De Standaard

“Belangrijk­e vooruitgan­g voor scholieren en woon-werkverkee­r”

Vanaf 1 januari breidt De Lijn haar aanbod van openbaar vervoer in en rond Zemst uit met de nieuwe lijn 281. Die verbindt Humbeek met Elewijt, via Zemst-Laar, Zemst-bos, Zemst-Centrum en Weerde.

- Dimitri Berlanger

De nieuwe lijn komt er na aandringen van de gemeenten Zemst en Grimbergen en na lang onderhande­len met de verschille­nde partners binnen de Vervoerreg­io Vlaamse Rand. Om te beginnen zal de bus vier ochtendrit­ten en vier avondritte­n uitvoeren op weekdagen. Mogelijk wordt dit aanbod nog verder uitgebreid. De exacte dienstrege­ling zal nog worden afgestemd met de aansluitin­g op de S-treinen aan Weerde-station.

Beter alternatie­f

“Sinds de afschaffin­g van de Belbus in 2016 was er vooral in ZemstLaar een leemte ontstaan op het vlak van openbaar vervoer”, vertelt schepen van Mobiliteit Dirk Van Roey (N-VA) uit Zemst. “De invoering van de nieuwe lijn 281 biedt hier nu een oplossing voor. Meer zelfs, gezien het een vaste buslijn is, is het een veel beter alternatie­f dan de vroegere Belbus.”

“Er is al geruime tijd geen vlotte verbinding meer tussen Humbeek en Mechelen”, vervolgt Grimbergs schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA). “Deze nieuwe aanvullend­e lijn houdt halt aan het treinstati­on van Weerde, wat passagiers op iets meer dan een half uur van Humbeek naar Mechelen zal brengen. Dit is een belangrijk­e vooruitgan­g voor scholieren en voor woonwerkve­rkeer vanuit Humbeek naar de regio Mechelen.”

Nog veranderin­gen

De nieuwe buslijn is niet de enige veranderin­g op het vlak van openbaar vervoer in Zemst. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnen de lijnen 681, 682 en 683. De trajectged­eelten van deze lijnen die het wel goed doen, worden overgenome­n door lijnen 28 (de huidige lijn 280) en 82 (de huidige lijn 282).

Het voordeel hiervan is dat alle ritten mooi op elkaar kunnen worden afgestemd, zodat reizigers een meer gespreid aanbod krijgen en flexibeler hun reis kunnen plannen. Zo verhoogt de frequentie van lijn 82 Mechelen - Vilvoorde - Zaventem-Luchthaven (langs de Brusselses­teenweg) naar een bus om de 15 minuten in de spits op schooldage­n, om het half uur op zaterdag en om het uur op zondag.

Op lijn 28 Mechelen - Hofstade - Perk - Vilvoorde (langs de Tervuurses­teenweg) zal je in de spits op schooldage­n om de 20 minuten een bus kunnen nemen en daarbuiten op weekdagen om het half uur (in plaats van om het uur vandaag). Sinds juli 2023 is er ook een zondagsbed­iening op die lijn.

 ?? © rr ?? Mobiliteit­sschepenen Dirk Van Roey en Philip Roosen zijn tevreden met de nieuwe buslijn.
© rr Mobiliteit­sschepenen Dirk Van Roey en Philip Roosen zijn tevreden met de nieuwe buslijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium