De Standaard

Gevreesde verkeersin­farct door sluiting afrit Leonardtun­nel blijft uit

Een groot verkeersin­farct is donderdaga­vond en vrijdag uitgebleve­n in de gemeenten rond de Leonardtun­nel, nadat de afrit richting Waterloo vanuit Oudergem werd gesloten.

- Amaury Michaux

Aan ren voertuigen tunnels dagelijks het was Leonardkru­ispunt en broodnodig. een meer renovatie dan 100.000 De van passe- wer- de ken goed aan jaar de geleden Leonardtun­nel opgestart zijn en zou- een den begin 2025 afgerond moeten zijn. De betonnen structuur krijgt een grondig onderhoud. Daarnaast wordt ook de volledige uitrusting vernieuwd, van de verlichtin­g en de ventilatie, tot de waterdicht­ing en het wegdek binnenin de tunnels.

De eerste maanden was er nauwelijks verkeershi­nder omdat alle werken ‘s avonds en ’s nachts plaatsvond­en, maar sinds 18 maart moest een van de twee rijstroken voor het verkeer richting Oudergem en Namen afgesloten worden. Deze week werd dan de afrit richting Waterloo vanuit Oudergem afgesloten, maar werd overeengek­omen om tot en met woensdagav­ond de afrit open te laten voor de avondspits. “Het grote verkeersin­farct is donderdaga­vond en vrijdag gelukkig uitgebleve­n”, vertelt Matthieu Pillois (DéFI), schepen van Mobiliteit van de gemeente Oudergem.

“Het was uiteraard drukken dan normaal, maar we hebben toch de indruk dat automobili­sten onze waarschuwi­ngen in acht hebben genomen.”

EU-top

Dat bevestigt ook Brussel Mobiliteit. “De files waren blijkbaar redelijk op de belangrijk­ste wegen waarop het verkeer werd omgeleid, zoals de Zoomlaan, de Terhulpses­teenweg, de Hertogendr­eef en de Waterloodr­eef, maar dit moet in de komende dagen verder gemonitord worden. Er was ook een EUtop, en er was veel aandacht in de media waardoor mensen zich mogelijk aangepast hebben.”

De gemeente Oudergem heeft sinds 18 maart wel al een sterke toename van het verkeer vastgestel­d. “In rustige woonwijken rijden er tegenwoord­ig veel meer auto’s door en vertraging­en lopen op tot bijna een uur. Daarom dat we al een maand aan het waarschuwe­n voor de nieuwe fases van de werkzaamhe­den. Het is moeilijk te zeggen hoe het komt dat de hel hier niet is losgebarst­en. De Europese top waardoor er minder auto’s rijden, het einde van de Franstalig­e paasvakant­ie, telewerk of onze waarschuwi­ngen zijn mogelijk factoren. Volgende week wordt een echte grote test en moeten we bekijken of er extra maatregele­n nodig zijn.”

De gemeente trok deze week al naar de rechtbank om ervoor te zorgen dat een bijzondere wet uit 1980 gerespecte­erd wordt, en er een pauze komt voor overleg met de betrokken gemeenten en belanghebb­enden. “We verwachten daarover volgende week een uitspraak, maar we zien uiteraard ook de noodzaak van de werkzaamhe­den in. We vinden echter dat er onvoldoend­e gecommunic­eerd is over begeleidin­gsmaatrege­len voor de omliggende gemeenten. Een pauze zou ervoor kunnen zorgen dat de juiste maatregele­n genomen kunnen worden zodat de inwoners van de omliggende gemeenten niet de dupe worden van deze werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium