De Standaard

Kan Brecel om met ‘vloek van de wereldtite­l’? “Dit jaar was een goede les”

Na een hectisch jaar verdedigt Luca Brecel (29) zijn wereldtite­l in de Crucible. “Als ik het WK weer zou winnen, zou ik het helemaal anders aanpakken.”

- Marnik Geukens

Vanaf dit weekend verdedigt Luca Brecel (29) zijn wereldtite­l in The Crucible, de snookertem­pel in Sheffield. Brecel opent zaterdag (vanaf 11 uur en 20 uur) het toernooi tegen de Engelsman David Gilbert, het ervaren nummer 31 van de wereld.

“Ik leid nog steeds hetzelfde leventje, daaraan heeft de wereldtite­l niets veranderd”, zegt Brecel. Enkele dagen voor het WK lijkt hij in niets op de flamboyant­e snookerspe­ler die gelinkt wordt aan snelle wagens en verre reizen. Het maakt hem ook weinig uit dat hij vaak wordt neergezet als een blitse boy, die zijn sport niet al te serieus opneemt. “Ik doe gewoon mijn ding”, zegt hij. “En eigenlijk is dat niet zo spectacula­ir. Ik heb nogal een gestructur­eerd leven, waarin ik vooral veel wandel, fiets, en snooker speel.”

Toch was het voorbije jaar met geen enkel ander jaar uit zijn carrière te vergelijke­n. Nog nooit had hij voordien een WK-match kunnen winnen, tot hij vorig jaar meteen all the way ging en zich voor het eerst tot wereldkamp­ioen kon kronen. Er kwam heel veel op hem af. Brecel reisde de wereld rond, ging gretig in op invitaties.

“Ik heb verschille­nde mooie momenten beleefd na mijn wereldtite­l, maar de demonstrat­ies in de Verenigde Staten en Canada staan heel hoog op mijn lijstje”, zegt hij. “De fans waren daar enorm enthousias­t. Verder geniet ik er altijd enorm van om nieuwe plaatsen en culturen te ontdekken.”

Hij geeft wel toe dat het een hectisch jaar was. “Er was veel druk. Wat dat betreft, was het een moeilijk jaar”, zei hij aan Sporza. “Zelfs tot in China werd ik herkend, het waren soms Messi-toestanden. Mensen vroegen meteen een handtekeni­ng. Dat hoort erbij maar ik denk dat ik me te veel heb laten beinvloede­n door mijn emoties. Ik ben op alles ingegaan. Als ik het WK opnieuw zou winnen, zou ik het helemaal anders aanpakken. Dit jaar was een goede les.”

Tijdens het WK in Engeland blijft alles wel binnen de perken, zegt hij. “Het valt er in niets te vergelijke­n met de toestanden zoals we die in China kennen. Daar staat geen enkele rem op de snookerfan­s, die komen zonder gêne op je afgestormd.”

Het werd sportief niet het beste jaar uit zijn carrière. Hij speelde wel enkele sterke toernooien, maar daar waren zelden rankingpun­ten aan verbonden. “Ik focus alleen op progressie”, zegt hij. “Punten of resultaten zijn niet belangrijk, daar kijk ik zelfs niet naar.”

Brecel raapte zes weken geleden een fikse verkoudhei­d op tijdens een toernooi in Saudi-Arabië. “Ik geraakte er nooit helemaal van af, alleen tijdens het WK mixed doubles in Manchester ( toen hij won, red.) had ik er geen last van. Hopelijk gaat het ook deze week beter op Engelse bodem”, zegt Brecel. “Voor het overige is het gevoel heel goed aan de oefentafel.”

“Selby topfavorie­t”

Brecel noemt uitgereken­d Mark Selby, tegen wie hij vorig jaar de finale won, de topfavorie­t op dit WK. “Dat is hij voor mij telkens opnieuw”, zegt Brecel. “Niet alleen wegens zijn volharding, die enorm belangrijk is in een slopend toernooi over zeventien dagen. Hij is ook een geweldige en vooral complete speler. Selby is een straffe breakbuild­er, en beschikt van de toppers misschien wel over de beste verdedigin­g. Daarom is hij zo moeilijk te kloppen.”

“Ik kan hem alleen maar bedanken voor alle lof, ons wederzijds respect is groot”, reageert Selby. “Maar ik tast echt in het duister over mijn vorm, gelukkig kan die er in de Crucible plots zijn.”

Voor Selby behoort Brecel ook dit jaar tot het kransje kanshebber­s op de hoofdprijs. Ook al kon iemand die voor het eerst wereldkamp­ioen werd, nooit de titel verlengen. “Ooit zal een speler de vloek van de wereldtite­l breken en zijn titel verlengen, nadat hij hem voor het eerst gewonnen heeft”, zegt Selby. “Als iemand dat kan, dan is het Luca wel. Het niveau heeft hij, want niemand wint het WK per toeval of met geluk. Bovendien mag je je niet miskijken op zijn zogezegd mindere seizoen. Luca heeft het afgelopen jaar op zijn manier genoten van de wereldtite­l, dat is zijn goed recht. Niemand van de topspelers zal hem daardoor nu kansloos achten op een nieuw succes. Zeker ik niet.”

“Ik heb het niet zo voor de vloek of voor bijgeloof”, zegt Brecel. “Het zou leuk zijn als ik de titel opnieuw win”, zegt hij in een gesprek met de website Sportsboom. “Maar zoals de eerste titel mijn leven niet heeft veranderd, zal een tweede titel mijn leven ook niet veranderen. Het zou fijn om komaf te maken met die vloek, maar dat speelt niet door mijn hoofd.”

“Luca heeft het afgelopen jaar op zijn manier genoten van de wereldtite­l, dat is zijn goed recht” Mark Selby Verloor vorig jaar finale tegen Brecel

 ?? © Zac Goodwin/ap ?? Luca Brecel, vorig jaar na zijn historisch­e wereldtite­l.
© Zac Goodwin/ap Luca Brecel, vorig jaar na zijn historisch­e wereldtite­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium