De Standaard

Wie treedt zondag in de voetsporen van Bernard Hinault?

Het wielervoor­jaar eindigt in de winter. Kan Mathieu van der Poel zijn tien kilogram lichtere concurrent­en aftroeven en voor het eerst zegevieren in een sneeuwedit­ie van “Neige-BastogneNe­ige”? “Zijn gewicht kan een voordeel zijn.”

- Jonas Withouck, Bart Lagae

Wielerfans die vrijdag Mathieu van der Poel wilden spotten in de Ardennen, kwamen van een kale reis thuis. De kopman van Alpecin-Deceuninck had na enkele trainingsd­agen in Spanje normaal gezien vanuit Vielsalm de finale van LuikBasten­aken-Luik verkend. Van der Poel nam nog maar één keer deel aan ‘La Doyenne’ – zesde in 2020 – en kon een opfrisbeur­t gebruiken. Maar door het slechte weer wijzigde hij zijn plannen. Wie zich wel buiten waagde, was medefavori­et Tadej Pogacar. De winnaar van de editie in 2021 werd dik ingeduffel­d op La Redoute gefotograf­eerd.

Door de afzegging van Remco Evenepoel krijgt Luik-Bastenaken­Luik een nieuwe winnaar. De vraag is wie zondag het meeste kans maakt. Een renner die meereed in de Waalse Pijl en gehard is door het Belgische regenweer? Of een concurrent die een hele week in de Spaanse zon heeft rondgerede­n?

“Het is een mes dat aan twee kanten snijdt”, zegt Kris Van der Mieren, de bondsdokte­r van de Belgische wielerbond. “Als je de hele week in België traint, ben je gewend aan de kou, maar verbruik je ook energie. Je recupereer­t er minder goed van. Elke renner moet voor zichzelf bepalen waar hij het best op reageert.”

Met zijn 75 kilogram is Van der Poel zo’n tien kilo zwaarder dan zijn concurrent­en. Dat is een nadeel op de langere en steilere hellingen in de Ardennen, maar kan een voordeel zijn als het koud is.

“Hoe tengerder je bent, hoe dichter je bloedvaten bij de buitenkant van je lichaam liggen”, zegt Van der Mieren. “Het is het bloed dat afkoelt. Bij een meer ‘geblokte’ renner zijn de bloedvaten meer beschermd door de spieren. Dan gaan de spieren ook minder snel afkoelen.”

De Deen Mattias Skjelmose, die woensdag tijdens de Waalse Pijl zo onderkoeld geraakte dat hij van de fiets moest worden gedragen, legde in Het Nieuwsblad een verband tussen zijn opgave en zijn afgenomen lichaamsge­wicht.

“Vorig jaar verloor ik dankzij een diëtist redelijk wat kilo’s. Met succes, ik won de Ronde van Zwitserlan­d. In de warmte voelde ik me beter, maar nu was het de eerste keer dat ik in barre omstandigh­eden koerste. Ik maakte de keerzijde van de medaille mee. Nooit eerder ben ik zo onderkoeld geraakt op een fiets.”

“Zodra je lichaamste­mperatuur onder de 35 graden zakt, is er sprake van onderkoeli­ng”, zegt Van der Mieren. “Extreme kou ervaart je lichaam als een stresssitu­atie. Het lichaam komt in overleving­smodus en gaat zich proberen te beschermen met basisreact­ies als trillen en kippenvel. Alle energie wordt voorbehoud­en voor de basisorgan­en. Het gevoel in je arm- en beenspiere­n verdwijnt, waardoor je ze bijna niet meer kunt gebruiken. Van der Poel kan qua gewicht een voordeel hebben, maar niemand is immuun voor onderkoeli­ng.”

Een andere oorzaak die Skjelmose aanhaalde, was dat hij zijn regenjas niet tijdig had aangetrokk­en tijdens een plots opgedoken hagelbui. Ook al zijn er zondag temperatur­en tot 8 graden voorspeld, het KMI sluit (smeltende) sneeuw niet uit. Wie in natte kleren een afdaling neemt, kan razendsnel afkoelen. De Ardense toppen zijn hoger dan die in de Condroz en de renners zitten in totaal meer

derlander Hennie Kuiper. Slechts 21 van de 174 starters haalden de finish. De Bretoen was zo diep gegaan dat de toppen van zijn vingers altijd gevoelloos zouden blijven.

“Ik kan moeilijk geloven dat het zondag even erg wordt als in 1980”, zegt Ludo Peeters, die 44 jaar geleden voor IJsboerke-Warncke Eis reed – nomen est omen – en een van de 21 finishers was. “Het sneeuwde al van bij de start. We waren Luik amper uitgereden of bijna alle Italianen draaiden al terug. Pierino Gavazzi, Beppe Saronni, Gianbattis­ta Baronchell­i, ze zagen het niet zitten om de Ardennen in te rijden.”

Ook Lucien Van Impe, Michel

“Hoe meer je met een uitgerust lichaam aan de start komt, hoe weerbaarde­r je bent tegen barre omstandigh­eden” Kris Van der Mieren Bondsdokte­r

Pollentier, Johan De Muynck en Peeters’ kopman Daniël Willems draaiden af. Na 70 kilometer hadden al 101 renners opgegeven. Waarom Ludo Peeters dan wel doorging? “Dat was mijn mentalitei­t. Ik wist dat 80 procent van het peloton uitgeschak­eld was als het ’s morgens koud was en regende. Iedereen klaagde, ik trok meer kleren aan.”

“De handen waren het ergst”, zegt Fons De Wolf, de stijlrijke renner van Boule d’Or-Sunair-Colnago die op 20 april 1980 als vierde finishte, op tien minuten en 34 seconden van Hinault. “Maar ik kwam uit een familie van landbouwer­s en had geleerd om mijn handen warm te houden door er mee op het lichaam te slaan. In 1980 reed ik mijn op één na beste jaar. Als je in conditie bent, voel je de kou minder.”

Precies vanwege de vorm hebben Van der Poel en Pogacar misschien een voordeel op de renners die woensdag de Waalse Pijl reden. “Hun lichamen hebben die koudeslag niet gehad en hebben niet hoeven te recuperere­n”, zegt bondsdokte­r Van der Mieren. “Hoe meer je met een uitgerust lichaam aan de start komt, hoe weerbaarde­r je bent tegen barre omstandigh­eden.”

De vraag is bovendien of een “Neige-Bastogne-Neige” zoals in 1980 vandaag nog op volle lengte zou worden gereden. Het weerprotoc­ol van de Internatio­nale Wielerunie voorziet een reeks van maatregele­n als er sprake is van “extreem weer” zoals “vriesregen” of “sneeuwaccu­mulatie”. De race kan worden ingekort, omgelegd, deels geneutrali­seerd of geannuleer­d.

Vandaag geldt de overwinnin­g van Hinault in 1980 als een van de meest tot de verbeeldin­g sprekende, algemeen wordt aangenomen dat de krachttoer hem dat jaar de Tourzege kostte. Hij moest opgeven met kniepijn.

“In sommige gevallen dragen renners de gevolgen lang met zich mee”, zegt Van der Mieren. “Ik heb er geweten die na hun carrière zeiden dat ze nooit meer dezelfde renner waren sinds ze zwaar onderkoeld raakten.”

 ?? © Eric Lalmand/blg ?? Tadej Pogacar, warm ingeduffel­d op training.
© Eric Lalmand/blg Tadej Pogacar, warm ingeduffel­d op training.
 ?? © Cor Vos/pn ?? Bernard Hinault tijdens de sneeuwedit­ie van Luik-Bastenaken-Luik, in 1980.
© Cor Vos/pn Bernard Hinault tijdens de sneeuwedit­ie van Luik-Bastenaken-Luik, in 1980.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium