De Standaard

Dubbele correctie is ingezet

- Jan Reyns

De Amerikaans­e groeibeurs Nasdaq noteerde vrijdag rond 19 uur onze tijd tussen de 5 en 6% lager dan begin deze week. Er was alweer spierballe­ngerol van Israël en Iran. Dat de Dow Jones-index nauwelijks terrein verloor en de Bel20 maar een half procentje zakte, toont dat er wellicht een tweezijdig­e correctie is ingezet. Dat is niet noodzakeli­jk een terugval die 10% of meer van alle koersen zal nemen. Wel een correctie die het grote verschil in waardering tussen de verschille­nde beurzen, sectoren en individuel­e aandelen kan vermindere­n. Voor sommige aandelen of beursindic­es kan dat betekenen dat ze een opwaartse correctie zullen genieten.

Aandelen die de voorbije jaren en maanden fors gestegen zijn, zijn het kwetsbaars­t. Vaak hebben de bedrijven hun resultaten sterk kunnen verbeteren, maar is hun koers en dus hun waardering nog sterker opgelopen. En omgekeerd: er zijn aandelen waarvan de resultaten gezakt zijn, en waar de koers nog zwaardere klappen heeft gekregen. Daar is de waardering dus gezakt. Er zijn zelfs bedrijven die hun resultaten hebben kunnen verhogen, maar waar de koers toch is afgestraft.

In de correctie die nu plaatsvind­t, krijgt de eerste soort aandelen vaak klappen, terwijl de beurskoers­en van de tweede soort weinig zakken of zelfs opleven.

Van de eerste categorie, de op handen gedragen succesaand­elen, waren er drie die de voorbije week kwartaalre­sultaten presenteer­den: stuk voor stuk indrukwekk­end, maar het minste cijfer dat enigszins ontgoochel­de, gaf de koers een stamp.

Entertainm­entbedrijf Netflix kreeg er in de eerste drie maanden van dit jaar meer dan 9 miljoen abonnees bij en heeft er nu wereldwijd zo’n 270 miljoen. De omzet schoot 15% hoger en de operatione­le winst liep op met 54%. Toch stuurden beleggers het aandeel meer dan 8% lager. De prognose voor het lopende kwartaal was aan de voorzichti­ge kant en vanaf volgend boekjaar zal Netflix geen cijfers meer geven over het aantal abonnees en de opbrengst per abonnee.

ASML in Amsterdam, de heerser van de chipmachin­es, kreeg deze week een klap van 9,5%. De resultaten (en vooral het orderboek) waren wat minder in wat het bedrijf bestempelt als een overgangsj­aar. Taiwan Semiconduc­tor (TSCM), de belangrijk­ste klant van de Nederlande­rs en de grootste producent van chips ter wereld, werd meer dan 7% teruggewez­en. De chipreus maakte nochtans beter dan verwachte cijfers bekend en voorspelt dat in het lopende tweede kwartaal de omzet nog eens met 9% zal toenemen tot zo’n 20 miljard dollar. Met een klim van 46% het voorbije jaar zat dat, of zelfs meer, al in de koers verwerkt.

Anders verging het sportmerk Adidas, dat de voorbije jaren diep was weggezakt, maar al even aan zijn herstel werkt. De betere vooruitzic­hten werden beloond met een koersklim van 14%.

Ook in Brussel zijn er nogal wat aandelen waar de koers lang niet (meer) meewilde. WDP, uitgegroei­d tot een van de Europese leiders in logistiek vastgoed, toonde in de kwartaalup­date aan dat het bedrijf prima blijft draaien. En zelfs na een periode met een sterke klim van de rente, zakte de gemiddelde rentevoet op de schulden van 1,9% naar 1,7%. Het geheim? Vooruitden­ken: het bedrijf dekte ook al schulden tegen een renteklim voor investerin­gen die nog moesten komen. WDP is dan ook niet alleen een favoriet aandeel, maar ook een voorbeeld voor beleggers.

 ?? DS-Infografie­k | Bron: Bloomberg ??
DS-Infografie­k | Bron: Bloomberg
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium