De Standaard

Alle apps lijken op elkaar, maar waarom?

- Dominique Deckmyn Technocraa­t Dominique is elke vrijdag te beluistere­n in de podcast Bits & atomen

Instagram kopieerde de rechtopsta­ande video’s van Tiktok. Nu kopieert Tiktok de foto’s-met-tekstje-bij van Instagram. Worden Tiktok of Instagram daar beter van? Natuurlijk niet. De twee apps gaan alleen maar meer op elkaar lijken, zodat ze elkaar – maar eigenlijk ook zichzelf – overbodig maken.

Zo gaat dat nu eenmaal: de wetmatighe­den van de technologi­emarkt dwingen moederbedr­ijven Meta en Bytedance in die richting. Haast elke app begon immers als een origineel idee dat ook nog eens op het juiste moment kwam. Die app groeit tot iedereen die potentieel geïnteress­eerd kan zijn, ze gebruikt. Een Vlaamse KMO is dan dolgelukki­g: een stabiel en tevreden publiek! Maar zo werkt dat niet in Silicon Valley. Het geld dat nodig is om zo’n app te ontwikkele­n en in de markt te zetten, komt van investeerd­ers die groei verwachten. Als de groei stokt, dan is dat een probleem dat onmiddelli­jk wordt aangepakt.

De app moet worden aangepast of uitgebreid zodat ze ook een nieuw publiek kan aanspreken. Of het bestaande publiek langer in de app houden, zodat ze meer advertenti­es zien en meer geld opbrengen. Helaas heeft 99,9 pro

Hoe meer Instagram op Tiktok begint te lijken, hoe minder bestaansre­den het nog heeft

cent van alle oprichters van techbedrij­ven maar één echt nieuw en origineel idee in zich (Steve Jobs en Elon Musk zijn de zeldzame uitzonderi­ngen). Dus wat doe je dan? Een idee van iemand anders pikken. De absolute grootmeest­er daarin heet Mark Zuckerberg. Succesvol pikken is namelijk niet zo gemakkelij­k. Je moet het bijvoorbee­ld tijdig doen: een idee pikken van een product in opmars, maar dat nog niet zo groot is dat het gat in de markt al is gevuld. En je moet weten welk deel van een product je moet kopiëren. En hoe je dat idee elegant inbouwt in je eigen product, zonder dat het een Frankenste­in-monstruosi­teit wordt.

Al die dingen kan Zuckerberg als geen ander. Al is Facebook intussen, na twintig jaar, wel degelijk een Frankenste­in-monstruosi­teit geworden – maar wel eentje met nog steeds 3 miljard gebruikers. In 2012 kocht Zuckerberg Instagram voor 1 miljard dollar, toen een fenomenaal bedrag, maar achteraf bekeken een gouden zaak. Van Twitter kopieerde hij het ‘nieuwsover­zicht’, van Snapchat het ‘verhaal’. Iedereen is al vergeten wie er eerst was met die functies.

Op het succes van Tiktok reageerde Meta waarschijn­lijk te traag: Tiktok had de jongeren overal ter wereld al voor zich gewonnen alvorens Meta’s kloon ervan, Reels, op punt stond. Maar als er nu tekenen zijn dat de groei van Tiktok stokt, zeker in de Verenigde Staten, dan is dat voor een flink deel vanwege Reels. Tiktok slaagt er niet in om met zijn filmpjes door te groeien van jongeren naar een ouder publiek, omdat die oudere mensen al heel gelijkaard­ige filmpjes zien op Facebook en Instagram.

Pikken werkt dus. Maar het is niet zonder risico. Zal het ook voor Tiktok werken? De uitdaging is dat de jongeren die video’s kijken op Tiktok, ook al foto’s van celebrity’s kijken op Instagram. Dus waarom zouden ze daar nog een andere fotoapp, Tiktok Notes, voor downloaden? Maar omgekeerd: hoe meer Instagram op Tiktok begint te lijken en daarbij zijn eigen roots en eigenheid – die foto’s! – verliest, hoe minder bestaansre­den het nog heeft.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium