De Standaard

“Er zijn bijna geen kreeften meer, en zij die er nog zijn, bijten niet”

De kreeften in de Oostersche­lde zijn gedecimeer­d. Vissers verliezen inkomsten, consumente­n lopen mogelijk risico door staalslakk­en in het water. “Vorig jaar ving ik in deze tijd 25 kilo per dag. Nu twee.”

- Arjen Schreuder

In de garage van hun woning in het Zeeuwse dorp Bruinisse baten kreeftenvi­sser Henk Jumelet en zijn vrouw Mariska een viswinkelt­je uit. Daar verkopen ze elke zaterdag onder meer kreeften. Dat zijn er niet veel dit jaar. “Vorig jaar ving ik in deze tijd per dag 25 kilo, nu nog maar twee.” Bestelling­en bij de restaurant­s heeft hij afgezegd. “Ik ben 40 procent van m’n inkomsten kwijt.”

Bij de koffie vertelt de 59-jarige Jumelet, geboren en getogen in Bruinisse, dat hij dit voorjaar “met angst en beven” was begonnen met kreeften vangen. “Vorig najaar hoorden we van duikers dat er een grote sterfte onder krabben en kreeften was. De bodem lag ermee bezaaid.” Het kreeftense­izoen loopt van de laatste zaterdag in maart tot half juli. Het valt niet mee. Jumelet: “Er zijn bijna geen kreeften meer. En veel van de kreeften die ik nog wel vang, zijn slap en zwak, ze bijten me niet. Die gooi ik terug.”

Wat er aan de hand is, is niet zeker. Er zijn wel donkerbrui­ne vermoedens: dat de kreeftenst­erfte is veroorzaak­t door de grote hoeveelhed­en staalslakk­en die gestort zijn ter beschermin­g van de waterkerin­gen in de Oostersche­lde. Staalslakk­en zijn een restproduc­t van de staalindus­trie en het gebruik ervan geldt als een nuttige toepassing van afval. Maar uit die staalslakk­en zouden giftige stoffen kunnen spoelen.

Jumelet vertelt dat het slecht gaat met de biodiversi­teit in de Oostersche­lde. Er is af en toe wel onderzoek gedaan, zegt hij, maar niet voldoende. “We kregen een rapportje waar niets in stond dat ik niet zelf ook had kunnen opschrijve­n. Terwijl we steeds te horen krijgen dat onderzoek zo duur is. We geloven die gasten van de universite­it van Wageningen niet meer. En het schiet niet op. Het kreeftense­izoen is al lang begonnen. Dus we hebben nu zelf maar een bureau gevraagd om te kijken of er rommel uit die staalslakk­en in de kreeften zit, zware metalen bijvoorbee­ld. Je wil toch niet op je geweten hebben dat je de gezondheid van consumente­n hebt geschaad?” Hij slaat met de hand op tafel. “Ik wil het nu weten.” Als het onderzoek uitwijst dat kreeften beter niet meer kunnen worden gegeten, dan is dat maar zo.

Ook mosselen sterven

Dat staalslakk­en het leven in de Oostersche­lde vernietige­n, staat voor Jumelet, een van de ruim twintig kreeftenvi­ssers op de Oostersche­lde, niet vast. Het lijkt er volgens hem wel sterk op. “Overal waar staalslakk­en zijn gestort, lijdt het leven.” De ecologisch­e aftakeling is jaren geleden al begonnen, bedacht hij onlangs, met de sterfte van heremietkr­eeftjes. “Dat zijn kwetsbare beestjes die ook afkomen op het aas in de kooien. Tientallen zaten er meestal in. Die zijn langzamerh­and verdwenen. Ook zeewier, dat wil zeggen klappers die worden gebruikt om oesters af te dekken, groeit niet meer aan. En er is een abnormaal hoge sterfte onder mosselen, kokkels en tapijtsche­lpen.”

De bezorgdhei­d van de vissers wordt gedeeld door de provincie Zeeland. Gedeputeer­de Staten drongen er een halfjaar geleden bij demissiona­ir staatssecr­etaris Vivianne Heijnen (Waterstaat, CDA) op aan de stort van staalslakk­en in de Oostersche­lde voorlopig te staken. “Uit voorzorg.” Een jaar geleden publiceerd­e het RIVM een onderzoek, verricht in opdracht van de Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT), naar de effecten van staalslakk­en, die veel worden gebruikt bij de aanleg en het onderhoud van onder meer wegen en waterkerin­gen. Staalslakk­en zijn goedkoper dan zand en grond.

In het rapport waarschuwd­e het RIVM voor de effecten van grote hoeveelhed­en staalslakk­en, met name door de “heel lage zuurgraad” van water waar stoffen uit de staalslakk­en in uitspoelen. Die lage zuurgraad “verstoort chemische, biologisch­e en ecologisch­e processen in de bodem en het oppervlakt­ewater”, aldus het rapport. “Al deze milieueffe­cten kunnen tientallen jaren optreden.” De Inspectie Leefomgevi­ng en Transport trok uit het rapport de conclusie dat “de wettelijke regels voor het gebruik van staalslakk­en de risico’s voor mens en milieu niet voldoende afdekken”.

Staatssecr­etaris Heijnen erkent in een brief aan de Tweede Kamer dat er voor de “verantwoor­de toepassing” van staalslakk­en “extra aandacht” nodig is, want incidenten elders in Nederland met een foutieve toepassing vindt zij “zeer kwalijk”. Zo heeft de gemeente Den Haag onlangs op een speelplaat­s materiaal weggehaald waarin staalslakk­en waren verwerkt, omdat kinderen er traanogen en hoestbuien van zouden hebben gekregen. Over de Oostersche­lde laat Heijnen weten dat

“onderzoek nodig blijft”.

Nationaal Park

Onder meer de universite­it van Wageningen houdt zich bezig met die taak. Projectlei­der Jildou Schotanus: “Of er een verband is tussen staalslakk­en en kreeftenst­erfte is een hypothese die we onderzoeke­n. We gaan kreeften niet alleen onderzoeke­n op ziekteverw­ekkers, maar ook op toxines en zware metalen. Dat heeft tijd nodig.”

De mosselviss­ers kunnen, anders dan de kreeftenvi­ssers, de uitkomsten daarvan afwachten – het mosselseiz­oen begint pas in juli. Secretaris Addy Risseeuw van de branchever­eniging voor mosselkwek­ers: “De sterfte onder kreeften is dit jaar extreem. Maar de mosselen moeten de komende maanden nog groeien. Ik ga niet beweren dat staalslakk­en één op één hebben geleid tot sterfte. Wel zou ik willen dat we het zekere voor het onzekere nemen en uit voorzorg het gebruik van staalslakk­en in de Oostersche­lde verbieden, want de iets hogere kosten van alternatie­ven wegen niet op tegen de risico’s. We hebben het hier ook over een Natura2000-gebied en een Nationaal Park.”

Wat Henk en Mariska Jumelet het frustreren­dst vinden, is dat de overheid enerzijds vissers allerlei regels oplegt om te voorkomen dat het milieu wordt geschaad, maar anderzijds het gebruik van staalslakk­en niet verbiedt. “Dat is onrecht”, zegt Mariska. Henk: “Wij vissers kleuren keurig binnen de lijntjes van de overheid. Maar Rijkswater­staat laat de hele Oostersche­lde vol vergif gooien. Daar heb ik moeite mee.”

“Wij vissers kleuren keurig binnen de lijntjes van de overheid. Maar die laat de Oostersche­lde vol vergif gooien” Henk Jumelet

Visser

 ?? © Walter Herfst ?? Henk Jumelet uit Bruinisse is een van de ruim twintig kreeftenvi­ssers op de Oostersche­lde. “Overal waar staalslakk­en zijn gestort, lijdt het leven.”
© Walter Herfst Henk Jumelet uit Bruinisse is een van de ruim twintig kreeftenvi­ssers op de Oostersche­lde. “Overal waar staalslakk­en zijn gestort, lijdt het leven.”
 ?? © Walter Herfst ??
© Walter Herfst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium