De Standaard

Je moet het willen, een tik op de billen

- Jo Van Damme

De bijsturing van het CD&V-standpunt over de pedagogisc­he tik komt net op tijd. Twintig jaar lang was de partij van oordeel dat kinderen teergevoel­ige schepsels waren die alleen al door een ‘klets op de poep’ een blijvend trauma opliepen. Eén simpele oorveeg kon bij die bloedjes leiden tot een levenslang­e bitterheid over het opvoedkund­ige traject dat hun verwekkers hadden menen te moeten volgen. Met een cynische kijk op de hele mensheid als gevolg.

Die zienswijze wordt door de CD&V nu dus bijgesteld. Niet dat ondeugende kinderen voortaan à volonté mogen worden afgeransel­d of zelfs doodgeklop­t (zoals dat in primitieve tijden al eens voorkwam bij kroostrijk­e gezinnen waar het niet op eentje meer of minder kwam). De broekriem of de karwats moet heus niet bij de minste deugnieter­ij worden bovengehaa­ld. Maar een sporadisch mepje tegen het zitvlak kan volgens de christende­mocraten nu ook weer niet zoveel kwaad. Derhalve dient het niet bij wet verboden te worden om eens een kinderoor om te wringen. Alleen partijen als Vlaams Belang, N-VA, Open VLD en landen als Bangladesh en Papoea-Nieuw-Guinea delen die opvatting. Maar een unaniem standpunt heeft de wereld daarover dus nog altijd niet bereikt.

Ook Jo Brouns (CD&V) incasseerd­e deze week een soort van pedagogisc­he tik. De Vlaamse minister van Landbouw was een beetje stout geweest. Hij had 400.000 euro subsidie toebedeeld aan een organisati­e waarvan zijn vader Hubert (76) voorzitter is. Jo’s collega’s in de Vlaamse regering – Zuhal Demir (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) – roken een parfum van belangenve­rmenging en wezen hem daar beleefd op. In plaats van een rauwe, publieke afranselin­g kozen ze dus voor een aanpak waar relatief weinig politiek geweld aan te pas kwam. Rutten en Demir hielpen Jo gewoon om zijn discutabel­e beslissing te corrigeren. Gewoon een kwestie van opvoeding. Ook netjes geregeld: na de verkiezing­en wil men dat dossier gerust nog eens opvissen. Misschien krijgen vader en zoon dan toch nog hun zin.

Belangenve­rmenging. Soms klinkt het onheilspel­lender dan het is. Zeker in dit geval. Ten eerste omdat Jo zich van geen kwaad bewust was. Ten tweede omdat niemand iets kan hebben tegen een degelijk innovatiep­roject voor Limburgse groenten en fruit. Het is ook niet verboden je te bekommeren om je familie. Noteer ook dat Hubert geen cent zou verdienen aan zijn voorzitter­schap. Evenmin speelt het dat hij (als ex-burgemeest­er van Kinrooi) geen cadeautje van zijn zoon (de huidige burgemeest­er van Kinrooi) kon weigeren. Bovendien vindt Hubert – en Jo is het daar hartstocht­elijk mee eens – dat zijn leven nog bijlange niet voltooid is. Hij wil die beslissing vooral niet overlaten aan CM-voorzitter Luc Van Gorp. Ten slotte is er ook totaal geen sprake van dat een van de drie kinderen van Jo eerlang het ministersc­hap van hun vader zou overnemen. Afgezien daarvan: belangenve­rmenging en nepotisme, het is soms een beetje zoals met incest, als het in de familie blijft wordt het weleens door de vingers gezien.

Als Jo één foutje kan worden aangereken­d, dan is het dat hij zich een slechte verliezer toonde. Hij had niet meteen moeten jammeren over een politieke beschadigi­ngsactie. Het kwam volgens hem allemaal neer op een rondje stemmingma­kerij voor de verkiezing­en, in de eerste plaats door Demir die ook in Limburg woont, maar gelukkig niet in Kinrooi. In de politiek geldt evenwel (net als bij de Turkse kapper): als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Overigens kunnen wij moeilijk geloven dat Zuhal iets zou doen wat Jo ook niet zou durven. Of wat niet na de verkiezing­en bij een stukje Limburgse vlaai kan worden bijgelegd.

Het spreekt haast vanzelf dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi niet staat te springen om zijn minister voor diens kleine onachtzaam­heid op de vingers (of op gelijk welk ander lichaamsde­el) te tikken. Jo doet toch altijd zijn best? Maar genoeg is het nooit. De boeren vinden dat hij veel meer voor hen had kunnen betekenen. De werknemers van Van Hool zagen hem in het begin ook graag naar Koningshoo­ikt komen, tot Jo zich eens liet ontvallen dat zijn pa de fabriek misschien het best kon overnemen.

Belangenve­rmenging en nepotisme, het is soms een beetje zoals met incest: als het in de familie blijft, wordt het door de vingers gezien

Zo kort voor de stembusgan­g moet voorzitter Mahdi vooral zuinig zijn op zijn personeel in de diverse regeringen. Het is – in de woorden van een voetbalhel­d – roeien met de zeilen die hij heeft. Hilde Crevits? Minder klachten over dan over Wouter Beke, dat zeker. Annelies Verlinden? Veel vijven en zessen. Benjamin Dalle? Ach, laten we het hoffelijk houden. Als er één CD&V-minister is die een trofee kan voorleggen, dan is het Vincent Van Peteghem met zijn staatsbonn­en. De eerste toch, met de rente van de tweede kun je straks hooguit eens gaan eten in de Lunch Garden.

De enige CD&V’er die tot nu toe een echt onuitwisba­re indruk op de kiezer heeft gemaakt, is de voorzitter zelf, weliswaar als dragqueen Cindy Envy in een VTM-show: een straatdel met een pruik, op hoge hakken en in oranje netkousen. Op 9 juni een klets op de blote billen? Parbleu, Cindy/Sammy zou er zo voor tekenen.

Jo Van Damme is tekstschri­jver en werpt elke week een satirische blik op de actualitei­t.

 ?? © belga ?? Jo Brouns doet toch altijd zijn best? Maar genoeg is het nooit.
© belga Jo Brouns doet toch altijd zijn best? Maar genoeg is het nooit.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium