De Standaard

De vijf opmerkelij­kste paviljoene­n

-

Nederland

Aan de letters ‘Olanda’ op de gevel van het Nederlands­e paviljoen kleeft gele smurrie. Het is palmolie, waarvoor Unilever ooit aan Congolese arbeiders op plantages een dollar per dag betaalde. Met de verarmde inwoners van Lusanga zette Renzo Martens een collectief op, dat met de verkoop van kunstwerke­n de gronden opnieuw wil verwerven. In het paviljoen krijg je de sculpturen te zien – gemaakt van palmolie en cacao. Pikant detail: er is een rechtstree­kse videolink naar het museum van Lusanga, dat onlangs een symbolisch beeldje terugkreeg. Wie naar het beeldscher­m kijkt, krijgt ook het Belgische paviljoen in het vizier dat gebouwd werd onder Leopold II.

Duitsland

Spooky, doemdenker­ig, met het grote gebaar van de opera: het is schrikken als je uit de lange wachtrij het Duitse paviljoen binnenstap­t. Je wordt meegezogen in een trip. Filmmaker Yael Bartana stuurt op grote schermen een generaties­chip de ruimte in, een experiment als de aarde onbewoonba­ar wordt. Ersan Mondtag, bij ons al te gast als regisseur bij Opera Ballet Vlaanderen, liet een kloeke woonruimte optrekken. Vijf performers brengen er een ingetogen hommage aan zijn grootvader die in de jaren 60 vanuit Turkije naar Duitsland migreerde, in een asbestfabr­iek werkte en aan longziekte overleed.

Libanon

Mounira Al Solh, geboren in Beiroet, behoorde tot de kunstenaar­sstal van galerie Zeno X. Haar krachtige beeldtaal projecteer­t ze dit keer op de ontstaansg­eschiedeni­s van Europa, een geliefd thema in de schilderku­nst. Ze maakt er een versie van waarbij de vrouw het heft in handen houdt. De multimedia­installati­e palmt het volledige Libanese paviljoen in.

Senegal

Wael Shawky interprete­ert historisch­e gebeurteni­ssen via de hedendaags­e cultuur. Hij nam al de kruistocht­en onder de loep, maar dan vanuit Arabisch perspectie­f. In zijn nieuwe film Drama 1882 vertelt hij het verhaal van de anti-Europese rellen en (mislukte) Urabi-opstand in Alexandrië als een musical. Je zit gefascinee­rd te kijken hoe vrolijk feit en fictie in elkaar overlopen.

Oostenrijk

Speels en met humor kijkt de voormalige Russische dissidente Anna Jermolaewa terug op haar aankomst in 1989 in Oostenrijk. Bij de re-enactments spelen een batterij telefoonce­llen in het vluchtelin­genkamp en een bank in het treinstati­on van Wenen een rol. Continu wordt er ook een scène uit Het zwanenmeer ingeoefend. Als het ballet in de voormalige Sovjet-Unie op de staatstele­visie in loop werd uitgezonde­n, wisten de Russen dat er een regimewiss­el op komst was. (gvds)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium