twijfelaar. En ik vind het boeiend om die twijfel ook in mijn stukken over te brengen. Maar ik stel vast dat in de hoofdartik­elen van NRC steeds meer de prompte mening opduikt. ‘Het zit zo.’ Dat vind ik niet zo boeiend. Wij zijn geen politieke partij. Mij gaat het in de journalist­iek veel meer om de redenering, om het inzicht.”

Uiteindeli­jk, schrijft u, heeft Wilders het meest geprofitee­rd van die cultuur van de duidelijkh­eid. Waarom?

“Omdat hij er nog een paar schepjes bovenop deed. Elk probleem heeft bij hem één oorzaak en één oplossing. Nederland moet weer een soeverein land zijn en dus moeten we uit de Europese Unie. Er zijn veel te veel migranten en dus moeten de grenzen dicht. Er lopen te veel criminele migranten rond en dus hebben we nood aan minder Marokkanen. Met dat soort versimpeli­ngen kaapt hij de aandacht.”

“Maar zo verschuift er ook iets fundamente­els. De politicus probeert niet langer de moeilijkhe­den van mensen op te lossen. Hij gebruikt die moeilijkhe­den om de aandacht op zichzelf te vestigen. Hij heeft de moeilijkhe­den van mensen nodig. Finaal eindig je zo in een volstrekt onduidelij­ke en chaotische toestand. Twintig jaar lang nam Wilders zo scherp mogelijke standpunte­n in, zeker over migratie. Maar die moet hij, nu hij eindelijk de grootste is, weer inleveren.”

Daar bent u zeker van?

“Hij heeft al toegezegd dat hij internatio­nale overeenkom­sten, zoals het vluchtelin­genverdrag, zal respectere­n. Daarmee heeft hij zichzelf machteloos gemaakt. Asiel naar nul en grenzen dicht, zei hij tijdens de campagne. Wel, dat kan hij nu al vergeten.”

Allemaal gekken

Toen Meeus in 2012 stopte als correspond­ent in Amerika, verdiepte hij zich bij NRC onder meer in de interne keuken van de Partij Voor de Vrijheid. Hij bemachtigd­e interne berichten van Wilders waaruit bleek hoe moeilijk die het had om zijn parlements­leden in toom te houden. Hij omschreef hen als “allemaal gekken”. Dat probleem wordt er, nu de PVV-fractie plots 37 eenheden telt, niet kleiner om. Meeus was dan ook niet verbaasd dat Wilders ermee instemde om geen minister-president te worden. “Hij weet dat die fractie, als hij ze niet in de hand houdt, alle kanten uitholt.”

Dat was dus geen toegeving?

“Neen. Geen premier worden en toch in de regering zitten, dat is voor Wilders de ideale oplossing. Hij is immers totaal niet voorbereid op de macht. Na de verkiezing­en duidde hij een verkenner aan. Wel, die man was niet bestand tegen vier dagen onderzoeks­journalist­iek van een van mijn collega’s. Wilders heeft gewoon geen beslagen mensen in huis. Hij weet niet wie er namens zijn partij in een kabinet zou kunnen stappen. Hij heeft de laatste jaren geen talenten gerekrutee­rd. Er is he-lemaal niets. Het is een vrij surrealist­isch spektakel. Wilders is verbaal sterk en heeft een uitstekend politiek fingerspit­zengefühl. Maar zijn partij blinkt, na al die jaren, nog altijd uit in amateurism­e.”

Hoe verklaart u dat?

“Je kunt alleen vaststelle­n dat hij, als het erop aankomt, niet wil kiezen voor de macht. In 2004 verliet hij de VVD, toen die partij deel uitmaakte van de regering-Balkenende. In 2012 stopte hij na anderhalf jaar als gedoogpart­ner van Mark Rutte. Maar eigenlijk zijn de verkiezing­en van 2017 nóg fascineren­der.”

Hoezo?

“In het begin van dat jaar lag Wilders op kop in de peilingen, met grote voorsprong op Rutte. Het was de periode na de Brexit en de verkiezing van Trump. De hele wereld zakte af naar Den Haag. Ik heb nooit zoveel interviews gegeven over Wilders als toen. Maar plots begon die het ene na het andere tv-debat af te zeggen. Zijn eigen fractiegen­oten begrepen er niets van. De bal lag op de stip, maar Wilders weigerde hem binnen te trappen. En Rutte won die verkiezing­en.”

“Nu kan hij, met zijn 37 zetels, niet meer zeggen dat hij niet meer wil meedoen. Door een aantal onvoorzien­e omstandigh­eden is hij plots de grootste geworden.”

Sterker nog: in de peilingen blijft hij groeien. Hij zou al goed zijn voor 49 zetels.

“In electoraal opzicht kan de PVV de nieuwe middenpart­ij worden in Nederland. Uit het Nationaal Kiezersond­erzoek blijkt dat 40 procent van de mensen die zich tot de arbeidersk­lasse rekenen, op Wilders gestemd heeft. Anders gesteld: de PVV is de partij van de gewone man geworden. Tegelijk slaagde hij er in november in om enorm veel VVD-kiezers naar zijn tent te lokken. Dat was dé verschuivi­ng van die verkiezing. Wilders slaagde er dus in om zowel mensen met een laag als mensen met een hoog inkomen te overtuigen.”

Met dank aan VVD-leider Dilan Yesilgöz?

“De VVD heeft twee kolossale blunders begaan tijdens de campagne, ja. De liberalen lieten het kabinet vallen over migratie, hét onderwerp van Wilders. En vervolgens sloot Yesilgöz samenwerki­ng met de PVV niet langer uit. De partij was haar eigen geschieden­is vergeten. Wilders is al vijftien jaar de meest invloedrij­ke politicus van Nederland, maar Mark Rutte had wel een recept gevonden om hem af te houden. Hij sloot de samenwerki­ng met Wilders na 2012 altijd uit. Dat hield de PVV klein.”

U beschrijft hoe scherpslij­pende politici als Wilders de zoektocht naar een compromis steeds moeilijker maken. Maakt u zich zorgen om de Nederlands­e democratie?

“Ik geloof niet dat ze naar de gallemieze­n gaat. Als Wilders het alleen voor het zeggen had, zou er reden tot zorg zijn. Dat heeft niet alleen te maken met zijn temperamen­t. Wilders heeft ook zijn eigen partij nooit gedemocrat­iseerd, dat zegt veel over zijn intenties. En hij is een bewonderaa­r van de Hongaarse premier Viktor Orban, niet meteen een modeldemoc­raat. Maar Wilders wordt in toom gehouden door drie andere partijen die geen enkele aandrang vertonen om de democratie schade toe te brengen. Nederland is Amerika niet. Over een terugkeer van Trump maak ik me grote zorgen. Maar wat hier gebeurt, zie ik vooral als een periode waar we doorheen moeten. Die periode zal nog wel even duren.”

Daar wordt u niet vrolijk van?

“De politicus probeert niet langer de moeilijkhe­den van mensen op te lossen. Hij gebruikt die moeilijkhe­den om de aandacht op zichzelf te vestigen”

“Wilders is totaal niet voorbereid op de macht. Hij weet niet wie er namens zijn partij in een kabinet zou kunnen stappen. Er is he-le-maal niets. Het is een vrij surrealist­isch spektakel”

“Ik heb geen bewonderin­g voor de demagogisc­he kant van Wilders. Ik hou niet van politici die onhaalbare voorstelle­n formuleren en die daar jarenlang mee blijven doorgaan. Je kán de grenzen niet sluiten. Dat zal tijdens deze formatie ook blijken.”

Dat blijkt nu al. Chipfabrik­ant ASML dreigt elders te investeren als de belastingk­orting voor expats wordt afgebouwd.

“Inderdaad. Net voor de verkiezing­en steunde de Tweede Kamer een voorstel van Omtzigt om die regel af te schaffen. Maar sinds ASML begon te morren, slaan politici aan het twijfelen. Het lijkt me dus onwaarschi­jnlijk dat Omtzigts plan ook echt wordt uitgevoerd. Dat toont hoe moeilijk het is om arbeidsmig­ratie aan te pakken.”

Een coalitie zónder Wilders, kan dat nog?

“Lijkt me uiterst onwaarschi­jnlijk. De kiezer heeft duidelijk aangegeven dat hij iets nieuws wil. De partijen die jarenlang de minister-president leverden, halen samen nog maar een derde van de zetels. Links heeft stevig verloren. Er is een duidelijke meerderhei­d voor een rechtse regering, gedragen door een radicaal-rechtse partij. Ik vermoed dus dat we die ook zullen krijgen.”

“De paradox is dat rechtse kiezers, zo weten we uit de politicolo­gie, net verlangen naar sterk leiderscha­p. Naar een figuur die het vermogen heeft om al die partijen bij elkaar te brengen. Naar duidelijkh­eid. Die zullen ze niet krijgen.”

 ?? © Bart Maat/anp ?? “Twintig jaar lang nam Wilders zo scherp mogelijke standpunte­n in. Maar die moet hij, nu hij eindelijk de grootste is, weer inleveren.”
© Bart Maat/anp “Twintig jaar lang nam Wilders zo scherp mogelijke standpunte­n in. Maar die moet hij, nu hij eindelijk de grootste is, weer inleveren.”
 ?? ??
 ?? © Bart Maat/anp ?? Tom-Jan Meeus.
© Bart Maat/anp Tom-Jan Meeus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium