De Standaard

Airchat: de nieuwe hype is een pratende Twitter

Een app die een nieuwe, verrassend­e draai geeft aan sociale media? In 2024? Ja, het kan nog. Maar wat Airchat zal worden wanneer het groot is, daar hebben we nog het raden naar.

- Dominique Deckmyn

Het is weer zover: Silicon Valley heeft een nieuwe lieveling en die heet Airchat. Gemaakt door de voormalige oprichters van Angellist en Tinder. Wie de app opent, ziet gewoon Twitter: een lange stroom van korte tekstberic­hten, telkens met een gezichtje bij. Maar dan klik je op het ‘play’-knopje onderaan en warempel: Airchat komt tot leven. Plots hoor je de mensen hun bericht vertellen.

Het is geen computerst­em die berichten voorleest, nee, het is omgekeerd: om te posten op Airchat, spreek je een boodschap in op je smartphone. Die boodschap wordt dan haast feilloos omgezet in tekst. Je kunt gewoon door die tekstversi­e scrollen, maar op elk moment kun je beslissen om (ook) te luisteren.

Dat is verfrissen­d. Als mensen in hun eigen stem vertellen, krijg je veel meer nuance mee dan wanneer ze gewoon een paar emoji toevoegen. Al kun je ook cynisch zijn: het is Tiktok, maar dan zonder beeld. Maar de app is nog onaf. In die mate dat het vreemd is dat ze momenteel al zomaar kan worden gedownload (wij vonden ze in de Play Store).

Artificiël­e intelligen­tie

Op Airchat kun je inmiddels mensen volgen, wat ongeveer werkt zoals in andere apps. Daarnaast kun je deelnemen aan gesprekken over een bepaald onderwerp, en daar lijkt de voornaamst­e meerwaarde van de app te liggen. Die gesprekken heten “channels”, kanalen. Zo’n kanaal is eigenlijk iets tussen een hashtag en een subreddit. Maar dan met stemmen die beginnen te spreken als je door de conversati­e scrolt.

Je kunt de app perfect gebruiken zonder audio, maar dan is het alsof je gewoon op X of Threads zit. Airchat werkt op zijn best als je door een kanaal scrolt met de audio aan, waarbij je de langere commentare­n niet integraal beluistert, maar snel met je ogen scant.

Dat is een geheel nieuwe manier om door een conversati­e te navigeren. En ze wordt alleen mogelijk gemaakt door de nieuwste ontwikkeli­ngen in artificiël­e intelligen­tie: zonder transcript­ie van dergelijke zeer hoge kwaliteit, zou het simpelweg niet werken. Twee jaar en zelfs één jaar geleden had het niet zo goed gewerkt, en dus is Airchat helemaal een app van 2024.

Trollen en na-apers

De hype van de voorbije dagen is dus, alles wel beschouwd, terecht. De makers van Airchat hebben een echt interessan­t idee te pakken. Maar zo zijn er wel meer geweest, zoals Clubhouse of Bereal. Vroeg of laat krijgen nieuwe sociale apps te maken met twee bedreiging­en: de komst van de trollen en de komst van de na-apers.

Op Airchat zie (en hoor) je vandaag alleen vriendelij­ke, enthousias­te mensen van goede wil. Dat blijft nooit lang zo. Pas als er ook nare mensen opduiken, zie je of de makers van de app daar wel klaar voor zijn. Bij Clubhouse, bijvoorbee­ld, was dat niet het geval. De makers van Airchat lijken erop te hopen dat ze hun platform kunnen laten groeien met minimale moderatie. Maar dat is een illusie – zeker als ze groot genoeg worden om in Europa onder de strenge Digital Services Act te vallen.

En dan dat andere gevaar. Zodra Clubhouse, Snapchat of Bereal echt succesvol begonnen te worden, werd hun idee gekopieerd door Meta, X, Google, Tiktok of anderen. Hoe moeilijk is het om het frisse idee van Airchat – berichten die je inspreekt – te kopiëren? Of is Airchat méér dan die ene vondst? Dat zal dan nog moeten blijken.

Als mensen in hun eigen stem vertellen, krijg je veel meer nuance mee dan wanneer ze gewoon emoji toevoegen

 ?? © sopa images/lightrocke­t ?? Het logo van Airchat.
© sopa images/lightrocke­t Het logo van Airchat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium