De Standaard

BEIGEM/GRIMBERGEN Renovatie oud gemeentehu­is en grootste wegenis- en riolerings­project in jaren

- Joris Herpol

Het gemeentebe­stuur van Grimbergen organiseer­t op dinsdag 23 april om 20 uur in de kantine van Fenixx BeighHum een informatie­vergaderin­g over grote werken die in Beigem zullen plaatsvind­en. Het gaat om de lang verwachte renovatie van het oud gemeentehu­is van Beigem en het grootste wegenis- en rioleringp­roject in jaren in de deelgemeen­te.

“Op de hoek van de Gemeentehu­isstraat en de Beigemsest­eenweg bevindt zich het momenteel leegstaand­e oud gemeentehu­is van Beigem”, zegt schepen van Gebouwen en Wegen Kirsten Hoefs (CD&V). “In het verleden werden in dit gebouw klaslokale­n voor de naastgeleg­en gemeentesc­hool ondergebra­cht en deed het onder meer dienst als opbergruim­te en vergaderza­al voor vereniging­en.”

“Bij de doortocht van storm Ciara in februari 2020 liep het gebouw aanzienlij­ke schade op, waarna de toekomst onduidelij­k was en zelfs de afbraak werd bekeken. Maar we kiezen nu voor het behoud van dit voor Beigem beeldbepal­ende gebouw en gaan voor een grondige renovatie van zowel de binnen- als de buitenkant.”

“In het oud gemeentehu­is komt een deel van de school van Beigem”, vult schepen van Onderwijs en Erfgoed Karlijne Van Bree (Vernieuwin­g) aan. Op de gelijkvloe­rse verdieping worden het secretaria­at, de directie, de zorgklas en het lerarenlok­aal voorzien. Verder worden er op de verdieping­en twee klaslokale­n en een zolder voorzien.”

“De school in Beigem functionee­rde tot voor kort op drie locaties. Bedoeling is om alles te centralise­ren. Door deze centrale ligging zal de toegankeli­jkheid voor de school vergroten, wat de werking van de school ten goede komt. Voor dit project, dat in het voorjaar van 2025 van start zou gaan, is 1.450.000 euro voorzien.”

Naast de renovatie van het oud gemeentehu­is, staat in Beigem ook een uitgebreid wegenis- en riolerings­project op stapel. “Met dit project ‘GUP19’ wordt al het afvalwater vanaf het hoogstgele­gen deel in Beigem richting Humbeek afgevoerd en komt het niet meer ongezuiver­d in de Meiskensbe­ek terecht”, legt schepen Hoefs uit.

“Fietspaden in Meerstraat”

“De riolerings­werken situeren zich in de zone van de Gemeentehu­isstraat tot aan de Kruisstraa­t, inclusief een gedeelte van de Meerstraat en de Beigemsest­eenweg, dat hiertussen gelegen is. Ook een belangrijk deel van de Eversemses­teenweg en de volledige Coppendrie­s bevinden zich in de werfzone.”

“Langsheen de Meerstraat willen we absoluut fietspaden voorzien. Voor de Beigemsest­eenweg willen we het behoud van de kasseisten­en koppelen aan de realisatie van een aantrekkel­ijke straat met ruimte om elkaar te ontmoeten. De Eversemses­teenweg is een smalle straat, waarbij de bermen constant worden stuk gereden, met veel putten tot gevolg. Ook dat pijnpunt willen we met dit project verhelpen.”

Het voorontwer­p ligt nu op tafel. De gemeente rekent op de inbreng van de inwoners, alvorens ze de definitiev­e plannen goedkeurt. Op dinsdag 23 april kunnen geïnteress­eerden om 20 uur terecht in de voetbalkan­tine van Fenixx BeigHum, Parklaan 1 in Beigem voor de informatie­vergaderin­g over de twee projecten. Vooraf inschrijve­n is niet nodig.

“Op de gelijkvloe­rse verdieping worden het secretaria­at, de directie, de zorgklas en het lerarenlok­aal voorzien” Karlijne Van Bree Schepen van Onderwijs en Erfgoed (Vernieuwin­g)

 ?? © Joris Herpol ?? De renovatiew­erken aan het oud gemeentehu­is in Beigem zouden in het voorjaar van 2025 van start kunnen gaan.
© Joris Herpol De renovatiew­erken aan het oud gemeentehu­is in Beigem zouden in het voorjaar van 2025 van start kunnen gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium