De Standaard

Is Vlaams Belang gehackt door Unia?

Vlaams Belang neemt de retoriek van zijn tegenstand­ers over, stelt Tom Naegels vast. Een trucje? Of zijn er meer gelijkenis­sen met de woke-cultuur dan de partij wil zien?

- Tom Naegels

Voor Vlaams Belang betekent actief pluralisme dat niemand vervolgd mag worden voor het aanzetten tot haat

“Actief pluralisme” – dat is nu eens een begrip dat ik niet associeer met Vlaams Belang. Net zomin als “gelijkekan­senvisie”. En toch: Cultuurstr­ijd, de brochure waarin de partij uiteenzet hoe ze woke en in ruimere zin de progressie­ve invloed in onze samenlevin­g wil bevechten, barst van de terminolog­ie die mij eerder doet denken aan Vooruit, Groen of Open VLD. “De voorstelle­n van Vlaams Belang vertrekken van een gelijkekan­senvisie en een vrijheidsg­edachte. (…) Beleidsmat­ig vertaalt Vlaams Belang die visie in een actief, democratis­ch pluralisme als alternatie­f voor de woke-diversitei­t.” (Oké, met uitzonderi­ng van dat laatste ,dan.)

Of wat te denken van de nadruk op de neutralite­it van de overheid? “Een neutrale overheid is nodig om onze fundamente­le rechten en vrijheden te bewaren. De overheid moet immers een instelling zijn waarvan het gezag door iedereen erkend wordt.” Het lijkt alsof ik Patrick Janssens aan het lezen ben.

En dan heb ik het nog niet gehad over de verwijzing­en naar non-discrimina­tie. “Geen subsidies voor wie antidiscri­minatiewet­geving miskent”, luidt een van de beleidsvoo­rstellen. “Een overheid hoort niet te discrimine­ren. In haar selectiepr­ocedure noch in haar beleid mag er enige schijn van bevooroord­eling zijn wegens biologisch­e of etnische kenmerken waar men niet voor kiest.” Werd Vlaams Belang gehackt door Unia?

U begrijpt: de partij vult die begrippen, die oorspronke­lijk werden gemunt door haar tegenstand­ers, heel anders in. “Actief pluralisme” betekent niet – wat het tot dusver betekende – dat je erkent dat moslims over sommige zaken opvattinge­n koesteren die jou tegen de borst stuiten, maar dat je er wel met hen over in gesprek gaat. Voor Vlaams Belang betekent het dat rechtse stemmen meer ruimte moeten krijgen, en dat niemand mag worden vervolgd voor het aanzetten tot haat. De neutralite­it van de staat geldt niet alleen voor loketbedie­nden, maar voor alles waarbij de overheid betrokken is: een regenboogz­ebrapad kan niet, een campagne tegen racisme zoals de stad Antwerpen er momenteel een voert, kan niet. Enzovoort.

De gediscrimi­neerde witte man

Het verst gaat de partij in de omkering van de betekenis wanneer ze pleit voor de bestraffin­g van organisati­es die een diversitei­tsbeleid voeren. Dat is zélf discrimine­rend, vindt Vlaams Belang. Een universite­it die ernaar streeft om meer studenten met een migratieac­htergrond aan te trekken, een bedrijf dat meer vrouwen in de raad van bestuur wil, de VRT die bewust werkt met acteurs met een beperking, een onderwijsk­oepel die meisjes naar STEM-richtingen wil lokken, een jeugdwerki­ng die haar vrijwillig­ers een vormingstr­aject aanbiedt over de problemen van lgbtijonge­ren, allemaal discrimine­ren ze eigenlijk witte, heteroseks­uele mannen. Ze zullen dus niet langer kunnen rekenen op subsidies. Als Vlaams Belang dat in de praktijk zou brengen, dan betekent dat de doodsteek voor het hele inclusiebe­leid, zowel in de privésecto­r als bij de overheid. En dat wordt verantwoor­d in de woorden van de non-discrimina­tie.

De makkelijks­te manier om die retoriek te interprete­ren, is als een strategisc­h trucje: door de taal van tegenstand­ers over te nemen, maakt Vlaams Belang het hen moeilijker om ertegen in te gaan. “Jullie zijn toch tegen discrimina­tie? Wij ook.”

Ik wil nog een andere mogelijkhe­id overwegen: dat Vlaams Belang dit meent. Als je getuigenis­sen leest van kiezers van rechts-nationalis­tische partijen, valt meteen op hoezeer zij zichzelf zien als een vervolgde minderheid (of een meerderhei­d die als minderheid wordt behandeld). Uitspraken als “als man mag je niets meer zeggen” of “op onze manier van leven wordt neergekeke­n” zijn typerend. Ook zij zien de wereld dus als een plaats waar sommige groepen worden gediscrimi­neerd vanwege hun cultuur, hun waarden, hun uiterlijk, hun identiteit. Alleen zijn dat niet de groepen waar links zich over ontfermt.

Wie door die bril Cultuurstr­ijd leest, ziet meer gelijkenis­sen met het gehate woke dan Vlaams Belang wellicht zelf wil erkennen. Woke, staat er, is “een cultus van het slachtoffe­rschap”, “een obsessie om het leven en de geschieden­is van de mensheid te zien als een machtsstri­jd tussen onderdrukk­ers en onderdrukt­en.” Maar wat is het nationalis­tische verhaal over het ‘gewone volk’ dat onderdrukt wordt door ‘de elite’, anders dan dat?

Woke gaat ervan uit dat sommigen ‘privileges’ hebben: wie wit is, man, cisgender en hetero behoort tot de heersende klasse. Het nationalis­me werkt met eenzelfde model, alleen zijn de geprivileg­ieerden bij hen hoogopgele­id, progressie­f, stedelijk, kosmopolit­isch, klimaatbew­ust. Die onderdrukk­ende wereldorde wordt in beide verhalen doorgegeve­n via het onderwijs en via de media: volgens woke komen er te weinig vrouwen, queers en mensen van kleur op een positieve manier op het scherm, volgens rechtse nationalis­ten te weinig rechtse nationalis­ten.

Extreem pessimisti­sch

Een laatste gelijkenis: de uitzichtlo­osheid van beide. Teksten van woke-activisten zijn extreem pessimisti­sch. Racisme zit volgens hen zozeer ingebakken in de structuren van de samenlevin­g, dat ieder succesje in de strijd ertegen windowdres­sing is.

Diezelfde moedeloosh­eid overvalt me als ik teksten lees uit het geglobalis­eerde nationalis­me. Vroeger kon een Vlaams-nationalis­t ons beloven: als we onafhankel­ijk zijn van de Walen, dan zijn we vrij. Nu zou dat niets helpen. De Vlaming wordt dan immers nog altijd onderdrukt door de eigen media, de eigen culturele sector, het eigen onderwijs, de eigen universite­iten, de eigen vakbonden, de eigen rechtbanke­n, de eigen politieke klasse … En dan is er nog de Europese Unie, Het Europees Hof, het World Economic Forum, het Klimaatpan­el van de Verenigde Naties, Netflix, Beyoncé, George Soros en het woke-kapitalism­e. Woke domineert alles en iedereen, overal.

Om die reden sta ik nogal wantrouwig tegenover het beroep dat Vlaams Belang nu doet op het “actieve pluralisme”. Pluralisme veronderst­elt gematigdhe­id, het besef dat je overtuigin­gen ook maar het product zijn van je persoonlij­kheid, je opvoeding en je traject. Pluralisme zou zijn, in die context, pleiten voor meer rechtse stemmen aan de universite­it, die dan in debat gaan met hun linkse collega’s. Redelijk, haalbaar.

Maar hoe zou een beweging die ervan overtuigd is dat er een “wereldelit­e” bestaat die “een cultuuroor­log tegen de ziel van Vlaanderen” voert (letterlijk­e citaten uit de brochure), met zo’n muizenstap­je ooit genoegen kunnen nemen?

Tom Naegels is schrijver. In ‘Op de kop’ maakt hij tweewekeli­jks de stand op van de stad en de wereld.

 ?? © belga ?? Pluralisme, gelijke kansen, antidiscri­minatie: termen die je niet met de partij van Tom Van Grieken associeert.
© belga Pluralisme, gelijke kansen, antidiscri­minatie: termen die je niet met de partij van Tom Van Grieken associeert.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium