De Standaard

Club van ‘crisis’ naar ‘goeie vibe’: “Maar titel hoeft niet”

Na de Europese kwalificat­ie voor de halve finales van de Conference League is het vertrouwen groot bij Club-voorzitter Bart Verhaeghe (59) en -ceo Bob Madou (41). “Of er nu veel vertrekker­s dreigen in de zomer? Dat is een luxeproble­em.”

- Pieter-Jan Calcoen

Sinds jaar en dag klopt Club-voorzitter Bart Verhaeghe op dezelfde nagel: door het play-offsysteem in de nationale competitie wordt het er niet makkelijke­r op om in Europa succes te boeken. Dat Club de halve finales van de Conference League heeft bereikt, leidt er niet toe dat Verhaeghe dat dossier laat rusten. Hij wil naar de finale, en wil vooral een betere toekomst van ons voetbal.

“Onze Europese tegenstand­ers worden ‘gefacilite­erd’ in hun land om het goed te doen in Europa”, zegt Verhaeghe. “PAOK kreeg vrij in de competitie tussen onze twee duels in. Wij zouden dat ook graag hebben met het oog op de halve finale tegen Fiorentina.”

Geen uitstel

De vrees van Club werd werkelijkh­eid: er is geen marge in het schema om matchen te verplaatse­n, liet kalenderma­nager Nils Van Branteghem weten. “Dat is een zielige, trieste vaststelli­ng”, zegt Verhaeghe. “De agenda zit overvol, we spelen te veel wedstrijde­n ( 54 al dit seizoen, niemand in Europa speelde meer, red.). Dat dient het Belgische voetbal niet. We moeten naar iets anders.” Club is een voorstande­r van een klassieke competitie zonder play-offs. “Het klopt niet dat een ploeg werkt aan de Europese coëfficiën­t en de concurrent­ie in de zetel zit te rusten”, vervolgde Verhaeghe. “Terwijl het iedereen aanbelangt dat we doorgaan.”

Verhaeghe droomt van een Europese finale. “Fiorentina is zeer sterk, tegen Italianen is het altijd moeilijk, maar bij mezelf en Club heerst het geloof dat wij ook een zeer goede ploeg hebben. Ik heb daar nooit aan getwijfeld. Wij moeten van niemand schrik hebben.”

Ceo Bob Madou treedt Verhaeghe bij en gelooft in iets “historisch tegen Fiorentina. We hopen dat ons stadion stampvol zal zitten op 8 mei. De Conference League leeft, we mogen trots zijn op ons parcours.”

“Coach niet dé baas”

Het vertrouwen bij Club is groot. Nog niet zo lang geleden was het nochtans crisis: onder de vorige coach Ronny Deila was het spelniveau ruim onvoldoend­e en vielen ook de resultaten tegen. Nicky Hayen werd gepromovee­rd tot hoofdcoach. “Ik ben bijzonder gecharmeer­d door het werk van Hayen en zijn staf”, zegt Verhaeghe. “Hij benut de kennis en de expertise van Club. Hij overlegt ook bij zijn keuzes. Dat hebben we graag.”

“Ik ben bijzonder gecharmeer­d door het werk van Hayen en zijn staf” Bart Verhaeghe

Anders gezegd: Deila deed dat niet. Verhaeghe: “Bij Club is een trainer niet dé baas. Het is hier geen onemanshow. Club Brugge is veel sterker dan één trainer. Onze coach moet passen in het verhaal.”

“We moeten erkennen dat er iets met ons team en de manier van voetballen gebeurd is sinds er een nieuwe staf aan zet is”, zegt Madou. “Hayen heeft duidelijkh­eid gebracht, dat slaat aan. Die goeie vibe creëert tijd en rust om beslissing­en te nemen.”

Het is altijd de bedoeling van Club geweest om een nieuwe trainer en een technisch directeur te hebben voor het nieuwe seizoen. Maar is dat nog nodig, nu Club zo goed presteert met Hayen en zijn assistente­n, en het sportieve beleidsduo Dévy Rigaux-Maarten Dedobbelee­r?

“We zijn vijf wedstrijde­n ver met de nieuwe invulling”, zegt Madou. “Er zijn er nog negen of hopelijk tien wedstrijde­n te gaan. Het is nog te vroeg om grote conclusies te trekken. We gaan ons plan niet ineens veranderen. Wat wel zeker is: we gaan de sportieve sleutels niet aan één iemand geven. Ik heb een groot geloof in Dévy en Maarten, ze doen het goed.”

Dat geldt ook voor de spelers. De metamorfos­e van sommigen is groot. Dat zien ook de scouts van de Europese topclubs. Wat betekent dat voor de mercato? “Dat is een luxeproble­em”, zegt Madou. “Het is een geruststel­ling dat de kwaliteit hoger is dan de laatste

Club-voorzitter

maanden gedacht werd. Of er veel spelers zullen vertrekken? Daar maken we ons geen zorgen over.”

Tot slot: denkt blauw-zwart nog aan de titel? Verhaeghe: “We hoeven geen kampioen te worden. We willen vooral een zo goed mogelijk Europees ticket.”

 ?? © Nikola Krstic/blg ?? Club-voorzitter Bart Verhaeghe viert na de Europese kwalificat­ie.
© Nikola Krstic/blg Club-voorzitter Bart Verhaeghe viert na de Europese kwalificat­ie.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium