De Standaard

Vastgoedve­nnootschap en Franstalig­e organisati­e slepen ‘Wonen in Eigen Streek’-decreet voor het Grondwette­lijk Hof

Vastgoedve­nnootschap Fremoluc en de Franstalig­e organisati­e Associatio­n de promotion des Droits Humains et des Minorités stappen naar het Grondwette­lijk Hof tegen het ‘Wonen in eigen streek’-decreet (WIES) van de Vlaamse regering.

-

Het ‘ Wonen in Eigen streek’-decreet geeft lokale besturen van gemeenten met hoge woningprij­zen de mogelijkhe­id om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. 95 Vlaamse gemeenten kunnen hiervan gebruikmak­en, waaronder flink wat gemeenten uit de Vlaamse rand. Streek’-decreet ven “We geroepen hebben omdat het vorig Wonen jaar jongeren in in het Eigen en legezinnen weggeduwd worden uit hun eigen geboortest­reek omdat de woning- en grondprijz­en er zo duur zijn geworden. In de Vlaamse Rand komt dit vooral door de druk vanuit Brussel. We zien hierdoor goede arbeidskra­chten vertrekken uit de Vlaamse Rand. Die sociale verdringin­g willen we vermijden”, zegt minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts.

Vastgoedve­nnootschap Fremoluc voert aan dat de nieuwe regeling de middenklas­se zou bevoordele­n en de regels rond staatssteu­n zou schenden. De Associatio­n de promotion des Droits Humains et des Minorités, dat banden heeft met Défi, stelt dan weer dat inwoners van aanpalende Brusselse of Waalse gemeenten niet kunnen meegeniete­n van de regeling.

Het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e in 2013 al een eerdere versie van het decreet. De ministers maken zich sterk dat het nieuwe decreet ’juridisch robuust’ is en op enkele belangrijk­e punten verschilt van het oude decreet. Zo is het decreet toegespits­t op de 95 gemeenten waar de immoprijze­n het hoogst liggen en gaat het om een voorrangsb­eleid op basis van objectieve criteria, bedoeld om het recht op wonen te vrijwaren voor minder kapitaalkr­achtige mensen die een band hebben met de gemeente, klinkt het.

“Wij gaan het decreet bij het Grondwette­lijk Hof verdedigen voor de leerkracht­en, het verplegend personeel, de agenten en al die andere mensen die in hun eigen gemeente geen woning meer kunnen kopen”, stelt Ben Weyts.

“We laten het invoeren van ‘Wonen in eigen streek’ niet doorkruise­n door een clubje Franstalig­en, en kijken dan ook vol vertrouwen de procedure bij het Grondwette­lijk Hof tegemoet”, vult Matthias Diependael­e aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium