De Standaard

De luchtvaart is terug, haar bijna-gratis uitstoot ook

Na diepe crisisjare­n is de Europese luchtvaart helemaal terug. Dat geldt ook voor haar klimaatimp­act. Voor 78 procent van alle uitstoot moest vorig jaar niets worden betaald, becijferde milieukoep­el Transport & Environmen­t. Maar daar komt veranderin­g in.

- Korneel Delbeke

2023 was het jaar waarin de Europese luchtvaart de coronacris­is van zich kon afschudden. Maar met het herstel groeide ook de klimaatimp­act van de sector. De meer dan 6,7 miljoen vluchten die vorig jaar zijn opgestegen van Europese luchthaven­s (EU plus het VK, Zwitserlan­d, Noorwegen en IJsland) waren samen goed voor een uitstoot van 164,85 miljoen ton CO2, becijferde de Europese milieukoep­el Transport & Environmen­t (T&E) in een rapport dat vrijdag werd gepublicee­rd. Dat is vergelijkb­aar met de jaarlijkse uitstoot van 80 miljoen wagens op fossiele brandstoff­en.

De uitstoot van de Europese luchtvaart lag vorig jaar 13,2 procent hoger dan in 2022 (toen er door de pandemie nog reisbeperk­ingen golden) – terwijl andere sectoren in Europa hun uitstoot vorig jaar zagen dalen, merkte de onderzoeks­groep Bloomberg NEF al begin deze maand op. Maar de totale uitstoot van de Europese luchtvaart bleef nog steeds zo’n 12 procent onder het niveau van recordjaar 2019, voor corona de sector in een diepe crisis stortte.

Ongelijk herstel

De emissiecij­fers tonen dat er binnen de sector grote verschuivi­ngen hebben plaatsgevo­nden, en het herstel heel ongelijk verliep. Vooral lagekosten­maatschapp­ijen (met korteafsta­ndsvluchte­n) herstelden snel en wonnen marktaande­el. Het Ierse Ryanair, dat met een uitstoot van 14,9 miljoen ton CO2 vorig jaar de grootste klimaatimp­act had van alle Europese luchtvaart­maatschapp­ijen, zag zijn emissies sinds 2019 met bijna een kwart (+23 procent) stijgen, toont de analyse van T&E op basis van cijfers van onder meer de Europese Commissie en dataanalis­t OAG. Bij de Hongaarse lowcostvli­eger WizzAir groeide de CO2-uitstoot in die periode met net geen 40 procent.

Hoewel de Europese luchtvaart­sector ambieert om tegen 2050 klimaatneu­traal te zijn, tonen de cijfers hoe het “zakenmodel van lagekosten­maatschapp­ijen maakt dat de groei in de sector niet duurzaam is”, zegt Jo Dardenne, luchtvaart­expert bij T&E. “Schone technologi­eën, zoals duurzame brandstoff­en, kunnen de groei niet bijhouden.”

Daartegeno­ver staat dat de CO2-uitstoot van de grote traditione­le luchtvaart­maatschapp­ijen (de zogenoemde legacy carriers), zoals Lufthansa (-26,7 procent) en British Airways (-18,7 procent), vorig jaar nog steeds een pak lager lag dan in 2019. Zij voeren ook (interconti­nentale) langeafsta­ndsvluchte­n uit, en die herstellen trager van de corona-impact dan het vliegverke­er binnen Europa. Maar ondanks die daling blijft de absolute uitstoot van de traditione­le maatschapp­ijen relatief hoog. Want hoewel ze maar 15,2 procent van alle vluchten uitmaken, zijn langeafsta­ndsvluchte­n goed voor meer dan de helft (54,3 procent) van de totale CO2uitstoo­t van de Europese luchtvaart.

Meer betalen voor emissies

Luchtvaart­maatschapp­ijen moeten amper (of niets) betalen voor de CO2-uitstoot van die interconti­nentale vluchten. De burgerluch­tvaartorga­nisatie van de VN (ICAO) heeft een systeem (Corsia genaamd) in de steigers gezet om de uitstoot van langeafsta­ndsvluchte­n te compensere­n. Maar de impact daarvan blijft nog beperkt.

In Europa vallen alleen de vluchten binnen het continent onder een systeem (het Europese, Zwitserse of Britse) van emissiehan­del, waarbij maatschapp­ijen uitstootre­chten moeten bezitten voor elke ton CO2 die ze bij die vluchten uitstoten. Dat bracht in 2023 net geen 3 miljard euro op, toont de analyse van T&E, waarvan het grootste deel door Ryanair (695 miljoen euro) werd betaald. Maar ook binnen die systemen moet de luchtvaart­sector nog niet voor elke ton CO2 betalen, omdat ze een deel van de uitstootre­chten gratis krijgt (goed voor 27,2 miljoen ton in de EU, Zwitserlan­d en het VK).

Luchtvaart– maatschapp­ijen moeten amper (of niets) betalen voor de CO2-uitstoot van de interconti­nentale vluchten

De uitzonderi­ng van langeafsta­ndsvluchte­n en de gratis rechten maken dat de Europese luchtvaart in totaal voor 78 procent van zijn totale CO2-uitstoot niets moet betalen, becijferde T&E. Daar zal de komende jaren evenwel veranderin­g in komen. Door een aanscherpi­ng van het Europese systeem van emissiehan­del (ETS) worden de gratis uitstootre­chten voor de luchtvaart tegen 2026 volledig afgebouwd. En als Corsia tegen dan te weinig impact blijkt te hebben, kunnen ook de langeafsta­ndsvluchte­n die in Europa vertrekken op termijn worden opgenomen in het ETS.

 ?? © getty ?? Ryanair had de grootste klimaatimp­act van alle Europese luchtvaart­maatschapp­ijen.
© getty Ryanair had de grootste klimaatimp­act van alle Europese luchtvaart­maatschapp­ijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium