De Standaard

Is de economisch­e rem in de VS kapot?

- Ruben Mooijman

Toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de inflatie wilde bestrijden met renteverla­gingen, kwamen de meeste economen niet meer bij van het lachen. Een hogere rente geldt al sinds jaar en dag als het meest probate middel tegen een te hoge inflatie. Economen zijn het over bijna alles oneens, maar daarover heerst grote eensgezind­heid.

Maar Erdogan wist het beter. Zijn redenering was simpel en klonk voor veel mensen best geloofwaar­dig. Een hogere rente maakt lenen duurder, en die hogere kosten sijpelen door in de prijs van producten en diensten. Alles stijgt dan in prijs, en dat versterkt de inflatie juist, in plaats van ze te dempen.

Intussen is ook Erdogan teruggekee­rd van zijn ongewone denkbeeld. Maar de vraag hoe efficiënt een hogere rente is in het bestrijden van de inflatie, blijft wel intrigeren. Vooral nu de afgelopen weken in de Verenigde Staten gebleken is dat de inflatie erg hardnekkig blijft, ondanks een hoge rente.

“Wat als de renteverho­gingen de economie juist gestimulee­rd hebben, in plaats van afgeremd”, zo vroeg Bloomberg zich deze week af. Het is vloeken in de kerk, gaf het agentschap zelf toe, maar er zijn economen die niet op een godslaster­ing meer of minder kijken. Ze verwijzen naar de cijfers: sinds de rente omhoog is gegaan, bleven de werklooshe­id laag, de bedrijfswi­nsten hoog en de economisch­e groei gezond. Deze week nog verhoogde het Internatio­naal Muntfonds (IMF) zijn groeiverwa­chting voor de VS. Opmerkelij­k, nu de Fed fors op het rempedaal aan het duwen is.

Het is zoeken naar verklaring­en. Een van de mogelijke elementen is dat de Amerikanen door de extra rente-inkomsten op hun spaargeld meer te besteden hebben. Ze kunnen eens extra op restaurant, ze kopen een nieuwe smartphone of nemen nog een extra streaming-abonnement. Dat effect zou mogelijk sterker zijn dan de rem die de hogere rente zet op leningen voor bijvoorbee­ld auto’s en huizen. Volgens Wall Street-coryfee David Einhorn doet de hoge rente jaarlijks 400 miljard extra in de zakken van de huishouden­s belanden. Hij is bij degenen die vermoeden dat de recente renteverho­gingen de economie hebben aangewakke­rd, in plaats van afgeremd.

Voorlopig hoort hij bij een klein groepje dissidente­n. De meeste economen blijven geloven dat een hogere rente remmend werkt. Maar dat die werking in de VS minder soepel verloopt dan verwacht, daar kan niemand omheen. Ook voorzitter Jerome Powell niet. Hij houdt de rente waarschijn­lijk nog even ongewijzig­d. Een eerste verlaging lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. De echte durvers onder de analisten houden er zelfs rekening mee dat de volgende stap nog een verhoging wordt.

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

De vraag hoe efficiënt een hogere rente is in het bestrijden van de inflatie, intrigeert. In de Verenigde Staten is gebleken dat de inflatie hardnekkig blijft, ondanks een hoge rente

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium